"Російська міна впала під ноги". Про рік під Вугледаром розповів воїн з Хмельниччини

"Російська міна впала під ноги". Про рік під Вугледаром розповів воїн з Хмельниччини

"Російська міна впала під ноги". Про рік під Вугледаром розповів воїн з Хмельниччини
. Фото: Суспільне Хмельницький

До початку повномасштабного вторгнення Андрій Скоринський пів року працював у Литві майстром з оброблення дерева. Зранку 24 лютого дізнався про російський наступ на Україну. І одразу, розповідає, повернувся в Україну, аби стати на її захист.

Історія військовослужбовця, який майже рік воював під Вугледаром — у матеріалі Суспільного Хмельницький.

Про наступ російських військ на Україну 48-річний Андрій Скоринський дізнався за кордоном.

"24 лютого 2022 року я був закордоном у Литві, в Клайпеді. Перше почув в Інтернеті, передзвонив до друзів. Друзі сказали, що обстріляли міста ракетами. Після того я зібрався й поїхав додому. Приїхав і пішов у військкомат", — пригадує Андрій.

Андрій повернувся з закордону, аби стати на захист України.
Андрій повернувся з закордону, аби стати на захист України. Фото: Суспільне Хмельницький

У минулому, каже чоловік, проходив строкову службу у піхоті, тому його сім’я підтримала вибір піти до війська. Майже рік військовий відвоював на Вугледарському напрямку.

"23 ми заїхали на Золоту Ниву, це під Вугледаром — перші наші позиції були. Потім наші позиції перемістилися під самий Вугледар, де ми вночі заходили під самий ніс і окопувалися для підготовки до штурму. Потім від Золотої Ниви перебралися до Павлівки, Новомайорська, під самий Вугледар", — говорить військовий.

29 травня Андрій Скоринський, розповідає, запам’ятає на все життя, коли "120 міна" влетіла у землю прямо під ноги, порвала берці, та не розірвалась. Відтоді цю дату, він вважає своїм другим днем народження.

"На війні, як пощастить — це рулетка. Виграв — не прийшло до тебе, значить пощастило, це кожний день так. З хлопцями, з тими, що ми стояли, мало звичайно їх залишилось, то війна. Під Вугледаром нас гарно пощипали, під Павлівкою, де багато хлопців, побратимів загинуло", — сказав Андрій.

29 травня біля ніг Андрія Скоринського впала російська міна та не розірвалась. Відтоді цю дату, він вважає своїм другим днем народження.
29 травня біля ніг Андрія Скоринського впала російська міна та не розірвалась. Відтоді цю дату, він вважає своїм другим днем народження. Фото: Суспільне Хмельницький

Російські військові щодня обстрілювали їхні позиції, говорить Андрій: "В день дуже багато обстрілів, може бути й сотня, з чого хочеш: в основному міномети, танки, САУшки, гради".

Найстрашніше на війні втрачати побратимів, розповідає чоловік: "В нас були дружні хлопці, ті, що я з ними прийшов — один за одним стояли. Навіть, коли позиції горіли, ні в кого в думках не було, щоб хтось з позиції відійшов. І так до останнього".

У жовтні, в одному з боїв, чоловік дістав важку травму хребта, подріблені два хребці та отримав кілька контузій. З кінця лютого молодший сержант Андрій Скоринський продовжує військову службу на посаді стрільця в роті охорони у рідному Волочиську. Що буде робити після перемоги — відповідає: "Жити далі будемо. "Ставити на ноги" дочку, а що ще робити. Життя продовжується, як би воно не було. Яке б воно не було".

Читайте також

  • "Перемагали росіян на татамі, переможемо і в цій війні", — військовий-спортсмен з Хмельницького
  • Чоловік з Хмельниччини рік живе з "чужим" серцем
  • "Поверніть мені дитину": мати військовополоненого з Хмельниччини чекає на повернення сина

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок