Попит зменшується: як на Черкащині сіють буряк

Попит зменшується: як на Черкащині сіють буряк

Ексклюзивно

На Черкащині посіяли 13 тисяч гектарів цукрового буряка. Це 90% від загальної площі.

Загалом, у 2024 році під нього фермери виділили 15 тисяч гектарів, що на 300 гектарів менше, ніж у 2023 році, розповів Суспільному директор обласного департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко. Температура ґрунту у 18 градусів вже сприяє посіву цукрового буряка. Землю ж до цього процесу готують ще з осені, пояснив керівник фермерського господарства Володимир Молодик.

Попит зменшується: як на Черкащині сіють буряк
Володимир Молодик. Суспільне Черкаси

"Навесні ми закрили вологу і культиватором підрівняли площу. Потім розкидаємо по двісті кілограмів селітри. Розкидали, тоді зупиняємося і чекаємо поки трактор з європаком не закриє його. Сівалка сіє, і котки ще в додачу. Ми вирішили його вже прикотковувати: котки десь придавлюють, трошки розминають грудочку. Це буде надалі краще для сходів".

Попит зменшується: як на Черкащині сіють буряк
Трактор працює на полі. Суспільне Черкаси

Та працювати біля цієї культури потрібно аж до збору урожаю, додав пан Володимир:

"І з червня, це кожні два тижні, трактор працює з листовим підживленням, не буду рекламувати з яким, хай за рекламу гроші платять. І так до кінця серпня. Потім чекаю, і — збір".

Вирощуванням цукрового буряка Володимир Молодик займається 15 років. У 2024 році із 400 гектарів землі, коренеплодом засіє лише 200. Частину у селі Домантове на Золотоніщині.

"Буряк, як буряк. Оце пачка з чотирьох коробок — дві тисячі євро. Тобто, як пачку висипав, так 500 євро і пішло. Ну, а ще міндобриво, це ми сипимо у рядок, воно свіже і вже зразу бере вологу, це значить, що воно буде розчинятися".

Попит зменшується: як на Черкащині сіють буряк
На Черкащині сіють буряки. Суспільне Черкаси

На підприємстві працює шість років трактористом Анатолій Черес. За його словами, цей сезон працювати легше, бо купили спеціальну техніку і вже засіяли сто гектарів.

"Трактор новий, сівалка нова. Швидше, не так ламається, живіше, менш проблем".

Попит зменшується: як на Черкащині сіють буряк
Тракторист Анатолій Черес. Суспільне Черкаси

Працювати розпочинають із восьмої ранку, бо доводиться поєднувати декілька функцій через мобілізацію інших працівників, пояснив тракторист Микола Бакум:

"Треба виручать, помагати і йти працювати на ту ділянку. Я сьогодні розкидаю міндобриво, підживляю ґрунт".

Попит зменшується: як на Черкащині сіють буряк
Робота на полі. Суспільне Черкаси

Через брак кадрів відмовилися у 2024 році від оренди додаткової землі, розповів Володимир Молодик. Та попри це, очікують хороший урожай. У 2023 році зібрали 500 центнерів з гектара.

"Буряк, однозначно, одна з культур, які по вихлопу дає найбільше прибутку, ну при урожайності хорошій 600-700 центнерів", — пояснив пан Володимир.

Для збуту врожаю 15 років співпрацюють із цукровим заводом в іншій області:

"Вони на закупку дають кошти, на закупку посівного матеріалу, на закупку міндобрив, на дизпаливо тощо. Тут 50 гектарів, то тут вийде тисяч до 50 затрати, ну якщо буряк звичайний, ну 25, ну до 30. Логістика найбільше займає у цукрових по переробці. Наприклад десь на гектар при врожайності 600 центнерів чи 500, то десь приблизно п'ять тисяч лягає на перевезення".

Вирощуванням цукрових буряків фермер буде займатися і надалі, бо має не лише місця збуту, власну техніку, а й свої технології вирощування. На інших площах у 2024 році посіє сою.

Попит зменшується: як на Черкащині сіють буряк
Трактори працюють на полі. Суспільне Черкаси

У 2024 році на Черкащині переробили 422 тисячі тонн цукрового буряка та виготовили майже 58 тисяч тонн цукру, розповів директор обласного департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко.

"Виробництво цукру у нас в області хороше, всі верстви населення забезпечені у півтора раза. Є його надлишок, тому, можливо, через це посіви буряка від восьми до 15 тисяч гектар з кожного року плавають. На Черкащині є один цукровий завод, він є, до речі, найстарішим заводом Черкащини. Цукровий буряк — трохи збиткова культура, тому ті аграрії, які знаходяться безпосередньо в близькості до заводу, вони співпрацюють як партнери, завод дає потребу і в кого виходить економіка прибуткова, той сіє і має партнерські стосунки із заводом".

У 2024 році в Україні прогнозують засіяти 260 тисяч гектарів цукрових буряків, розповів директор "Науково-практичного центру цукробурякового виробництва" Олександр Коротинський. Це на 12 тисяч гектарів більше, ніж у 2023 році.

"До початку повномасштабних дій цукровий буряк був не фаворитом в аграріїв, тому що він потребує великих капіталовкладень на один гектар посівної площі. Це найзатратніша культура і в техніці, і в грошах. І до початку повномасштабних дій були культури, були ринку збиту по зернових, і по інших культурах, то коли почалася війна і цукор можливо було експортувати в ЄС невеликими партіями по одній і по дві фури, то навпаки буряк став найприбутковішою культурою".

Попит зменшується: як на Черкащині сіють буряк
Трактор працює на полі. Суспільне Черкаси

У 2023 році за тонну буряка аграріям пропонували дві тисячі гривень. Цьогоріч ціна буде на такому ж рівні, пояснив Олександр Коротинський. А переробляє їх нині 30 заводів. У 2023 вони виготовили майже два мільйони тонн цукру, тоді як ще 15 років тому таку кількість виробляли 150 заводів.

"Ми бачимо наскільки покращилися цукрові заводи, наскільки вони модернізувалися, це призвело до того, що менша кількість підприємств може виробляти більшу кількість цукру. До початку повномасштабного вторгнення Росії ми споживали всередині країни один мільйон 450 тисяч тонн цукру. На сьогодні, ми споживаємо, за даними Мінекономіки, в межах мільйона".

Втім, ціни на цукор знизились, пояснив пан Олександр.

"Ціни у світі трохи знизилися, це якраз і призвело до зниження цукру всередині країни. Якщо раніше цукор, візьмемо на поличках магазинів, коштував там 35 гривень, то зараз ми бачимо, що це 27,50. Тобто це говорить, що ціни на кінцевий продукт впали".

У 2023 році з України експортували 500 тисяч тонн цукру, додав пан Олександр:

"Цукрова галузь знаходиться в такому стані, що, я думаю, ми зможемо експортувати й надалі наш цукор. Бо досить таки суттєво за останні, звичайно, не три роки, а за останні п'ять-сім років ми покращили якість наших цукрових буряків. Наш цукор в Європі у всіх країнах був, тобто навіть у Франції, Німеччині — такі країни, що багато виробляють власного цукру, навіть туди ми доїхали".

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

На початок