Маша Гессен звинуватили українців у шантажі Американського PEN. Український PEN виступив з заявою

Маша Гессен звинуватили українців у шантажі Американського PEN. Український PEN виступив з заявою

Маша Гессен звинуватили українців у шантажі Американського PEN. Український PEN виступив з заявою
. Колаж Суспільне Культура

13 травня у межах фестивалю World Voices у США, організованого Американським PEN мала відбутися подія за учасні українських письменників. Однак, за кілька днів до початку у програмі з'явилася інша подія про мир за участі росіян. Українці відмовилися виступати у програмі інституту, заявляючи про неприпустимість таких подій та форматів діалогу.

Організатори вирішили скасувати подію за участь росіян, а виступ українців таки відбувся 13 травня.

Американські письменниці російського походження Марія Гессен звинуватили українців у "шантажі" Американського PEN та обурились на таку позицію українців, де серед іншого були письменники та військові Артем Чех та Артем Чапай. Вони також зробили заяву про свій вихід з Американського PEN.

Український PEN випустив заяву щодо цієї ситуації. Суспільне Культура розповідає докладніше.

Що приховано за "шантажем" PEN: коротко про конфлікт

"Вони (українці) повідомили нам, що не зможуть взяти участь, пояснивши, що якби обидва заходи відбулися, їм могли б заборонити повертатися в Україну або вони могли б зіткнутися з наслідками після повернення", — йдеться у заяві PEN-клубу.

16 травня у виданні The Atlantic з'явилась стаття, у якій Маша Гессен (використовує щодо себе займенник "вони") заявили, що PEN "шантажували" українці: "Відчували, що мене просять сказати цим людям, що оскільки вони росіяни, вони не можуть сидіти за великим столом; вони повинні сидіти за маленьким столиком збоку. Це було неприємно".

конфлікт пан
Маша Гессен. Маша Гессен. Фото: Jens Schlueter/Getty Images

Крім того, Гессен на знак протесту вийшли зі складу правління Американського PEN-клубу.

Сюзанна Носсель, генеральна директорка PEN описала події як "складну ситуацію", в якій українці опинилися під "загрозою", якщо візьмуть участь у заході. Вона також додала, що пропонувала провести захід Гессен під іншою егідою, а не під егідою фестивалю, хоча і в тому ж місці і в той самий час.

У програмі мали брати участь письменники Артем Чех й Артем Чапай, які є військовослужбовцями в українській армії. Вони повідомили організаторам фестивалю, що не можуть брати участь у подіях поруч з росіянами.

конфлікт пан
Фото: Iryna Tsilyk/Facebook

Коментар Артема Чапая та Ірини Цілик

У коментарі для The Atlantic Артем Чапай зазначив, що їхня присутність була несумісною з присутністю росіян: "Російські учасники самі вирішили скасувати свій захід, тому що ми, як діючі солдати, не могли брати участь.

Він додав, що в цьому випадку він не може розрізняти "хороших" і "поганих" росіян: "Поки війна не закінчиться, солдата не можна бачити з "хорошими росіянами".

Режисерка Ірина Цілик, яка теж мала брати участь у події, у власному пості зазначила, що її [подію за участю росіян у програмі] виявили уже приїхавши до Нью-Йорка. За її словами, це мала бути "розмова з "жертвами тиранії", четверо учасників – один китайський автор і троє росіян".

"Нам здалося, що зміна правил гри без попередження – навряд чи доречний хід, про що ми й повідомили фестиваль (...) після низки перемовин за кадром, з‘ясувалося зрештою, що той інший захід Маша Гессен та інші учасники вирішили скасувати самі. В результаті ми виступили, як і було заплановано", – додала Цілик.

"Мабуть, варто ще раз прямим текстом розжувати, що ми нікого не кенселили й не шантажували. Ми просто попередили фестиваль, що не можемо собі дозволити піти проти своїх принципів, особливо зважаючи на те, що все було проговорено з самого початку"
Ірина Цілик

Вона також зазначила, що після однієї з подій мала розмову з білорусом щодо скасованого заходу. Той "розповів, що в нього є питання до того, чому на захід про "жертв тиранії" не запросили, наприклад, ще білоруського автора, іранського тощо. Але ж ні – з чотирьох учасників троє росіян. Яка несподіванка, правда?".

Заява Українського ПЕН

17 травня Виконавча Рада Українського ПЕН випустила власну заяву спільних подій з російськими учасниками.

"Ми, як Виконавча Рада Українського ПЕН, вважаємо, що сприяння будь-яким ілюзіям діалогу між українськими та російськими авторами на спільних заходах є не лише проблематичним, а й аморальним, доки російська військова агресія ставить під загрозу життя цивільних українців", – зазначають члени організації.

Там додають, що "одне видання ввело своїх читачів в оману твердженнями про "шантаж" і "ультиматуми" з боку "жорстоких" українців".

"Війну не можна зводити до рівня шахової партії. Війна означає людські життя – теплі, сповнені любові, крихкі й незамінні людські життя. Відповідальність за них, відповідальність перед цими людьми вимагає нашої несхитної рішучості"

Текст заяви повністю можна прочитати тут.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок