Працівники Слов'янської ТЕС разом з шахтарями пікетують Облгаз

Працівники Слов'янської ТЕС разом з шахтарями пікетують Облгаз

Працівники Слов'янської ТЕС разом з шахтарями пікетують Облгаз
. фото: Суспільне Донбас

Співробітники Слов’янської ТЕС 8 липня продовжили пікетували будівлі Донецькоблгазу та Донецької адміністрації. До них приєдналися працівники шахти "1/3 Новогродівська".

Як каже голова Незалежної профспілки гірників шахти, Сергій Павлов, у них дві вимоги: відновити постачання вугілля та газу на Слов’янську ТЕС.

Слов’янській ТЕС природний газ потрібен для спалювання вітчизняного вугілля газової групи. За словами Сергія Павлова, у шахти "1\3 Новгородська" на сьогодні вугілля купує лише "Донбасенерго", якому належить Слов’янська ТЕС. Через відключення газу з 5 липня шахта не відвантажує їм вугілля.

"На жаль, у нас одна ніша – відвантажувати на Слов’янську ТЕС. Зараз цю нішу закрили, і залишають нас біля розбитого корита", - сказав Павлов.

Начальник виробничо-технічного відділу Слов’янської ТЕС, Олександр Маслов, каже, якщо відключення від газу продовжиться, напруга може впасти до аварійних показників. Доведеться попередити КП "Вода Донбасу".

"Ми будемо говорити з ними (КП "Вода Донбасу" - ред.), попереджати, що ми вимушені будемо, не зі своєї волі, у випадку відключення нашого блоку, не давати можливості їм вмикати обладнання," — розказав Олександр Маслов.

До активістів, які мітингували біля будівлі облдержадміністрації, вийшов голова ОДА Павло Кириленко. Він сказав, що керівництво області готове виступити посередником у цьому конфлікті.

"Це приватні компанії. Заборгованість 13 мільйонів гривень, судові тяжби між ними. Що стосується наших повноважень, то звичайно ми готові допомогти і будемо включатися. Але, в першу чергу  повинні подумати власники цього підприємства, як вирішити це питання, і я впевнений, що вони знають, як його вирішити", -  сказав Павло Кириленко. 

Керівництво "Донецькоблгазу" ситуацію коментувати відмовляються.

Суспільне готове надати право озвучити свою позицію Донецькоблгазу, якщо вони виявлять таке бажання та звернуться у редакцію в будь-який зручний спосіб.

Що відомо

  • Донецькоблгаз 1 липня припинив постачання газу на Слов'янську ТЕС, яка постачає електроенергію для комунального підприємства "Вода Донбасу", посилаючись на плановий ремонт на газопроводі.
  • "Донецькоблгаз" у травні здійснив нарахування "Донбасенерго" вартості перевищення замовленої річної потужності у розмірі 13 млн 610,477 тис. грн і попередив про відключення газопостачання Слов'янської ТЕС у разі несплати рахунку протягом десяти робочих днів.
  • "Донбасенерго"звернулось до господарського суду з позовом про неправомірність такої вимоги. 12 червня суд своєю постановою заборонив облгазу обмежувати газопостачання Слов'янські ТЕС.

На початок