Замість соняшника плавають лебеді: черкаський фермер про врожай після водопілля

Замість соняшника плавають лебеді: черкаський фермер про врожай після водопілля

Замість соняшника плавають лебеді: черкаський фермер про врожай після водопілля
. Суспільне Черкаси

Сто гектарів із чотирьохсот затопило в наслідок водопілля в одному з фермерських господарств на Золотоніщині. З них 79 вже було засіяно ріпаком, соняшником та озимою пшеницею. Решта – це рілля, яку планували, та не встигли обробити, розповів керівник господарства Володимир Драч.

Пан Володимир засіяв соняшник за три дні до початку водопілля. Врятувати його вже точно не вдасться, бо посіви досі повністю у воді. Нині це — домівка для лебедів.

Наслідки водопілля для фермерства
Суспільне Черкаси

Дещо відійшла вода на площах із ріпаком.

"У мене посіяно 40 гектарів ріпаку, залишилося може два-три гектари, а з іншого боку посіяли 22 гектари соняшника. Він затоплений повністю", — розповів фермер.

Нині рятувати ці посіви фермер не в змозі, адже не має як заїхати технікою, аби підживити ріпак:

"Якщо вода спаде, то, можливо, вийде просто пересіяти його, а цей врятувати вже не вдасться, бо фаза його обробітку вже закінчилася".

Замість соняшнику плавають лебеді: черкаський фермер про врожай після водопілля
Суспільне Черкаси

Якщо ґрунт швидко підсохне, територію можна буде засіяти іншими культурами, додав пан Володимир:

"Можна було б посіяти ранні сорти сої чи ранні сорти соняшника, наприклад".

Читайте також: Посівна на затоплених полях: що кажуть черкаські фермери

Якщо земля просохне до першого червня, можна буде засіяти гречку, пояснив пан Володимир. Якщо ж ні, ці площі він залишить під озиму пшеницю.Це вже буде врожай наступного року.

Володимир Драч підраховує збитки.

"У сам ріпак я вклав уже 350 тисяч, плюс дванадцять мішків соняшнику, кожен мішок по 150 доларів, плюс добриво. Це я не рахую витрати на зарплату, податки, солярку, на оренду землі", — зазначив він.

Замість соняшнику плавають лебеді: черкаський фермер про врожай після водопілля
Суспільне Черкаси

Якщо підрахувати усе, це більше мільйона гривень збитку, пояснив аграрій. Чи будуть вони компенсовані, у якому розмірі та у який спосіб, він поки що не знає:

"Я подавав заявку у територіальну громаду, у Золотоніську військову адміністрацію, давав заявку, щоб сформували якусь групу фахівців і зафіксували хоча б збитки наші, але поки що ніхто не відповів про це".

Замість соняшнику плавають лебеді: черкаський фермер про врожай після водопілля
Суспільне Черкаси

Що відомо

  • На Черкащині зафіксували сезонне підняття рівня води у межах річок Віть, Дніпро, Десна, Сейм, Сож, Прип’ять, Горинь та Західний Буг на територіях Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Рівненської, Полтавської, Черкаської та Чернігівської областей.
  • Станом на ранок 16 квітня кількість підтоплених господарств в Україні становила понад 900. Про це повідомили в Державній службі з надзвичайних ситуацій.
  • Станом на ранок 15 квітня ДСНС повідомляла про підтоплення близько 500 дворогосподарств.
  • На 30 сантиметрів упала вода у селі Хрещатик Мошнівської громади. Пересуватися місцеві досі можуть лише на човнах, бо рівень води місцями сягає двох метрів, розповів голова громади Богдан Шкарбута. Через весняне водопілля тиждень тому вода з Дніпра почала виходити з берегів, 20 будинків та господарств були підтоплені.
  • Станом на 20 квітня були підтоплені 153 двори та 40 житлових та дачних будинків. З підтоплених населених пунктів евакуювали 21 жителя, розповів Суспільному керівник ОВА Ігор Табурець. Також, за попередніми даними, затопило 477 гектарів полів.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок