"Якісь дива". Комітет Ради вчергове переглянув районування Харківщини

"Якісь дива". Комітет Ради вчергове переглянув районування Харківщини

"Якісь дива". Комітет Ради вчергове переглянув районування Харківщини
.

Пропозицію про утворення чотирьох районів відкинули, натомість проголосували за зміну конфігурації Красноградського району.

До питання районування члени Комітету з питань організації державної влади повернулися 15 липня, після того, як розгляд зняли з порядку денного засідання Верховної Ради.

Нардеп-мажоритарник Харківщини від "Слуги народу" Дмитро Микиша наполягав на своїй ідеї про утворення на Харківщині чотирьох районів.

"Ця історія, дійсно, багатостраждальна. Коли було чотири райони, ми ставили питання щодо семи районів чотири рази. Двічі на підкомітеті було відхилено. Двічі на комітеті було відхилено. А потім щось сталось, якісь чудєса, поставили третій раз, повернулися до цього питання і поставили сім районів", — сказав Микиша.

"Повторюю, субрегіональний рівень — це для територіальних представників субрегіональної влади. І чим крупніший район, тим сильніша буде вертикаль державної влади. Не потрібно дрібнити райони, якщо моделювання показало, що найоптимальніший склад цієї області — це чотири райони", — додав він.

Думку Микиші підтримав нардеп-мажоритарник з Харківщини Олександр Літвінов.

Інший мажоритарник з Харківщини Олексій Красов висунув пропозицію змінити конфігурацію Красноградського району — виключити з нього Нововодолазький і віднести його до Харківського.

"Ми отримали багато звернень від різних громад. І одна з таких громад є саме Нововодолазька громада, яка зараз входить до Красноградського району. У мене дуже велике прохання до членів комітету — прийняти рішення по семи районах, але з умовою виключити Нововодолазький район з Красноградського і долучити до Харківського району", — сказав Красов.

Для підтримки пропозицій за них мали проголосувати 14 членів комітету.

Пропозицію Микиші підтримали 10 депутатів. Пропозицію Красова — 15.

Питання районування є у порядку денному Верховної Ради 16 липня.

Що відомо

  • 1 липня Комітет з питань організації державної влади підтримав пропозицію депутатів "Слуги народу" про утворення на Харківщині чотирьох районів, тоді як Харківська обласна рада і Харківська обласна державна адміністрація пропонували створити 7 районів.
  • 2 липня голова Харківської облради Сергій Чернов, коментуючи рішення Комітету про укрупнення Харківщини до чотирьох районів, сказав, що народні депутати "знехтували" думкою регіону.
  • 3 липня голова Харківської ОДА Олексій Кучер визнав комунікаційну помилку з населенням у питанні децентралізації, власну думку про це ще формував, але зазначав, що не бачить в цій ситуації "чогось критичного".
  • Кучер визначився 7 липня. Повідомив, що виступає за створення семи районів у Харківській області.
  • 9 липня Комітет Ради переглянув рішення про поділ Харківщини: замість чотирьох районів вирішили зробити сім: Богодухівський, Ізюмський, Красноградський, Куп'янський, Лозівський, Харківський та Чугуївський. При цьому Люботин запропонували зробити не центром району, а віднести до Харківського. Остаточне рішення має ухвалити Верховна Рада.
  • Як відбувалася суперечка між посадовцями, обранцями і жителями різних районів, читайте в матеріалі Суспільного "Укрупнення районів Харківщини".
  • За словами голови Харківської ОДА Олексія Кучера, наступним кроком децентралізації Харківщини має бути ліквідація районів.
На початок