В Одесі понад 10 тисяч людей пройшли тестування на ВІЛ за перше півріччя

В Одесі понад 10 тисяч людей пройшли тестування на ВІЛ за перше півріччя

В Одесі понад 10 тисяч людей пройшли тестування на ВІЛ за перше півріччя
.

За перше півріччя 2020 року в одеських медичних установах тест на вірус імунодефіциту людини здали 10 тисяч 16 пацієнтів. Про таке повідомили у пресслужбі Одеської міської ради.

Там зазначили, що з усіх людей, що пройшли тестування, ВІЛ виявили у 701 мешканця регіону. 95% з них вже отримують антиретровірусну терапію, запевнили в мерії.

Член Координаційної ради з питань протидії ВІЛВірус імунодефіциту людини.-інфекції, СНІДуСНІД - синдром набутого імунодефіциту., туберкульозу та наркоманії при Одеській міськраді Іван Терещук пояснив Суспільному, що надана мерією статистика не містить інформації щодо тестувань на базі неурядових організацій.

За даними Центру громадського здоров'я МОЗ України, у період з січня по травень 2020 року в Одеській області виявили 1 тисячу 350 осіб з ВІЛ-позитивним статусом, з них - 435 на четвертій стадії (СНІД), розповів Терещук. Також зареєстрували 143 смерті від СНІДу.

"Протягом багатьох років Одеса, на жаль, займає верхні сходинки у рейтингу міст щодо поширеності ВІЛ. Однак за останній рік ситуація в чомусь змінилася на краще: було широко впроваджено тестування швидкими тестами на ВІЛ у закладах первинної медичної допомоги, що вплинуло на більш масштабне виявлення людей, які живуть з ВІЛ", - додав Терещук.

Зазначимо, за аналогічний період у 2019 році ВІЛ виявили у 913 людей. З них - 586 на стадії СНІДу.

На думку Івана Терещука, нова статистика засвідчила, що у 2020 році кількість діагностованих захворювань на ВІЛ та СНІД збільшилася на 47%.

"Приблизно кожна третя інфікована людина діагностується на четвертій стадії. Крім людської цінності життя, це виливається ще й в більші витрати з боку держави, бо у певній частині випадків СНІД діагностується разом з іншими інфекціями, що впливає на вартість лікування," - пояснив Терещук.

Додамо, тестування на ВІЛ можна безкоштовно пройти в усіх медичних установах міста, а також на базі громадських організацій. На експрес-тестування збирають кров з пальця, а результат потрібно чекати протягом 10-15 хвилин. Також можна зробити оральний тест на ВІЛ, результати якого будуть готові через 40 хвилин.

У разі виявлення ВІЛ-позитивного статусу можна звернутися за безкоштовною психологічною допомогою, а також отримати безкоштовну антиретровірусну терапіюАнтиретровірусна терапія допомагає досягти пацієнту невизначуване вірусне навантаження, завдяки чому, ВІЛ-позитивна людина не здатна передати ВІЛ будь-яким шляхом. у міському Центрі профілактики і боротьби з ВІЛ / СНІДом.

Читайте також

На початок