Головні новини Харкова та області 27 квітня: хроніка

Головні новини Харкова та області 27 квітня: хроніка

Головні новини Харкова та області 27 квітня: хроніка
. Парк "Стрілка" у Харкові. 23 квітня 2023 року. Фото: Марія Солодовнік/Суспільне Харків

Останні новини та події Харкова та Харківської області 27 квітня 2023 року: все, що відбувається у регіоні сьогодні.

Синєгубов пояснив, кому не компенсують ремонт житла за програмою "єВідновлення"

Згідно з програмою "єВідновлення", залишити заявку на ремонт житла можуть усі громадяни, чиє помешкання пошкоджено внаслідок бойових дій, не було відремонтоване раніше і підлягає відновленню. Очільник ОВА Олег Синєгубов розповів, хто не зможе взяти участь у програмі.

Компенсації за ремонт житла не отримують ті люди, які змогли самостійно полагодити помешкання, пояснив Синєгубов у відповідь на питання кореспондента Суспільне Харків.

"Їм компенсації не буде, якщо вони змогли це зробити. Кількість коштів обмежена, вони спрямовані, перш за все, на тих, хто не мав можливості відновити самостійно своє житло", — сказав він.

Обмеження роботи закладів культури на Харківщині: чи дозволять працювати у будівлях, де є укриття?

Через заборону проведення масових заходів у Харкові та області заклади культури вимушені скасовувати вистави та концерти. Якщо голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко переконана: театри мають продовжити роботу за умови, що у будівлях є укриття, то очільник ОВА Олег Синєгубов стверджує, що нині безпекова ситуація не дозволяє проведення заходів з участю понад 50 людей.

Подробиці — читайте у матеріалі Суспільне Харків.

"У всі склади були влучання": як агрофірма у Борщівці на Харківщині відновлюється після окупації та катувань

Під час окупації села Борщівки, що за 11 кілометрів від Балаклії, російські військові крали пальне, техніку і пшеницю, а зерносховища пошкодили обстрілами. Пів року окупанти розміщували на дворі підприємства свою техніку та склади зброї, а до та після окупації — били по території. Аграрії встигли розмінувати частину полів, восени посіяли озиму пшеницю, а навесні знову вийшли у поля.

Про наслідки окупації, катування та перспективи відновлення — читайте у матеріалі Суспільне Харків.

Жителя Богодухівського району, якого підозрюють у ґвалтуванні доньки співмешканки протягом восьми років, взяли під варту

38-річний чоловік, за даними слідства, почав розбещувати дев'ятирічну дитину своєї співмешканки у 2013 році; за два роки він почав її ґвалтувати. До поліції дівчина звернулась коли їй виповнилось 17 років. Чоловіку загрожує до восьми років позбавлення волі.

Про це повідомив начальник слідчого управління нацполіції Харківської області Сергій Болвінов.

"Слідчим дівчина розповіла, що вперше вітчим проявив до неї нездорову увагу, коли їй було 9 — тоді чоловік займався мастурбацією та змушував до цього дитину. Коли дівчинці виповнилося 11, збоченець вперше змусив її до орального сексу. А з 14 років почав ґвалтувати її неприродним способом систематично, по кілька разів на тиждень", — йдеться у повідомленні.

На Харківщині прикордонники збили російський дрон-камікадзе

Про це повідомили у Східному регіональному управлінні Держприкордонслужби.

"Днями під час виконання бойових завдань прикордонники зафіксували чергового порушника повітряного простору, який перетнув державний кордон та летів вглиб території України. Завдяки постійній пильності та влучній стрільбі з автоматичної зброї, політ був недовгий, ударний дрон-камікадзе вибухнув в повітрі та своїми рештками забруднив нашу рідну землю", — йдеться у повідомленні.

В управлінні зазначили, що це вже третій безпілотник, який знешкодили прикордонники за останній місяць.

Міського голову Валок на Харківщині підозрюють у нетверезому водінні: суд перенесли

Міського голову Валок Валерія Скрипніченка підозрюють у нетверезому кермуванні автомобілем. На чоловіка поліцейські склали відповідний протокол.

27 квітня у суд мав розглядати справу та ні адвокат, ні міський голова на засідання не приїхали. За даними з судового реєстру, 17 лютого о 16:20 посадовця зупинили поліцейські. Почули від нього запах алкоголю, проходити тест на драгері Скрипніченко відмовився, протокол про нетверезе водіння передали до суду. Біля суду та у коридорі зібралися жителі Валок, чекаючи на засідання.

"Ми повинні дізнатися, є факти чи немає фактів, винний чи не винний. Буде покараний чи не буде покараний", — сказала жителька Валок Людмила Суханова.

Слухання справи відклали: "До суду були надіслані дві заяви. Перша заява адвоката Румянцева, в якій він просить перенести засідання, бо він буде зайнятий в іншій справі в іншому суді. Самим правопорушником Скрипніченком також була надана заява про відкладення засідання на іншу дату.

На куп’янському напрямку РФ використовує БпЛА для коригування вогню артилерії

Про це повідомив Генштаб ЗСУ.

"На куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив, активно застосовував БпЛА для коригування вогню артилерії", — сказано у повідомленні.

Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Берестове, а також Басове, Бугаївка, Козача Лопань, Стрілеча, Глибоке, Гатище, Вовчанськ, Бологівка, Дворічанське та Колодязне на Харківщині.

Токарівка: коментар поліції

Начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов підтвердив, що автомобіль енергетиків підірвався на міні в Дергачівській громаді. За його словами, бригада їхала ремонтувати несправності мережі.

Сапери розміновують Балаклійщину

Дивіться репортаж Суспільне Харків

Стан енергетиків, поранених в Токарівці

Серед поранених енергетиків у Токарівці один перебуває у тяжкому стані, сказав Суспільне Харків директор Центру екстреної меддопомоги Віктор Забашта.

Нині встановлюють обставини поранення та загибелі людей: за даними Дергачівської міської ради, бригада підірвалася на міні, а не потрапила під обстріл, як раніше повідомляв керівник ОВА Синєгубов. В обленерго з'ясовують обставини події.

Обстріл Токарівки: є загиблий та поранені

РФ обстріляла Токарівку Дергачівської громади: людина загинула, ще четверо зазнали поранень, повідомив керівник обладміністрації Олег Синєгубов.

"Постраждали працівники Харківобленерго, що працювали над відновленням ліній електропередач", — сказано у повідомленні.

На Краснопавлівському водосховищі виявили рибалок-порушників

Про це повідомив обласний рибоохоронний патруль.

Збитки склади понад 436 тис. гривень, сказано у повідомленні.

Справу військових РФ, яких підозрюють у пограбуванні в Циркунах, передали до суду

Про це повідомила пресслужба облпрокуратури.

Справу розглядатимуть у Харківському районному суді.

Слідство встановило, що дев'ять військових РФ викрали ноутбуки, планшети, ігрову приставку, телевізор, пральну машинку, смартгодинник, мобільні телефони, велосипеди та автомобіль. Загальна вартість вкраденого сягає понад 1 млн гривень.

Військових РФ підозрюють у порушенні законів та звичаїв війни.

У Люботині чоловік зірвав прапори з могил полеглих захисників

Подія сталася вночі 27 квітня, повідомила пресслужба поліції Харківщини.

Чоловіка підозрюють у щонайменше 10 схожих злочинів. Справу розслідують за статтею про наругу над могилою. Підозрюваному 29-річному загрожує до семи років позбавлення волі.

Долину альпак в екопарку під Харковом офіційно розмінували — Фельдман

Про це повідомив власник парку Олександр Фельдман.

"У нас хороші новини: територія Долини альпак та Реабілітаційного центру повністю розмінована та безпечна! Відсьогодні це офіційно підтверджено. Відновили зону безпеки, сьогодні також повністю обладнаємо бомбосховище", — повідомив Фельдман.

Долину планують відкрити для відвідувачів 1 червня.

У Великих Проходах на Дергачівщині відновлюють газопостачання

Про це повідомила Харківська РВА.

Газу у селі не було понад рік. Нині послугою користують понад 100 абонентів, підключення триває.

Обстріл Липців: дані поліції

У поліції Харківщини уточнили, що під час обстрілу Липців пошкоджень зазнали вісім квартир та приватні будинки. Попередньо, загиблих та поранених немає.

До Норцівки на Ізюмщині повернули електропостачання

Світла у селі не було з 10 березня 2022 року, повідомила пресслужба обленерго.

Для відновлення електропостачання замінили три трансформатори, 2,8 км проводу повітряної лінії 10 кВ та 1,7 км 0,4 кВ.

У найближчих планах фахівців Балаклійського РЕМ — повернення світла до сіл Першотравневе, Берестянки, Волвенкове та Мирна Долина, сказано у повідомленні.

28 квітня по області та місту очікуються грози

  • Хмарна погода;
  • Дощ, вдень місцями значний. Гроза; вдень місцями град, шквал, 15-20 м/с;
  • Вітер північний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 7-12°тепла, вдень 12-17°тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 9-11°тепла, вдень 13-15°тепла.

81 випадок коронавірусу виявили на Харківщині за добу

Про це повідомив обласний центр контролю та профілактики хвороб.

У жителя села Шипувате знайшли російську військову форму

Також 38-річний житель Великобурлуцької громади зберігав сигнальний пістолет, тротилові шашки та корпус гранати, повідомили у пресслужбі Поліцейських офіцерів громад Харківщини.

"Чоловік розповів, що знайшов небезпечні "трофеї" та приніс все додому. Пояснити правоохоронцям, навіщо він це зробив, чоловік не зміг", — сказано у повідомленні.

Справу розслідують за статтею про незаконне поводження зі зброєю.

Обстріли Харківщини 26 квітня: фото наслідків

Під обстрілами протягом 26 квітня перебували Вовчанськ, Устинівка, Подоли, Орлянка, Вільхуватка Куп'янського району, Козача Лопань Харківського району та інші.

РФ обстріляла Липці 27 квітня

"Щойно окупанти з артилерії обстріляли Липці Харківського району. Є влучання у житлову забудову. На місці працюють екстрені служби", — повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

Інформація щодо поранених встановлюється.

Пожежі та пошкоджені будівлі: наслідки обстрілів Харківщини 26 квітня

26 квітня о 10:44 у селі Устинівці Куп'янського району російський снаряд влучив в автомобіль "Газель", який загорівся. Люди загасили його власними силами, повідомили у пресслужбі ДСНС Харківщини.

"О 22: 08 російські військові обстріляли село Вільхуватку. На території одного з приватних будинків зайнявся гараж на площі 35 кв. м. За 30 хвилин рятувальники загасили вогонь", — йдеться у повідомленні.

За інформацією начальника Вільхуватської військової адміністрації Євгена Шаповала, у селі зруйновані кілька об'єктів цивільної інфраструктури.

За даними ДСНС, поранених немає.

"У Вовчанську обстрілами пошкоджені приватний будинок та будівлі підприємства з виробництва олії. В Устинівці, Вільхуватці та Петропавлівці — приватні житлові будинки, господарчі споруди та приміщення крамниці. У Подолах зруйновані щонайменше три приватні житлові будинки", — повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

РФ 26 квітня двічі обстріляла пожежну частину на Харківщині

Про це повідомили у пресслужбі ДСНС Харківщини.

Внаслідок артобстрілу пошкоджень зазнала будівля, а також техніка рятувальників.

Щонайменше 10 населених пунктів опинилися під обстрілами РФ — Генштаб

Про це повідомили у генштабі ЗСУ.

"На куп'янському напрямку РФ продовжує заходи з фортифікаційного обладнання позицій на окремих ділянках", — йдеться у повідомленні.

На слобожанському напрямку під обстріли російських військових потрапили:

  • Гур'їв Козачок, Глибоке, Олійникове та Зелене.

"На куп'янському напрямку з артилерії та мінометів ударів зазнали населені пункти:

  • Кам'янка, Красне Перше, Новомлинськ, Лиман Перший, Кислівка, Берестове.

У частинах двох районів Харкова добу не буде води

У частинах Новобаварського та Основ'янського районів Харкова не буде води на час ремонту на водоводі у провулку Кубраковському.

Про це 26 квітня повідомила пресслужба "Харківводоканалу".

Води не буде з 09:00 27 квітня до 08:00 28 квітня. Воду підвозитимуть цистернами, повідомили на підприємстві.

Вдень 27 квітня на Харківщині очікуються грози, град, шквал, 15-20 м/с

  • Хмарно з проясненнями;
  • Вночі без істотних опадів;
  • Вдень короткочасний дощ, місцями значний; гроза, град, шквал, 15-20 м/с;
  • Вітер південно-східний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 4-9° тепла, вдень 16-21° тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 7-9° тепла, вдень 16-18° тепла.

Цього дня рік тому: Харківщина 27 квітня 2022 року

  • Російські війська зайняли північно-східну околицю села Велика Комишуваха та взяли під контроль населений пункт Заводи, повідомив Генеральний штаб.
  • Внаслідок ракетного обстрілу Харкова з боку російської армії сталася пожежа та зруйновані квартири в житловому дев’ятиповерховому будинку.
  • У Харкові започаткували Фонд допомоги місту.
  • Піротехніки проводили розмінування селища Жуковського та знешкодили 24 боєприпаси уповільненої дії.
  • Пообіді російські окупанти обстріляли територію Чугуєва — двоє людей зазнали поранень.
  • Харківський міський голова Ігор Терехов анонсував перейменування топонімів, пов’язаних з державою-агресором Росією.
  • Російські міста Бєлгород, Нижній Новгород, Санкт-Петербург, Новосибірськ та Москву виключили зі списку побратимів Харкова.
  • Група ізюмчан вступила у бій з російськими окупантами на околиці міста.
  • Українські бійці взяли у полон п'ятьох російських військових.
  • Російські війська били по селищу Кулиничі з артилерії, мінометів та танків.

На початок