Рятувала воїнів на Донеччині: хмельницька медсестра розповіла свою історію

Рятувала воїнів на Донеччині: хмельницька медсестра розповіла свою історію

Ексклюзивно
Рятувала воїнів на Донеччині: хмельницька медсестра розповіла свою історію
. Фото: Суспільне Хмельницький

Медсестра відділення анестезіології та інтенсивної терапії Хмельницької міської дитячої лікарні Наталія Капиця пів року працювала в складі реанімаційної бригади на Донеччині й рятувала українських воїнів. Чому вирішила поїхати на Донбас, і про що мріє нині — розповіла команді Суспільного Хмельницький в міжнародний День медичної сестри, який відзначають 12 травня.

Наталія Капиця медсестрою відділення анестезіології та інтенсивної терапії Хмельницької міської дитячої лікарні стала понад 20 років тому після закінчення навчання, говорить виконувачка обов’язків завідуючої відділенням Інна Стефюк.

"Вона не обирала легких шляхів, вона прийшла сюди. Це — важке відділення, тут треба мати не тільки навички, вміння, а ще бажання і людяність до цих дітей, бо якщо ми цього не маємо, то не маємо права тут працювати", — сказала Інна Стефюк.

Медсестра Наталія Капиця чергує біля немовляти, яке перебуває на апараті штучної вентиляції легенів і потребує цілодобового нагляду.
Медсестра Наталія Капиця чергує біля немовляти, яке перебуває на апараті штучної вентиляції легенів і потребує цілодобового нагляду. Фото: Суспільне Хмельницький

Працювати в лікарні Наталія Капиця мріяла змалечку. Жінка розповіла про випадок із дитинства, який став вирішальним у виборі професії: "Був момент, коли в нас тонула дитина. Приїхали лікарі — це все бачили інші діти і я. Вони надавали допомогу, рятували. Так я і вирішила, що теж хочу стати медиком".

У жовтні 2022 року Наталія Капиця добровільно поїхала на Донеччину надавати допомогу українським військовим. Працювала, розповіла, в складі реанімаційної бригади.

"Ми евакуювали найважчих поранених на реанімобілі. Перевозили хлопців із самими важкими травмами: черепно-мозковими, ампутаціями. Досить важкі були хлопці, але, слава Богу, за пів року скільки ми возили, то всіх вдалось врятувати", — пригадує Наталія.

Рідним, каже Наталія Капиця, не одразу зізналася, що їде на Донбас.

"Вони не знали куди я їду. Я спочатку сказала, що я їду на курси в Дніпро, а, коли вже приїхала на першу ротацію через три місяці, тоді я сказала, де я була, що це було. В них шок, звичайно, був", — розповіла медсестра.

Медсестрою відділення анестезіології та інтенсивної терапії Хмельницької міської дитячої лікарні Наталія працює понад 20 років.
Медсестрою відділення анестезіології та інтенсивної терапії Хмельницької міської дитячої лікарні Наталія працює понад 20 років. Фото: Суспільне Хмельницький

На роботі ж знали про рішення Наталії, говорить старша медсестра Ольга Шиманська: "Зараз у мене в гарячих точках ще дві анестезистки, Наталія — третя. Коли вони їхали, збиралися туди їхати, то спочатку було страшнувато, ми були зніяковілі. Я очікувала, що так буде. Знаючи Наталю, знаючи її любов до країни, її патріотичність, я знала, що вона так зробить".

Через життєві обставини медична сестра відділення анестезіології та інтенсивної терапії Хмельницької міської дитячої лікарні Наталія Капиця повернулася додому, та, каже, не виключає, що знову поїде рятувати українських воїнів.

"Стимул у тому, що ти вивіз пораненого військового і він залишився живий. Ти доклав зусилля до того, що людина має шанс на життя", — говорить Наталія.

У міжнародний день медичної сестри, 12 травня, Наталія Капиця розповіла про найзаповітнішу мрію: "Мрію про нашу перемогу. Мрію, щоб наші хлопці повернулися живими звідти. І, щоб був мир в Україні, і в наших дітей було світле майбутнє".

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок