Суд обрав запобіжні заходи новим фігурантам справи Шеремета

Суд обрав запобіжні заходи новим фігурантам справи Шеремета

Оновлено
Суд обрав запобіжні заходи новим фігурантам справи Шеремета
.

Печерський районний суд Києва обирає запобіжні заходи новим підозрюваним у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета

03:34 Суд узяв під варту військового і музиканта Андрія Антоненка, якого підозрюють у організації вбивства журналіста Павла Шеремета.

Антоненка арештували до 8 лютого 2020 року без права внесення застави. Таким чином суд задовольнив клопотання прокуратури.

Депутатка від ЄС Яна Зінкевич, співак Олександр Положинський, військовий Сил спеціальних операцій ЗСУ Олексій Нікіфоров та ще кілька людей заявляли про бажання взяти Антоненка на поруки.

За інформацією слідства, музикант й військовий Андрій Антоненко, захопившись радикальними націоналістичними настроями, вирішив створити організоване збройне угруповання, щоб вбити Шеремета. Чоловік долучив до цього волонтерку і лікарку Юлію Кузьменко та військову медсестру Яну Дугарь. Сам Антоненко на суді свою причетність до вбивства журналіста відкинув.

23:20 Волонтерку й лікарку Юлію Кузьменко суд відправив під варту на два місяці - до 8 лютого 2020 року.

Таким чином суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення. На оскарження цього рішення захист Кузьменко має 5 днів.

20:30. За словами адвоката, Кузьменко на момент загибелі Шеремета була на роботі.

19:45. Прокурор просить використати проти Кузьменко "запобіжний захід у вигляді тримання під вартою".

19:45. У справі Антоненка суддя видалилася до нарадчої кімнати для винесення рішення про відвід судді Сергія Вовка

19:31. Прокурор зачитує обвинувачення Ковальчук. За версією слідства, Андрій Антоненко захопився ультраправими ідеями для дестабілізації ситуації знайшов співучасників, зокрема Юлію Ковальчук та Яну Дугарь. Зокрема він знаходив всі засоби, необхідні для вбивства. Тоді ж та Дугарь "брали участь у розробленні плану злочинних дій".

"20.07.2016 року Антоненко та Кузьменко, прихопивши з собою заздалегідь виготовлений саморобний вибуховий пристрій приблизно о 02:34 прибули на вулицю І.Франка у Києві. На вказаній вулиці, виявивши автомобіль Subaru ... Кузьменко підійшла до автомобіля і прикріпила саморобний вибуховий пристрій до його днища", — зачитав прокурор під час засідання.

Пізніше, за версією слідства, Кузменко перевдяглася та спостерігала за рухом Шеремета на авто. І коли він від'їхав на безпечну відстань, "дистанційно вчинила вибух вибухового пристрою"

19:24. Відновилося засідання про обрання запобіжного заходу Андрію Антоненку

19:17 Розгляд справи про обрання запобіжного заходу Юлії Ковальчук продовжився

19:15. Андрія Антоненка привели до зали суду. Відповідаючи на запитання журналістів, зазначив, що не знає Яну Дугар та не знав особисто Павла Шеремета.

18:42. Засідання продовжилося. Заяву про відвід судді Сергія Вовка не задовольнили. Присутні у залі відреагували на рішення криками "Ганьба". Відтак у суді знову оголошено перерву до повернення Вовка до зали.

17:50. Оксана Корчинська заявила, що представники Добровольчого українського корпусу готові взяти Кузьменко на поруки

Суд обирає запобіжний захід новим фігурантам справи Шеремета. НАЖИВО
Фото кореспондентки Суспільного Дар'ї Коваль.
Source: Оригінальне/Фото Дар'ї Коваль

17:25 Суд оголосив перерву для ухвалення рішення про відвід судді Вовка

17:20. "Вперше про Шеремета я почула в день його вбивства. Я сиділа на роботі, відкрила Facebook і прочитала, що вбили Шеремета", — наголосила Кузьменко під час засідання суду

17:15. "До середини вчорашнього дня я могла пишатися своїм життєвим шляхом. Я була спочатку просто волонтером: купувати медикаменти, продукти, носила це все на Майдан. Коли почалися події на Грушевського з першими пораненими — вогнепальні поранення — я прийшла на Майдан, як лікар. Була медиком Майдану... " , — розповіла Кузьменко під час засідання — Потім почалася війна. Моя перша поїздка волонтером в зону АТО було 26 квітня 2014 року. Тоді було створено батальйон Донбас. Я приїхала з метою проведення навчання з тактичної медицини і допомогти із закупівлею медикаментів. З того часу я стала постійним волонтером АТО. Були якісь перерви, були поїздки по кілька разів на місяць. При цьому я завжди залишалася кардіоірургом. У мене 17 років безперервного стажу у кардіохірургії".

