"Відкрите піратство": у ТОВ "Кузьма Скрябін" заявили про порушення авторських прав

"Відкрите піратство": у ТОВ "Кузьма Скрябін" заявили про порушення авторських прав

"Відкрите піратство": у ТОВ "Кузьма Скрябін" заявили про порушення авторських прав
. Колаж Суспільне Культура

21 квітня у мережі з’явився новий повноформатний кавер-альбом співачки Dakooka "Скрябін by Dakooka", який викликав чимало дискусій в українській музичній індустрії. А вже 27 квітня у коментарі виданню "Слух" ТОВ "Кузьма Скрябін", яке після смерті музиканта заснувала вдова Кузьменка Світлана Бабійчук, зазначило, що альбом виданий незаконно і є "відкритим піратством".

Зокрема співзасновник журналу "ПОТОП" і гурту "Джозерс" Сергій Воронов у Twitter зазначив, що на YouTube дистриб’ютором співачки вказаний російський Zvonko Digital.

У відповідь на це Dakooka (справжнєʼ імʼя якої Катерина Єрьоменко) заявила, що не співпрацює з російськими дистриб’юторами, а лейбл Moon Records розповсюджує контент через агрегатори Believe Music i Iricom.

У коментарі для "Слух" генеральний продюсер лейблу Андрій Пасічник зазначив: "Для нас було здивуванням почути від учасників музичної спільноти якісь асоціації нашої діяльності з російським агрегатором. Ми негайно звернулися із запитанням до своїх американських партнерів (...) Помилка була оперативно виправлена, тепер відображається достовірна інформація".

ТОВ "Кузьма Скрябін" заявили, що тільки вони володіють 100% авторських прав на пісні гурту "Скрябін".

"Але ні ТОВ "МУН РЕКОРДС", ні Dakooka не зверталися до нас за дозволом. Вважаємо такі їхні дії явним та умисним порушенням авторських прав ТОВ "Кузьма Скрябін", відкритим піратством", — зазначили у організації.

Також там додали, що мають підтвердження співпраці з російським лейблом, однак лист від ООО "Национальный цифровой агрегатор" (Росія) не показали, бо, за їх словами, він є таємницею слідства.

"Таке зухвале піратство (...), а, а також їхня співпраця з Росією під час війни може викликати лише обурення як у нас, так і в учасників легендарного гурту "Скрябін", які підтримують Україну"

У ТОВ додали, що усі відомості вже передали в правоохоронні органи, у зв’язку з чим було відкрито кримінальне провадження за ст. 176 Кримінального кодексу України стосовно порушення авторського права.

Попередній конфлікт ТОВ "Кузьма Скрябін" та Moon Records

У 2021 році мати покійного засновника гурту "Скрябін" Ольга Кузьменко заявила про спробу компанії "Moon Records" вкрасти авторські права на творчість музиканта, опублікувався у соціальних мережах відповідне звернення.

Вона повідомила, що напередодні дня народження Кузьми лейбл "вчиняє варварські дії щодо авторських прав Андрія на Youtube-каналі, який був створений Андрієм ще за життя".

За словами матері Кузьми, Андрій Пасічник залучив колишніх учасників гурту "Скрябін", які надали йому ліцензію на начебто належні їм права на пісні.

Водночас генеральний продюсер лейблу підтвердив, що вони дійсно направили 38 скарг на відеокліпи, в яких порушені права їхніх авторів, перших учасників гурту "Скрябін". Ті звернулись до них на початку 2021 року, оскільки домовитися з ТОВ "Кузьма Скрябін" не вийшло.

За словами Пасічника, лейбл півтора року намагався зв'язатися з організацією та пропонував спільну роботу з поширення творчих матеріалів гурту. Але у ТОВ "Кузьма Скрябін" від їхньої пропозиції відмовилися.

"Основний акцент хочу зробити на тому, що ми не претендуємо на права Андрія Кузьменка. І цей посил про "якісь брудні схеми" є штучною маніпуляцією, оскільки ми не маємо відношення до прав Андрія Кузьменка. Ми захищаємо права тільки наших авторів", — зазначав тоді Пасічник.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок