Шмигаль назвав головні кроки у боротьбі проти "російського ядерного терору"

Шмигаль назвав головні кроки у боротьбі проти "російського ядерного терору"

Шмигаль
. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Фото: Пресслужба КМУ

Першим кроком на шляху боротьби з російським ядерним терором має стати демілітаризація Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) та санкції проти всієї атомної галузі РФ.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у річницю аварії на Чорнобильській АЕС.

Він нагадав, що 37 років тому Україна та світ зіштовхнулися з однією з найбільших техногенних катастроф — аварією на Чорнобильській АЕС.

Шмигаль зазначив, що замовчування й брехня радянської влади про трагедію призвели "до жахливих наслідків, які вийшли далеко за межі сучасної України". Загалом постраждало майже 5 мільйонів людей.

Читайте також: "Горів не блок": як в Україні зародився екологічний рух після аварії на Чорнобильській АЕС

"Сьогодні варварські атаки Росії поблизу атомних об’єктів України, окупація Запорізької АЕС та перетворення її на військову базу ставлять світ під загрозу нової катастрофи, чиї масштаби можуть перевищити аварію на ЧАЕС", — зазначив глава уряду.

За його словами, кожна цивілізована країна має пам'ятати події та наслідки 26 квітня 1986 року, аби "рішуче боротися з російським ядерним терором сьогодення".

"І першим кроком на цьому шляху має стати демілітаризація Запорізької атомної станції та санкції проти всієї атомної галузі РФ", — заявив Шмигаль.

Що відомо про ситуацію на Запорізькій АЕС

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення "нікчемним", а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про "приєднання" українських територій і ЗАЕС не має значення.

27 листопада президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін заявив, що зараз є ознаки того, що російські окупанти можуть залишити Запорізьку атомну електростанцію. Однак 28 листопада прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що відведення військ Росії з території Запорізької атомної електростанції не буде.

2 грудня очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів, що агентство сподівається досягти домовленості з Росією та Україною про створення захисної зони на Запорізькій атомній електростанції до кінця року. 5 грудня речниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що про вихід російських військових із Запорізької АЕС "не може бути і мови".

12 лютого міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що росіяни, які перебувають на ЗАЕС, свідомо експлуатують обладнання таким чином, щоб Україна в майбутньому не могла підключити її до енергомережі.

Окрім того, безпекова ситуація на станції погіршується через зниження рівня води у Каховському водосховищі, спричинене росіянами. Нестача води у басейнах витримки ЗАЕС може призвести до розігріву палива в реакторі, і це може призвести до його розплавлення, і як наслідок — до радіаційних викидів.

2 березня директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі заявив, що на Запорізькій атомній електростанції відбулася ротація групи експертів МАГАТЕ. Раніше Суспільне повідомляло, що російська окупаційна адміністрація заблокувала ротацію спостерігачів від МАГАТЕ на станції.

5 березня міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що спроби України повернути під свій контроль Запорізьку атомну електростанцію наразі не мають успіху. За його словами, перемовини щодо станції зайшли у глухий кут.

23 березня стало відомо, що у МАГАТЕ відмовилися від ідеї створити демілітаризовану зону на Запорізькій АЕС. Про це глава Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі розповів у розмові з американським аналітичним центром "Рада з міжнародних відносин".

27 березня президент України Володимир Зеленський, перебуваючи в Запоріжжі з робочою поїздкою, зустрівся з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелем Гроссі. Вони розглянули питання щодо Запорізької АЕС. Глава держави акцентував на умовах в яких доводиться працювати атомникам, оскільки російські військові продовжують тиснути на персонал та змушують брати російський паспорт.

Читайте також

У Запоріжжі Володимир Зеленський зустрівся з Рафаелем Гроссі

"Ми не хочемо, щоб це був політичний футбол" — МАГАТЕ відмовилось від демілітаризованої зони на ЗАЕС

На початок