17:05. За словами адвоката Кузьменко, суддя Вовк, про відвід якого просить захист, є залежним від Генеральної прокуратури України, "як особи, яка притягалася до кримінальної відповідальності та була усунута від виконання повноважень судді". Окрім того, суддя підписував клопотання про обшук у Кузьменко та виносив ухвалу про її затримання. Також суддя Вовк розглядає клопотання по всіх трьох підозрюваних.

16:55. Відновилося засідання у справі Юлії Кузьменко. Суд розглядає заяву про відвід слідчого судді.

16:50. У залі, де мають продовжити розгляд справи Юлії Кузьменко, співають гімн

16:22 Суд відкладено до вирішення питання за заявою адвоката про відвід слідчого судді.

16:20. Суд почав обирати запобіжний захід Андрію Антоненку

15:50. "Я заявляю клопотання про те, щоб були залучені два свідка: чоловік, який був з нею в законному шлюбі, проживали однією сім'єю і директора Інституту, де вона працює лікарем. Ви собі уявіть, що дівчина, заміжня, без відома чоловіка, шастає у другій ночі з іншим чоловіком, підкладає бомби —і він про це не знає. Сторона обвинувачення каже, що все у них є. Але нічого у них немає. І нам просто напросто відрізають дуже важливий доказ, який підтверджує алібі Кузьменко. Вони розуміють, що з цим доказом їхня справа рухне взагалі",— прокоментував адвокат Кузьменко рішення судді не викликати додаткових свідків, а саме чоловіка та співробітника Кузьменко, під час перерви.

Коментуючи аудіозаписи, які продемонстрували під час брифінгу, на яких Кузьменко згадує Марусю Звіробій, адвокат заявив, що йшлося про тиск на волонтерку з боку влади.

15:40. Суд видалився до нарадчої кімнати для розгляду клопотання про відвід слідчого судді

15:38. Адвокат Кузьменко заявляє, що в матеріалах справи немає вказівки на його підзахисну. Зокрема на наданому зображенні неможливо роздивитися обличчя. У справі також відсутні протоколи опізнання підозрюваної.

Суд обирає запобіжний захід новим фігурантам справи Шеремета
Фото кореспондентки Суспільного Дар'ї Коваль.
Source: Оригінальне/Фото Дар'ї Коваль

15:16. Розпочалося засідання щодо обрання запобіжного заходу Юлії Кузьменко

15:10. У судовому засіданні зараз перерва, всі переходять до іншої зали, де мають обирати запобіжний захід фігурантці справи Юлії Кузьменко.

14:58. Адвокат Микола Ореховський в коментарі журналістам сказав, що рішення суду щодо домашнього арешту Дугарь будуть оскаржувати. Інший захисник Віталій Коломієць сказав, що апеляцію подаватимуть, найімовірніше, не раніше середини січня, з огляду на велику кількість святкових і вихідних днів.

14:51. Суд обрав Яні Дугарь запобіжний захід - цілодобовий домашній арешт до 8 лютого 2020 року.

13:58. Народна депутатка 8-го скликання Оксана Корчинська демонструє журналістам військовий квиток Дугарь та витяг, який свідчить, що вона перебувала в зоні АТО у момент злочину.

13:55. У суді сторона захисту просить відпустити Дугарь на поруки. Суддя пішов до нарадчої кімнати.

13:40. Один із адвокатів Дугарь вважає, що підозра необґрунтована, долучені документи пов'язані з іншими особами. Інший адвокат наводить аргументи щодо відсутності підзахисної в Києві на момент скоєння злочину.

13:25. Представник сторони звинувачення зараз зачитує текст підозри новим фігурантам справи. Прокурори просять взяти Дугарь під цілодобовий домашній арешт.

13:20. Головуючий суддя Сергій Вовк відхилив клопотання прокурора щодо проведення закритого засідання.

Як відомо:

На початок