Допомога на бджолиних крильцях. На Миколаївщині бджолярі отримали пакети бджіл

Допомога на бджолиних крильцях. На Миколаївщині бджолярі отримали пакети бджіл

Допомога на бджолиних крильцях. На Миколаївщині бджолярі отримали пакети бджіл
Бджолярі несуть пакети бджіл. Миколаївщина, 3 квітня 2023 року. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

У селі Мішково-Погорілове 10 бджолярів з Миколаївщини, чиї пасіки постраждали внаслідок російських обстрілів, третього травня отримали від громадської організації "Всеукраїнське братство бджолярів України" як гуманітарну допомогу пакети бджіл.

Про це кореспондентам Суспільного розповів голова громадської організації "Всеукраїнське братство бджолярів України" Віктор Жеванов.

Аби отримати допомогу, попередньо пасічники реєструвалися для участі в програмі "Допомога на бджолиних крильцях". За словами Віктора Жеванова, програма є ініціативою громадської організації "Всеукраїнське братство бджолярів України" за підтримки американської компанія Greater Good Charities.

130 пакетів бджіл привезли із Закарпаття.

"Дорогу перенесли добре. Це самий такий сприятливий період перевезення. Бджілки живі і здорові. Поробили отдушини в стенді. Приїхали сюди, а у нас +4 — їм добре, вони в купу збиваються. Пакет називається "Мінісім’я". Тут чотири рамки з бджолами і розплодом. Такий пакет пересаджується у вулик. Тим, в кого вулики зруйновані, то нададуть і вулики", — розповів Віктор Жеванов.

Директор ТОВ "Медовий стандарт" Антон Чорний каже, що ціни на бджіл виросли. Якщо до повномасштабного вторгнення пакет коштував 1200 гривень, то зараз від 1500 гривень.

"Дуже багато бжолярів постраждало і немає того об’єму, з якими ми з бджолярами працювали. Ті, що були на Херсонському напрямку, Снігурівка — бджоли пропали. Зараз буде добре, зараз хлопці відновлюються. На наступний рік, напевне, буде вже добре", — сказав Антон Чорний.

Світлана бджільництвом займається десять років, приїхала з Воскресенська. В якості компенсації отримала десять пакетів бджіл.

"Як почалася війна — постійні обстріли, вибухи. Бджоли почали від цих звуків сипатись — втратили більшу частину пасіки. Було втратили 30, десь так. Мій син служить, і чоловік служить. Син в Луганській області, чоловік у Бахмуті. Чоловік зрадів, каже: "Я не можу отримати". Довелося мені отримати", — розповіла Світлана.

Допомога на бджолиних крильцях. На Миколаївщині бджолярі отримали пакети бджіл
Бджолярі отримують пакети бджіл. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

У Сергія з 93-х вуликів залишолось вісім. Чоловік приїхав з селища Шевченкове. Коли населений пункт почали обстрілювати російські військові, виїхав. Зараз повернувся та починає оновлювати пасіку.

"Отакий я пасічник. Я покинув їх і втік. Лишився живий, а вони ні. Дали 20 пакетів. Бджоли, бачу, добрі, крупні. Посміхаються. Бачте, жужать мені. Привезу, дам трохи охолонути їм. Місце під них вже готове. Квіти посаджені. Будемо жити. Вони зі мною розмовляють, вони мені посміхаються. Вони мені жужжать, сідають на голову, на обличчя, гладять мене", — розповів Сергій.

Допомога на бджолиних крильцях. На Миколаївщині бджолярі отримали пакети бджіл
Бджоли у пакетах. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

Третього травня відбувся перший етап програми "Допомога на бджолиних крильцях". Другим буде доставка гуманітарної допомоги у вигляді кормів для бджіл, ветеринарні препарати тощо. Третій етап, який триватиме з четвертого по 15 червня, — доставка пакетів бджіл пасічникам Миколаївщини та деяких районів Херсонщини.

Читайте також

"Боїмося, але треба годувати родину". Жителі колишнього прифронтового села на Миколаївщині засаджують городи

Миколаївські аграрії засіяли 86 відсотків земель — начальник ОВА

До Миколаєва привезли майже три кілометри поліетиленових водопровідних труб

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок