На Хмельниччині безплатно реабілітують не лише військових

На Хмельниччині безплатно реабілітують не лише військових

На Хмельниччині безплатно реабілітують не лише військових
. Фото: Суспільне Хмельницький

У шести медичних закладах Хмельниччини військові та цивільні можуть безплатно пройти реабілітацію в умовах стаціонару. Про це розповів директор департаменту охорони здоров’я обласної військової адміністрації Олександр Завроцький. За його словами, ці заклади мають підписані з Національною службою здоров’я України договори на пакет послуг "Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах".

Військовослужбовець Юрій перебуває на реабілітації в обласному госпіталі ветеранів війни.

"Тут перебуваю буквально тиждень, мене перевели з іншого медичного закладу. Травму мав: розриви зв'язок, вивихи, перелом хребта. Хочу бігати, стрибати й нормально шию повертати. Це – моя ціль", — розповідає військовослужбовець.

У шести медичних закладах Хмельниччини можна безплатно пройти реабілітацію в умовах стаціонару. Можуть це зробити цивільні й військові, каже директор департаменту охорони здоров’я обласної військової адміністрації Олександр Завроцький.

"Шість закладів уклали договір з національною службою здоров’я України з надання допомоги хворим, які потребують реабілітаційного лікування. Чотири заклади, по спільному наказу Міністерства охорони здоров’я і Міністерства оборони, здійснюють реабілітацію наших військовослужбовців Збройних сил України, які проходять реабілітацію в чотирьох закладах: міська лікарня, госпіталь ветеранів війни, обласна лікарня, Старокостянтинів", — розповідає Олександр Завроцький.

Пацієнт проходить реабілітацію на апараті, який сприяє відновленню згинання у суглобах
Пацієнт проходить реабілітацію на апараті, який сприяє відновленню згинання у суглобах. Фото: Суспільне Хмельницький

У кабінеті апаратних методів лікування обласного госпіталю ветеранів війни військовослужбовець Віктор проходить курс функціональної електроміостимуляції.

"Поранення в мене було кульове. Було пошкоджено артерії, вени, вирваний був сідничний нерв – сім сантиметрів. Робили мені пластику нерва, потім лікувався тут, проходив реабілітацію. Зараз почуваюся набагато краще: ходжу на одній милиці, а то ходив на двох", — каже військовослужбовець.

За словами лікарки фізичної та реабілітаційної медицини обласного госпіталю ветеранів війни Лесі Корчик, у Віктора поступово відновлюється функціонал м’язів.

"Одна маніпуляція доповнює іншу. В загальній сукупності у нас пацієнти реабілітацію проходять три години в день і більше", — каже лікарка.

За день пацієнт проходить процедури, в середньому, у п’яти різних кабінетах, розповідає завідуючий реабілітаційним відділенням обласного госпіталю ветеранів війни Михайло Ступчук. За його словами, в одному із таких кабінетів пацієнти проходять реабілітацію на апараті, який сприяє відновленню згинання у суглобах.

У шести медичних закладах Хмельниччини військові та цивільні можуть безплатно пройти реабілітацію в умовах стаціонару
У шести медичних закладах Хмельниччини військові та цивільні можуть безплатно пройти реабілітацію в умовах стаціонару. Фото: Суспільне Хмельницький

"Робиться кут нахилу, потім йде згинання у суглобі. Кожного дня ми можемо корегувати збільшення куту нахилу апарата і так доводимо до майже повного руху у суглобі", — пояснює Михайло Ступчук.

Михайло Ступчук каже, по реабілітаційному пакету всередньому проходило 500-600 хворих за рік.

"З початку повномасштабної війни, з першого березня 2022 року, ми займаємося реабілітацією військових. І за цей період в нас 848 військових повну реабілітацію пройшло та 256 цивільних", — розповідає Михайло Ступчук.

За словами Михайла Ступчука, за одним напрямком реабілітації курс триває 14 днів, за двома і більше – 21 день. Каже, курс безплатної реабілітації для кожного пацієнта розробляється індивідуально.

"Якщо хворому замало, хворий переводиться на амбулаторне реабілітаційне лікування. В рік хворий може проходити стаціонарно два курси. Так само й амбулаторно два курси. У нас відділення розраховане на 30 хворих, але ми забираємо зараз з інших відділень на реабілітацію в середньому щоденно 90-100 хворих", — каже Михайло Ступчук.

З липня минулого року у відділенні пройшли реабілітацію 350 пацієнтів
З липня минулого року у відділенні пройшли реабілітацію 350 пацієнтів. Фото: Суспільне Хмельницький

У реабілітаційному відділенні Хмельницької міської лікарні безплатно відновлюється після інсульту Валентина Антонюк. Каже – у неї була віднята ліва сторона.

"Я не рухалась ні рукою, ні ногою. Зараз і рука, і нога – працюють, але не повністю. Я сюди потрапила після другої операції. Думаю, що я піду звідси пішки", — каже пацієнтка.

З липня минулого року у відділенні пройшли реабілітацію 350 пацієнтів, – розповідає лікарка фізично-реабілітаційної медицини відділення Юлія Бальжик. Два роки Хмельницька міська лікарня має підписаний договір з Національною службою здоров’я України на надання пакет реабілітаційних послуг в умовах стаціонару, – каже директор закладу Валерій Гарбузюк.

"Але реально почало функціонувати відділення рік тому. Після початку війни ми зрозуміли, що треба в терміновому варіанті відкривати це відділення. Тому що великі запроси є від цивільного населення – це інсультні та травматологічні пацієнти, неврологічні пацієнти й військовослужбовці. На цей час працюємо на 30 ліжок, проводимо реконструкцію першого поверху. І я думаю, за місяць-другий, відділення буде розширене до 60 ліжок", — каже Валерій Гарбузюк.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок