Створює вироби із собачої шерсті. Майстриня Неоніла Свєтозарова. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

Створює вироби із собачої шерсті. Майстриня Неоніла Свєтозарова. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

Створює вироби із собачої шерсті. Майстриня Неоніла Свєтозарова. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ
. Суспільне Полтава

Одяг із собачої шерсті створює полтавська майстриня. Робить це відтоді, як її двоє песиків почали линяти. Вона їх вичісує, потім створює виріб і ретельно кип’ятить його в окропі.

Неоніла Свєтозарова понад 20 років створює одяг із собачої шерсті. Нитки спочатку пряла на веретені, а тепер – на столітній прядці, яку подарували друзі. Із них в’яже чи валяє шкарпетки, жакети і пояси.

Майстриня Неоніла Свєтозарова зі своїми виробами
Майстриня Неоніла Свєтозарова зі своїми виробами. Суспільне Полтава

"Це робота сезонна, оскільки залежить від линьки чи стрижки собак. В основному, більше в осінньо-зимовий період", − каже майстриня Неоніла Свєтозарова.

Шерсть, яку використовує майстриня, зістригає або вичісує у своїх двох домашніх собак – Купідона і Афіни.

"Собачка гіпоалергенна, запаху немає. Шерсть можна стригти по бажанню господаря. Влітку можна частіше, взимку – менше. Шерсть кучерява, як у вівці. Прядеться дуже гарно", − розповідає майстриня.

Над виробами працює від дня до двох тижнів. Найбільше часу, каже, витрачає на сушіння та декорування.

"Шерсть начісується, готується викрійка під виріб: чи це буде жилет, чи сукня. Потім цю шерсть треба розкласти по викройці і увалювати, використовуючи спеціальну клейонку та дерев'яні інструменти для увалювання шерсті. Потім це все довго переться у кип'ятку і увалюється до потрібного розміру, так як виріб створюється на 5-6 розмірів більшим", − розповідає про техніку вироблення одягу Неоніла Свєтозарова.

Вироби майстриня
Вироби майстриня. Суспільне Полтава

Для декору майстриня використовує квіткові орнаменти та абстракції. Для цього застосовує вже пофарбовану вовну.

"По-перше, намагаюся використовувати непарну кількість кольорів. Коли починається велика робота, перед нею стараюся помолитися. Щоб робота вдалася, і потім людині, яка буде її носити, було легко, щоб одяг приносив задоволення", − розповідає майстриня.

Замовляють вироби, не лише в Україні, а й за-за кордоном.

"Німеччина, Франція, з Балтійських країн дуже багато, трохи з Молдови. Шкарпетки прямо партіями їдуть у Німеччину.Собачі пояси, до речі, дуже добре продаються і у нас – в Полтавській області, Дніпропетровській", − каже Неоніла Свєтозарова.

На початок