Слов'янська ТЕС без газу – Донеччина без води

Слов'янська ТЕС без газу – Донеччина без води

Слов'янська ТЕС без газу – Донеччина без води
. фото: Суспільне Донбас

Донецькоблгаз 1 липня припинив постачання газу на Слов'янську ТЕС, яка постачає електроенергію для комунального підприємства "Вода Донбасу", що забезпечує водою всю Донецьку область.

Про це повідомляє пресслужба ПАТ "Донбасенерго".

"Донбасенерго" та "Донецькоблгаз" уклали договір про розподіл газу, який компанія використовує для маневрування генерувальними потужностями.

"Річна замовлена потужність підприємства у газі на 2020 рік була визначена у розмірі 13 млн 635 506 м куб., за які "Донбасенерго" сумлінно сплачує у повному обсязі та у визначені терміни", - йдеться у повідомленні.

Додають, що "Донецькоблгаз" у травні здійснив нарахування "Донбасенерго" вартості перевищення замовленої річної потужності у розмірі 13 млн 610,477 тис. грн і попередив про відключення газопостачання Слов'янської ТЕС у разі несплати рахунку протягом десяти робочих днів.

"Облгаз транспортує газ участком труби довжиною 3 км. Цю трубу у свій час ми побудували та передали їм у користування. Вони не несуть ніяких додаткових витрат на транзит газу. Саме за це вони претендують на додаткові 13 млн гривень щомісяця. Який же має бути тариф, якщо ми будемо платити такі гроші", - розказав головний інженер Слов'янської ТЕС Ігор Басс.

Як розповіли в "Донбасенерго", вони звернулось до господарського суду з позовом про неправомірність такої вимоги. 12 червня суд своєю постановою заборонив облгазу обмежувати газопостачання Слов'янські ТЕС.

Слов'янська ТЕС без газу – Донеччина без води
Слов'янська ТЕС без газу – Донеччина без води. фото: Суспільне Донбас

Однак 1 липня облгаз припинило постачання газу на Слов'янську ТЕС, посилаючись на плановий ремонт засувки ДУ 600 мм на газопроводі.

""Донбасенерго" наголошує на очевидній відсутності будь-яких аварійних чи надзвичайних обставин на підвідному газопроводі. Тобто підстави відключення газопостачання ТЕС є свідомо недостовірними та повністю надуманими", - розказали у Донбасенерго.

"Ремонтні роботи облгаз проводить дуже повільно, в одну неповну зміну з 09:00 до 16:00, Хоча це називаються аварійні роботи. Аварійні роботи на стратегічних об’єктах мають проводитись цілодобово", - каже Ігор Басс.

Слов'янська ТЕС без газу – Донеччина без води
Слов'янська ТЕС без газу – Донеччина без води. фото: Суспільне Донбас

Через це "Донбасенерго" звернулось до Офісу Президента України, уряду, РНБО, правоохоронців з проханням втрутитись у ситуацію та відновити газопостачання Слов'янської ТЕС.

"Якщо ми не генеруємо електроенергію у вечірній час, то напруга у сотнях тисяч квартир падає нижче ніж 220 вольт, що загрожує поламкою побутової техніки. Якщо падає напруга в енергосистемі, то КП "Вода Донбасу", яка подає воду на всю Донецьку область аж до Маріуполя, не може увімкнути додаткові помпи для подачі води", - сказав Ігор Басс.

Слов'янська ТЕС без газу – Донеччина без води
Слов'янська ТЕС без газу – Донеччина без води. фото: Суспільне Донбас

3 липня працівники "Донбасенерго" влаштували пікет під будівлею "Донецькоблгазу". Але з представників підприємства до них ніхто не вийшов.

Суспільне звернулось за коментарем до "Донецькоблгазу", але там відмовили, посилаючись на вихідний день.

Суспільне готове надати право озвучити свою позицію Донецькоблгазу, якщо вони виявлять таке бажання та звернуться у редакцію в будь-який зручний спосіб.

Що відомо

  • Станом на 01 липня 60,86 % акцій ПАТ "Донбасенерго" належать Приватному акціонерному товариству "ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ", 25 % + 1 акція – державі в особі Фонду державного майна України.
  • Донбасенерго об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання знаходиться на окупованій території). З березня 2017 року Донбасенерго втратив над нею контроль.

Читайте також: Літня спека та старі труби: частина міст Донеччини залишилася без води

На початок