Посівна на затоплених полях: що кажуть черкаські фермери

Посівна на затоплених полях: що кажуть черкаські фермери

Посівна на затоплених полях: що кажуть черкаські фермери
. Суспільне Черкаси

Поля шести фермерів затопило в наслідок водопілля у селі Хутір-Хмільна на Канівщині, розповіла староста Людмила Птуха. З її слів, найбільше дісталося угіддям аграрія Сергія Рибальченка.

Як паводок вплинув на посівну та чи вдасться врятувати посіви, які нині стоять у воді, дізнавалось Суспільне.

Перші паростки на полі зійшли, бо є місце де не дійшла вода, розповів фермер Сергій Рибальченко. Сусідні ж два, а це 84 гектари, затопило. Два дні тому, як прокоментував чоловік, тут засіяли підсохлу частину поля:

"24 гектари соняшника посіяли, 26 гектари стоїть під водою. Тепер ми чекаємо, поки воно висохне, можливо, щось будемо сіяти також".

Якщо до червня все висохне, тут висіють сою, якщо пізніше – то гречку, а якщо і з гречкою не встигнуть, то землю залишать під озиму пшеницю на осінь, пояснив фермер. Усього з 210 гектарів, які він обробляє, затопило 120. Це 70 гектарів підтоплених угідь і 50 – озимої пшениці.

Посівна під час водопілля
Суспільне Черкаси

"9-10 квітня підживили пшеничку й через два дні пішла вода. Але зараз їздимо, спостерігаємо по полях, залишилося міндобриво в землі", — розповів Сергій Рибальченко.

Нині вода дещо відійшла, зауважив аграрій, та якщо рівень ґрунтових вод не знизиться, у господарстві ризикують втратити врожаї:

"Це загрожує фузаріозом, пшеничка може почорніти. Ми не можемо заїхати й внести засоби захисту на пшеницю. Тобто зараз все мокре, вогке, полізуть грибки, будуть хвороби, трактором не заїдеш, а дрони, на жаль, дуже дорого коштують".

У таких же умовах нині озима пшениця у фермера Олександра Прокопенка:

"Було затоплено все, аж можна було до Росі допливти човном".

У пана Олександра у воді опинилося 15 гектарів. На трьох із них — озима пшениця загинула остаточно, а врятувати решту наразі не мають змоги, розповів фермер:

"Пшениця пішла в трубку, вже давно потрібно було внести гербіциди, тому що бур’яни лізуть".

Посівна під час водопілля
Суспільне Черкаси

Якими будуть остаточні збитки від водопілля обидва фермери не знають, як і те, чи буде їм компенсовано втрати. За словами старости села Людмили Птухи, це визначатиме спеціальна комісія:

"До того часу, поки не зійде вода, не буде комісійного обстеження площ. До того часу не буде визначено вартість завданих збитків".

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок