На Львівщині відреставрують Підгорецький замок та мури Жовківського замку

На Львівщині відреставрують Підгорецький замок та мури Жовківського замку

На Львівщині відреставрують Підгорецький замок та мури Жовківського замку
. Львівська національна галерея мистецтв

Дві пам’ятки архітектури, що розташовані на Львівщині, потрапили до переліку тих, які відреставрують в межах проєкту «Велике будівництво». Фото Підгорецького замку та оборонних мурів Жовківського замку серед інших оприлюднив очільник Міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Він заявив, що наступного року частиною національного проєкту «Велике будівництво» стане відновлення 100 культурних об’єктів в Україні. Поки відомо про два комплекси пам'яток із Львівщини. Чи доповнять цей перелік інші об’єкти, що розташовані на території Львівщини – невідомо. Зараз цю ініціативу готують до розгляду міністерствами та обіцяють згодом презентувати.

Жовква і замок з оборонними мурами

Жовква — друге у області місто за кількістю збережених пам’яток. У Жовкві збереглися 50% лінії оборонних мурованих стін. Місто проєктували у 16-му столітті: таких оборонних укріплень у той час не мав навіть Львів, розповідають у заповіднику, що об’єднує усю збережену у місті архітектуру.

Жовква
Жовква. Суспільне Львів

Рештки оборонних укріплень можна побачити у різних частинах Жовкви. Одні з них стали частиною житлового будинку і зараз там живуть люди. Поряд – мурована у 16-му столітті стіна і вона розташована на приватному подвір’ї.

У заповіднику не знають на реконструкцію чого саме виділятимуть гроші в межах проєкту «Велике будівництво». Кажуть, документів для цього проєкту окремо не надсилали. У Міністерство подавали тільки щорічний звіт про те, що саме потребує ремонту на території заповідника.

"Оборонні мури Жовкви потрапили в той перелік, але як анонсувало Міністерство культури – детальну інформацію вони нададуть згодом. Є такі протиаварійні роботи, такі нагальні роботи, а є такі, які би можна було відкласти. От в нас всі пам’ятки потребують негайної реставрації", — розповідає керівник Державного історико-архітектурного заповідника у місті Жовква Іван Смолець.

Жовква
Жовква. Суспільне Львів

Щоб реставрувати будь-який об’єкт потрібно підготувати документи на реставрацію, які для таких масштабних пам’яток коштують сотні тисяч гривень. Їхнє оформлення триває місяцями, кажуть у заповіднику. І лише опісля – можна розпочинати пошуки тих, хто зможе реставрувати такі об’єкти.

За приблизними підрахунками заступника директора заповідника Михайла Кубая, почати реставрацію на об’єктах тільки у Жовкві, навіть за наявності достатнього фінансування, зможуть не раніше як за рік-півтора.

Підгорецький замок потребує капітального ремонту

Щодо Підгорецького замку, що належить Львівській галереї мистецтв, то тут знають, що саме потребує реставрації.

"Підгорецький замок із тих трьох замків, якими ми володіємо і з тих старовинних споруд є, напевно, в найгіршому стані. Вхід для відвідувачів відкритий частково у деякі покої. Є кілька складних ділянок, які треба укріпити. Тобто це стосується більше стін, окремих ділянок. Загалом він може потребувати мінімально, напевно, 40 мільйонів євро", — каже помічник генерального директора Львівської галереї мистецтв Василь Мицько.

Підгорецький замок
Підгорецький замок. Суспільне Львів

Реставраторка Оксана Бойко каже – попередній перелік пам’яток, які обрали, дивує.

"Як можна вибрати? Я би думала наприклад, щоб українську ідентичність відображало. То якби були гроші. Але я вам кажу – навіть на ці 100 сумніваюсь, що будуть гроші. Чи буде проєктно-кошторисна документація. Як правило якщо гроші приходять, то вони приходять в кінці року. І їх треба освоїти. А це нереально", — каже реставраторка Оксана Бойко.

Підгорецький замок
Підгорецький замок. Суспільне Львів

У Львівській облдержадміністрації пояснюють – обирали об’єкти у Міністерстві без подання з областей.

"Наскільки я розумію, це буде державний бюджет, і, відповідно, планується фінансування у цьому напрямку. А так як зараз це відбувається під застосування «Великого будівництва» з різних бюджетів, так само буде і фінансування тих об’єктів із різних бюджетів. Основний, думаю, буде державний, але також будуть включені і інші", пояснює заступник голови ЛОДА Юрій Холод.

Кореспонденти Суспільного надіслали інформаційний запит у Міністерство культури та інформаційної політики. Там готують відповідь про те, як обирали пам’ятки та про механізм, за яким їх фінансуватимуть. Відповіді поки немає.

Читайте також:

На початок