Уряд анонсував зміни у правилах оборонних закупівель

Уряд анонсував зміни у правилах оборонних закупівель

Кабінет міністрів України
Кабінет міністрів України. УНІАН

Уряд продовжує змінювати систему та правила оборонних закупівель в Україні. На час воєнного стану вони будуть розділені на дві групи.

Про це на засіданні Кабміну 9 травня заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Перша група – це зброя, техніка й інша продукція оборонного призначення. Інформація про ці закупівлі залишиться закритою", — сказав очільник уряду.

До другої групи, за словами Шмигаля, відносяться продукти харчування для Збройних сил України.

"Відтепер замовник буде заздалегідь оприлюднювати оголошення про таку закупівлю, і це оголошення включає інформацію про орієнтовні обсяги, умови та терміни поставок. Також в електронній системі будуть оприлюднюватися звіти про закупівлю, якщо вона укладалася без електронної системи", — зауважив Денис Шмигаль.

Що відомо про скандал з розкраданням на закупівлях харчів для ЗСУ

Міноборони підозрюють у розкраданні коштів на закупівлях харчів для Збройних сил України. 21 січня видання "Дзеркало тижня" опублікувало матеріал журналіста і засновника проєкту "Наші гроші" Юрія Ніколова, у якому йдеться про те, що за участі Міністерства оборони України розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ. Зокрема, за словами журналіста, відомство, законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку, а картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

У зв'язку з цим керівництво відомства викликали на засідання комітету Верховної ради з питань національної безпеки оборони та розвідки.

22 січня у Міноборони заявили, що інформація про закупівлю харчування для армії за завищеними цінами розповсюджується з ознаками навмисних маніпуляцій та вводить в оману.

24 січня заступник міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку.

2 лютого ексзаступнику міністра оборони Олексія Резнікова В'ячеславу Шаповалову обрали запобіжний захід — 2 місяці перебування під вартою. Печерський районний суд Києва заарештував його з правом внесення застави у сумі 402 мільйони 600 тисяч гривень.

На початок