Волонтери з Хмельниччини допомагають військовим та переселенцям

Волонтери з Хмельниччини допомагають військовим та переселенцям

Ексклюзивно
Волонтери з Хмельниччини допомагають військовим та переселенцям
. Фото: Суспільне Хмельницький

Волонтерський центр громадської організації "Фундація КАЛИНА", що у Волочиську, працює від початку повномасштабного вторгнення. Окрім допомоги військовим, волонтери також допомагають внутрішньо переміщеним особам, розповіла Суспільному засновниця громадської організації Аліна Коваль.

У волонтерському центрі "Фундація КАЛИНА", що у Волочиську, від рання кипить робота. Одні волонтерки плетуть сітки, інші – роблять сухі сніданки для військових на передову, розповідає одна із волонтерок Наталія Войтович. З Харкова у Волочиськ переїхала у червні 2022 року. З того часу волонтерить.

"Ми робимо сніданки для хлопців на передову. Спочатку ми насипаємо суміш молока сухого, потім ми додаємо вівсянку, родзинки й горішки мелені", — розповідає Наталія Войтович.

Внутрішньо переміщеним особам у центрі допомагають з початку повномасштабного вторгнення, розповідає волонтерка Олена Джерелейко.

"Ми надаємо допомогу ВПО, в пріоритеті в нас жінки із дітьми, пенсіонери. Окрім того, що ми надаємо їм гуманітарну допомогу у вигляді продуктових наборів, одягу, предметів гігієни, товарів першої необхідності, ще й періодично плануємо заходи, залучаємо майстринь, психологів, тренерів, людей, які можуть допомогти нашим переселенкам відчувати себе, як вдома", — розповідає Олена Джерелейко.

Волонтерки роблять сніданки для військових, що на передовій
Волонтерки роблять сніданки для військових, що на передовій. Фото: Суспільне Хмельницький

Щодня із запитом про допомогу воїнам амуніцією звертаються до їхнього центру, каже волонтерка Тамара Петровська.

"За один день може бути не один запит. Ми приймаємо їх від військових частин та індивідуально від військових. Вони бувають різні: харчові продукти, засоби гігієни, амуніція, оптика, квадрокоптери. Інколи ми навіть закупляємо автомобілі – це дуже великі кошти, ми оголошуємо збори, підключається вся громада, наші неймовірні діти", — розповідає волонтерка.

До волонтерського центру також звертаються військові та їхні сім’ї за психологічною підтримкою. Щоб її надавати пройшла психологічні курси, каже волонтерка Леся Коваль.

"Навчання я проходила в Острозькій академії, в місті Рівному і в місті Острозі. Воно в нас проходило за підтримки ветеранів. За другий рік волонтерства ми розуміємо, що ми — країна ветеранів і що нас чекає в майбутньому", — розповідає Леся Коваль.

У вільний від роботи час у волонтерському центрі жінки плетуть маскувальні сітки
У вільний від роботи час у волонтерському центрі жінки плетуть маскувальні сітки. Фото: Суспільне Хмельницький

Волонтерський центр відчинив свої двері у квітні 2022 року й працює донині, говорить його засновниця Аліна Коваль.

"Ми працюємо, ну працею це назвати важко, бо це волонтерська діяльність, ніхто тут не працевлаштований. Усі намагаються робити свій пасивний внесок, у вільний від роботи, від родини час. Такий сталий кістяк, наша команда — це 15 дівчат і хлопців, які не розбіглися, не розгубилися за весь цей рік великого вторгнення", — каже Аліна Коваль.

Та каже, що зроблять одразу після перемоги.

"Ці двері волонтерського центру будуть відчинені до самого нашого переможного дня, а після того, ми будемо багато святкувати, зберемося і поїдемо до нашого Криму, на синє море, відпочити й мріяти далі про відновлення і розбудову України", — каже засновниця волонтерського центру.

Читайте також

  • "Поверніть мені дитину": мати військовополоненого з Хмельниччини чекає на повернення сина
  • В одній з хмельницьких шкіл з'явився "Сквер наших Героїв"
  • На Хмельниччині відкрили пам'ятний знак загиблому земляку
  • Меморіальну дошку загиблому Богдану Демчуку встановили на Хмельниччині
  • На Хмельниччині відкрили пам'ятні дошки загиблим воїнам

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок