Помилково випили антифриз: у лікарні на Львівщині врятували двох чоловіків

Помилково випили антифриз: у лікарні на Львівщині врятували двох чоловіків

Помилково випили антифриз: у лікарні на Львівщині врятували двох чоловіків
. Фото: freepik, ілюстративне

У Львівській обласній клінічній лікарні врятували двох чоловіків, які помилково випили антифриз. Отруїлися мешканці Золочівського району віком 51 та 71 років. Історію Суспільному розповіли у медзакладі.

Чоловіки потрапили до лікарні наприкінці квітня. Вони разом випивали. За їхніми словами, рідину із рожевим забарвленням переплутали з лікером та випили антифриз. На наступний день одному з чоловіків стало погано, розповіла лікарка-нефролог Наталія Поврозник.

"51-річний чоловік став неадекватний, дезорієнтований, неспокійний. Це клініка, яка схожа до інсультів. Родичі викликали швидку, привезли сюди. Оскільки стало відомо, що вони вживали рідину схожу на тосол та антифриз, одразу з приймального відділення, тільки набравши аналізи, ми навіть не чекали їхніх результатів — ми почали гемодіаліз", — розповідає нефрологиня Наталія Поврозник.

Пацієнта госпіталізували у реанімацію. Діаліз проводили упродовж шести годин (зазвичай діаліз проводять дві години).

Інший чоловік, віком 71 рік, потрапив до лікарні пізніше. Його госпіталізували у лікарню в Буську. Там у нього також зафіксували симптоми схожі до інсульту. Медики зі Львова зателефонували колегам і повідомили, що чоловіки разом випили антифриз. Пацієнта також відправили до Львівської обласної клінічної лікарні. Там йому розпочали гемодіаліз.

"Старшому пацієнту, окрім гемодіалізу проводили інфузійну терапію. У нього була олігурія (тобто зменшення сечі), а після гемодіалізу він мав по 6 літрів сечі. Відповідно, ми були змушені додати інфузійну терапію і відкоригувати електроліти", — каже Наталія Поврозник.

Пацієнтів виписали 9 та 11 травня після того, як їхній стан стабілізувався.

Що робити при отруєнні антифризом чи охолоджуючою рідиною

Отруєння антифризом небезпечне, адже може спричинити поліорганну недостатність. Основне лікування у випадку отруєння цими речовинами — це проведення гемодіалізу.

При отруєнні з організму слід якомога швидше вивести залишки цієї рідини. Якщо людина випила антифриз, каже нефрологиня Наталія Паврозник, слід ордразу:

  • викликати блювоту;
  • вживати етанол (алкоголь) — 0,5-1л, аби нейтралізувати дію антифризу;
  • звернутися до медиків для проведення гемодіалізу.

"Якщо людину відправити на гемодіаліз впродовж шести годин, і показники більше не наростуть, то вистачає провести процедуру один раз. Якщо звернулися пізніше, але до 24 годин, то люди зазвичай залишаються живими, але потрібно кілька сеансів. Після 24 годин часто настає смерть", — каже лікарка.

За словами лікарки, другого пацієнта врятувало те, що він вживав етанол на другий день після отруєння.

На початок