У фермерському господарстві на Черкащині затопило понад 50 гектарів лохини

У фермерському господарстві на Черкащині затопило понад 50 гектарів лохини

У фермерському господарстві на Черкащині затопило понад 50 гектарів лохини
. Суспільне Черкаси

52 гектари лохини затопило через весняне водопілля у фермерському господарстві в селі Келеберда на Канівщині. Поле із садком — теж у воді, а працівники лишилися без роботи, розповів Суспільному агроном Леонід Ременюк.

До господарства тепер можна дістатися лише човном. Усі 87 гектарів угідь затопило.

Наразі підраховувати збитки не беруться, зазначив пан Леонід Ременюк. Скільки втратили — знатимуть щонайменше через місяць. Чи буде компенсація та у який спосіб — він поки що не знає:

"Ми залишилися сам на сам із цією проблемою. Від держави нічого не просимо, бо розуміємо, яка ситуація. Про збитки говорити зарано. Це колосальні кошти. Дуже шкода, бо багато робочих місць давали і на ОТГ, і під час збору врожаю".

затоплення
Суспільне Черкаси

На роботу працівники добираються у рибальських костюмах.

"В таких умовах працювати надзвичайно важко, такої повені не було останніх тридцять років", — зазначив агроном.

12 квітня в одну мить під водою опинилися усі насадження лохини, пояснив він:

"Площа насаджень лохини у нас 52 гектари. 31 гектар це 5-6-річні кущі і 20 гектарів молодої посадки. Верхівки над водою, але коренева система повністю затоплена, доступу до повітря рослини не мають".

затоплення
Суспільне Черкаси

Наразі повністю затоплено 60 відсотків площі. На сорока інших вода відійшла, але рівень ґрунтових вод лишається високим.

"Прогнози невтішні, бо якщо погода не буде сприяти і воду не почнуть скидати, то ми майже всі насадження можемо втратити", — розповів пан Леонід.

Цьогоріч, з його слів, планували зібрати 130 тонн лохини, нині ж думають, як врятувати бодай якісь кущі.

затоплення
Суспільне Черкаси

Шкода буде, якщо це все не вдасться вберегти. Кожен сюди вклав свою душу, кожен кущик пройшов через людські руки: від посадки до збору ягоди. Люди трудяться тут роками, тому для них це стрес", — зазначила працівниця господарства Анна Індутна.

У воді нині й фруктовий сад: яблуні, груші, персики, нектарин, слива, абрикос та горіх. Усього близько 1,5 тисячі дерев. Його висадили цьогоріч, аби проекспериментувати та визначити подальший розвиток культур у господарстві.

затопило
Суспільне Черкаси

Чи вдасться врятувати саджанці, залежатиме від того, скільки ще триватиме паводок, пояснив Леонід Ременюк:

"Є загроза, що гнитиме корінь. Будемо намагатися врятувати, додатково давати фунгіциди, але є загроза як повного відмирання дерев, так і повністю втрати будь-якого врожаю".

Поруч із садком — 30 гектарів затопленого поля. Його планували засіяти ріпаком, та не встигли.

"Це можна буде зробити восени, засіяти озиму пшеницю, знову ж таки, якщо спаде рівень води і поле буде придатним для цього. Доведеться рівняти, бо вода повимивала багато землі, буде багато роботи", — пояснив пан Леонід.

затоплення
Суспільне Черкаси

Без заробітку можуть лишитися і півтори сотні працівників, яких господарство наймало для до збору врожаю, додав він.

"Люди можуть залишитися без роботи в такий складний час. Воєнний стан, і де шукати, що шукати", – зазначила працівниця Анна Індутіна.

Що відомо

  • Спостерігається сезонне підняття рівня води у межах річок Віть, Дніпро, Десна, Сейм, Сож, Прип’ять, Горинь та Західний Буг на територіях Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Рівненської, Полтавської, Черкаської та Чернігівської областей.
  • Станом на ранок 16 квітня кількість підтоплених господарств в Україні становила понад 900. Про це повідомили в Державній службі з надзвичайних ситуацій.
  • Станом на ранок 15 квітня ДСНС повідомляла про підтоплення близько 500 дворогосподарств.
  • На 30 сантиметрів упала вода у селі Хрещатик Мошнівської громади. Пересуватися місцеві досі можуть лише на човнах, бо рівень води місцями сягає двох метрів, розповів голова громади Богдан Шкарбута. Через весняне водопілля тиждень тому вода з Дніпра почала виходити з берегів, 20 будинків та господарств були підтоплені.
  • Орієнтовно до кінця квітня вода ще прибуватиме, розповів Суспільному начальник Черкаського гідрометеоцентру Віталій Постригань. За попередніми оцінками, пікові значення водопілля очікують 18-28 квітня.
  • На Черкащині унаслідок водопілля станом на 20 квітня підтоплені 153 двори та 40 житлових та дачних будинків. З підтоплених населених пунктів евакуювали 21 жителя, Суспільному розповів керівник ОВА Ігор Табурець. Також, за попередніми даними, затопило 477 гектарів полів.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок