Тисяча вишиванок для немовлят: акція волонтерок з Донеччини охопила всю Україну

Тисяча вишиванок для немовлят: акція волонтерок з Донеччини охопила всю Україну

Тисяча вишиванок для немовлят: акція волонтерок з Донеччини охопила всю Україну
. Подарункові набори "Народжені у вишиванках. Непереможні". Фото: Євгенія Пірог/Facebook

Понад тисячу вишитих розпашонок, які створили волонтерки з Донеччини, отримають новонароджені у пологових будинках України в День вишиванки. Акцію "Народжені у вишиванках" започаткувала переселенка з Ясинуватої та голова громадської організації "Розмовний клуб "Файно" Оксана Муравльова у 2017 році.

Цього року вишиті розпашонки роз'їхались у пологові будинки у понад 30 міст України. А проєкт отримав нову назву "Народжені у вишиванках. Непереможні". П'ятдесят таких наборів отримають малята, що народились на Донеччині.

Як розказала Оксана Муравльова Суспільному Донбас, до цьогорічної акції волонтери почали готуватись ще минулого літа. Почали збирати тканину для сорочечок, нитки для вишивки.

Народжені у вишиванках Неперможні
Донеччина. Оксана Муравльова разом з чоловіком Олесою та волонтерми з Тернополя. Фото: Оксана Муравльова/Facebook

"Проєкт повністю волонтерський. Частину матеріалів ми вивезли з Краматорська, оверлок нам дали на Тернопільщини, тканину шукали у волонтерських центрах, де шиють білизну для військових шпиталів та плетуть маскувальні сітки на передову. Також тканину купували власним коштом наші волонтери", — розказує жінка.

За словами Оксани, ідея вишити тисячу вишиванок виникла спонтанно.

"У вересні у нас була зустріч у краєзнавчому музеї у Бережанах. І я так ніби пожартувала, що хочу хоча б тисячу розпашонок вишити, щоб розіслати по всій Україні. І ось пан Микола місцевий історик каже: тисяча так тисяча. І ми почали збирати білу тканину, хтось приносив простирадла, хтось сорочки, щось купляли самі", — згадує волонтерка.

Цього року до подарункових наборів також додали ще спіднички для дівчаток та шаровари для хлопчиків. Тканину для них отримали від волонтерських центрів.

Набори "Народжені у Вишиванках. Непереможні роз'їхались всією Україною
Дерев'яні метрики від родини Поколенків з Костянтинівки. Фото: Наталя Поколенко/Facebook

До акції також долучились підприємці з Донеччини, які доповнили пакунки для новонароджених подарунками.

"Родина Поколенків з Костянтинівки зробили нам 300 метрик у вигляді дитячих ніжок, а Ганна Ощепкова з Краматорська надрукувала нам тисячу вітальних листівок", — розказує Оксана.

За її словами, вишивання допомагало майстриням, які долучились проєкту, подолати наслідки психологічної кризи.

"У нас є волонтерка пані Наталя, у неї двоє синів військові, а у листопаді помер чоловік. І вона нам топіки плела, квіточки робила. І таким чином людина відволікалась від поганих думок", — розказує жінка.

Народжені у вишиванках Неперможні
Вишиті сорочечки для набоів "Народжені у вишиванках. Непереможні. Оксана Муравльова/Facebook

Загалом волонтерки вишили 1178 сорочечок. Кожна вишивальниця сама добирала візерунки.

"Єдине у нас було побажання, щоб менше використовували темних кольорів. Хтось вишивав традиційні орнаменти, а хтось героїв дитячих казок. Також у підборі орнаментів допоміг музей історії Краматорська. Його працівниця Ольга Пальона поділилась колекцією орнаментів з рушників, які зберігаються в музеї", — розказала Оксана.

Розповсюдити набори "Народжених у вишиванках. Непереможні" допомогли друзі та знайомі Оксани.

"Мені пощастило, що у мене багато було знайомих з попереднього життя. І спочатку я їх всіх обдзвонила і запропонувала долучитись. А потім вже люди долучались через волонтерку та через друзів друзів. Ось, наприклад так ми знайшли людей у Миколаєві", — каже жінка.

Також у кожному місті люди до цих наборів за власним бажанням вже додають невеликі подарунки для мам та немовлят.

"У Рівному волонтерка та письменниця Євгенія Пірог, яка розповсюджує наші подарунки, від себе додала свої дитячі книжки", — додає жінка.

"У мене є така мрія, що б в кожному містечку України створився такий клуб вишивальниць, які б робили такі пакунки для новонароджених у своїх містах. Я для цього готова ділитись досвідом та допомагати порадами".

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок