Хмельницький "Музей еволюції мін" налічує 4,5 тисячі експонатів та єдиний в Україні

Хмельницький "Музей еволюції мін" налічує 4,5 тисячі експонатів та єдиний в Україні

Хмельницький "Музей еволюції мін" налічує 4,5 тисячі експонатів та єдиний в Україні
. Суспільне Хмельницький

Єдиний в Україні "Музей еволюції мін" розташований у Хмельницькому та наразі налічує 4,5 тисячі експонатів Першої, Другої світових війн, війни в Афганістані та сучасної російсько-української війни. Про вибухові пристрої, які поповнили колекцію музею, кореспондентам Суспільного розповів керівник музею Євгеній Гук.

У Хмельницькому музеї еволюції мін – нові поповнення: це міни та знаряддя сучасної російсько-української війни із зони бойових дій. Серед них, розповідає керівник музею Євгеній Гук, фугасна протипіхотна міна П, яка є особливо небезпечною для людей.

"Ще рік тому я усім говорив, що ми ніколи не зіткнемося з цими мінами, їх вже в природі не існує, вони старі, відпрацювали своє, заборонені конвенціями. І я був впевнений, що правий. Нині я розумію, що помилявся. Ці міни використовуються у великій кількості. В сучасній війні ці міни використовуються росіянами", – каже Євгеній Гук.

Він – полковник у відставці, служив сапером у повітряно-десантних військах. Каже, міни мають інтелект, вони різні за формою та розмірами, і зовсім не схожі на ті стереотипні круглі з розтяжками.

"Міна ПОМ-3 – це знаменитий "медальйон", доволі страшна, підступна та розумна міна. У неї немає жодних розтяжок взагалі. В неї є штир, який служить сейсмодатчиком. При встановленні міни цей сейсмодатчик вбивається в землю, і коли людина йде, у міни є три мікросхеми – це мозок її, вона визначає людину як ціль. Міна вистрибує і на відстані 60-90 сантиметрів від землі вибухає осколковими елементами у вигляді пилки, які розсіюються. Вони усі січуть та ще й перерубують", – пояснює Євгеній Гук.

Євгеній Гук демонструє фрагмент спаленної бойової машини піхоти БМП.
Євгеній Гук демонструє фрагмент спаленної бойової машини піхоти БМП. Суспільне Хмельницький

Ще один екземпляр, який поповнив колекцію музею – це фрагмент спаленної бойової машини піхоти БМП, який демонструє наслідки війни, розповідає керівник музею: "Гільзи розірвані, частина металу, частини запчастин, патрони 30-міліметрові. Яка має бути температура, аби з бойової машини перетворити на ось такий шматок запчастин. Я це все дуже довго чистив. Зараз воно в нашій колекції і говорить про трагізм, про біду і про війну. Це біль України".

За його словами, Хмельницький музей еволюції мін – єдиний в Україні. Основний його напрямок – це заряди та міни. Він налічує 4,5 тисячі екземплярів Першої та Другої світових війн, війни в Афганістані та сучасної російсько-української війни. Серед відвідувачів музею є школярі, волонтери, військовослужовці.

Гордість музею – міна від знаменитої системи "тюльпан", найбільша міна в світі, каже Євгеній Гук.
Гордість музею – міна від знаменитої системи "тюльпан", найбільша міна в світі, каже Євгеній Гук. Суспільне Хмельницький

"Мета музею та його найголовніша функція – це збереження людських життів. Моя задача – показати, розповісти та убезпечити людей. Фінансування музею немає. Все, що ви бачите, створив я власними силами. Є у мене мрія – створити великий музей, для цього мені потрібне приміщення близько 400 квадратних метрів плюс учбовий клас", – каже керівник.

Усі експонати безпечні та використовуються як макети, каже керівник. Гордістю музею називає міну від знаменитої системи "тюльпан".

"240 міліметрів – найбільша міна в світі, найстрашніша зброя. Вага порожньої міни – 100 кілограмів, тобто 100 кілограмів уламків. В цій міні вміщається 37 кілограмів вибухової речовини. Помилок не пробачає, зброя найнебезпечніша. Служить для руйнації бункерів, підземних укриттів і тому подібне. Ця міна, нажаль, з війни. Вона з історією".

Авторка: Наталія Паляниця.

Читайте також

  • "Багатьох, з ким ліквідовував наслідки аварії на ЧАЕС, вже нема", - лікар Михайло Соболь
  • Фонд держмайна продав на Хмельниччині спиртзавод за 2,5 мільйона гривень
  • "Повертатись нікуди". Як родина з Маріуполя обживається на Хмельниччині

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок