Надання послуг і якість товарів: на що скаржаться Держпродспоживслужбі на Рівненщині

Надання послуг і якість товарів: на що скаржаться Держпродспоживслужбі на Рівненщині

Надання послуг і якість товарів: на що скаржаться Держпродспоживслужбі на Рівненщині
. Фото: Суспільне Рівне

Найбільше скарг Держпродспоживслужба на Рівненщині отримує на якість надання послуг та якість непродовольчих товарів. Про це йдеться в інформації за квітень 2023 року, яку оприлюднили на сайті головного управління. В установі пояснили, із чим звертались споживачі та як можна подати скаргу.

За квітень Держпродспоживслужба отримала 43 заяви щодо порушення прав споживачів. Найчастіше жителі області скаржаться на:

  • якість надання послуг — 11 заяв;
  • якість непродовольчих товарів – 6;
  • порушення порядку провадження торговельної діяльності – 5;
  • придбання товарів через інтернет – 2;
  • порушення у сфері ціноутворення – 2;
  • порушення у сфері метрологічного нагляду – 1;
  • порушення антитютюнового законодавства та законодавства про рекламу – 1.

В інформації управління вказано, що спеціалісти допомогли повернути споживачам понад сім тисяч гривень за придбані неякісні товари та сприяли обміну холодильника з дефектами на "товар належної якості".

Як звертатися та яку інформацію надавати

У березні в Держпродспоживслужбі Суспільному пояснили алгоритми звернення для споживачів. Там зазначили, що немає різниці, як споживач звернеться, йому обов'язково нададуть консультацію про те, як діяти.

Насамперед має бути зазначено, в якого суб'єкта господарювання придбали неякісний товар. Якщо таку послугу чи товар продав не суб'єкт господарювання, тоді споживачеві потрібно звертатися до поліції. Потрібно знати прізвище, ім'я та по батькові суб'єкта господарювання, його адресу, тобто місце здійснення господарської діяльності, і розрахунковий документ встановленої форми — чек, накладна, касовий чек.

Читайте також: "Ми людей не принижуємо — просто інформуємо": чому у Рівному встановили білборди "про аборти та прокляття нації"

"Якщо не буде розрахункового документа, то ми приймемо заяву, але, по закону України про захист прав споживачів, заява розглядається при наявності у споживача такого документа. Тому що суб'єкт господарювання може відмовитися від того, що він або продавав такий товар, або надавав таку послугу і дуже часто таке буває", — розповідала головна спеціалістка сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю Валентина Андрусенко.

Які обов'язки має споживач

Купуючи товар, потрібно самому спочатку захистити свої права — перевірити той товар у магазині. Наприклад, телевізор чи пральну машинку, чи мобільний телефон — що вони справні, не мають механічних пошкоджень.

"Тому що приходячи до дому, споживач виявляє, наприклад, на телевізорі механічні пошкодження. І тоді дуже важко довести, що це механічне пошкодження. Є брак, виробника чи продавця і що споживач цього не побачив, суб'єкти господарювання стверджують, що цей брак виник в результаті, наприклад, транспортування. І тому важко тоді захистити права споживача. І такі споживачі мають йти до суду, щоб брати свідків і доводити, що цей брак виник при купівлі товару", — додала спеціалістка.

Читайте також: Рівняни стали частіше скаржитись на провайдерів. Як захищає закон та куди звертатися

На ціннику ціна одна, в чеку — інша. Що робити?

"Споживач має викликати адміністратора чи керівника магазину і показати невідповідність на ціннику та у чеку. Це є факт обману споживача і недостовіна інформація про ціну. Це є вина продавця. І тому таку ціну треба приводити у відповідність", — пояснює Валентина Андрусенко.

Як можна скаржитись

Заяви Держпродспоживслужба області приймає різними способами. Йдеться як про письмові звернення, так і електронні листи, а також усні звернення під час прийому громадян та заявки з урядової гарячої лінії або гарячої лінії ОДА.

Держпродспоживслужба також запровадила прийоми громадян у ЦНАПі в Рівному, вони відбуваються у кожну другу п’ятницю календарного місяця. Крім того, у Рівному та районах функціонують шість консультаційних центрів управління захисту прав споживачів та контролю за регулюванням цін. Адреси й номери телефонів тут.

Читайте також

  • Майже 100 млн на кілометр: як у Рівному хочуть відремонтувати частину вулиці
  • Деколонізаційний закон: на Рівненщині можуть демонтувати й перейменувати понад 900 об’єктів
  • У Рівному 15-річний хлопець стрибнув з восьмого поверху на авто. Поліція з'ясовує мотив

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

Авторка: Тетяна Климчук

На початок