Мінно-вибухові травми. Як часто до херсонської лікарні звертаються пацієнти та у чому складність таких поранень

Мінно-вибухові травми. Як часто до херсонської лікарні звертаються пацієнти та у чому складність таких поранень

Ексклюзивно
Мінно-вибухові травми. Як часто до херсонської лікарні звертаються пацієнти та у чому складність таких поранень
. Херсон. Лікар з пацієнтом в одній з лікарень Херсона, Фото: Суспільне Херсон

З початку повномасштабного вторгнення Херсонська міська клінічна лікарня ім.Тропіних почала приймати поранених з мінно-вибуховими травмами. Як часто до медзакладу звертаються пацієнти та в чому складність таких травмувань, медики розповіли Суспільному.

За словами завідувача хірургічного відділення лікарні Василя Тундича, допомогу пацієнтам з мінно-вибуховими травмами почали надавати з початку повномасштабного вторгнення. Перших поранених привезли після бою у Бузковому сквері.

"Тоді ми надали допомогу двом пораненим і з цього започаткували надання допомоги при мінно-вибухових травмах. Медичний персонал лікарні має досвід роботи з невідкладними станами. Тому необхідні навички для надання допомоги при пораненнях були. Хоча мінно-вибухові травми – складні", — розповідає лікар.

Завідувач хірургічного відділення говорить, що втрати крові та поранення достатньо великі, травмовані перебувають в стані шоку.

"Треба виводити з шоку, потрібна як хірургічна, так і реанімаційна допомога", — каже Василь Тундич.

Зараз у відділенні працює шість лікарів, до війни їх було 9. Не вистачає операційних медичних сестер. Також залишилось лише три реаніматологи.

Виконувачка обов'язків завідувачки офтальмологічного відділення Ольга Красножан каже, пацієнти з мінно-вибуховими травмами були і в них. З початку повномасштабного вторгнення мали з десяток таких випадків.

"Мінно-вибухова травма дуже складна. Вона майже зовсім руйнує око, також є металеві уламки, це теж небезпечно", — говорить лікарка.

За її словами, найскладніший випадок в її практиці був після деокупації міста. Тоді у дитячій обласній лікарні їй довелось оперувати дівчинку з Таврійського мікрорайону.

"В дівчини була тяжка травма. Вона знаходилась в дитячі лікарні, я її оперувала. Око зібрали майже з останків, потім дитину відправили до Києва в лікарню ОХМАТДИТ", — розказує Ольга Красножан.

Наприкінці лютого до лікарні привезли шестеро поранених після обстрілу російськими військовими зупинки громадського транспорту на Миколаївському шосе, ще двох шпиталізували до обласної лікарні.

"Із госпіталізованих один був з тяжким пораненням. У нього була відірвана верхня кінцівка правої руки. Ми зробили все можливе, чоловік в задовільному стані, якщо можна назвати задовільний стан без правої кінцівки", — каже завідувач хірургічного відділення лікарні м Тропіних Василь Тундич.

Що відомо

  • 21 лютого вдень російські війська з "Градів" обстріляли Херсон. Снаряди потрапили у житлові будинки, магазин та зупинку громадського транспорту. Загинули шестеро, 20 — поранених.
  • Впродовж доби 24 квітня російська армія 61 раз обстріляла Херсонщину. З важкої артилерії, БПЛА та авіації випустила 386 снарядів по її території. Четверо людей поранені.
  • Зранку 25 квітня російська армія скинула на Кізомис Білозерської громади Херсонської області дві керовані авіабомби. Військові РФ вщент зруйнували церкву та два магазини, пошкоджені одинадцять будинків.

Читайте також

Посад-Покровське увійшло до переліку населених пунктів, які відбудовуватимуть за принципом "краще ніж було"

Армія РФ активізувалась і щільно обстрілює Херсонщину — ОВА

Контрбатарейна боротьба, обстріли Кізомиса, Антонівки, Херсона. 426 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок