Очищення річки, збільшення вологи. Еколог розповів про позитивні наслідки весняного водопілля на Дніпрі

Очищення річки, збільшення вологи. Еколог розповів про позитивні наслідки весняного водопілля на Дніпрі

Очищення річки, збільшення вологи. Еколог розповів про позитивні наслідки весняного водопілля на Дніпрі
. Фото: Суспільне Дніпро/Юрій Тинний

Весняне водопілля на Дніпрі, яке призвело до підтоплення берегів, – це природний процес, обумовлений кількома факторами. Про це у коментарі Суспільному розповів дніпровський еколог, заступник директора КП «Центр екологічного моніторингу» Дніпропетровської обласної ради Олексій Ангурець.

"Вплинула ситуація у верхів’ях річки"

За його словами, нинішнє водопілля на Дніпрі – не екстраординарне.

«Не відбувається нічого меганезвичного й катастрофічного. Весняна повінь і підняття рівня річок – незвичне для нас явище останніми роками, але це нормальна весняна ситуація для України. Вона стала винятком через кліматичні зміни, які ми мали останніми десятиліттями. Але загалом – це нормальний природний процес. По-перше, ми мали доволі багато опадів торік і навесні цього року, і це сумарно призвело до повені. Що стосується Дніпра, то особливо на ситуацію вплинула ситуація у верхів’ях річки – це не Україна, це Росія, Білорусь», – говорить він.

Людський фактор

На підняття рівня води в річках, зокрема у Дніпрі, вплинула також забудова прибережних зон, а ще – замулення річищ, каже експерт.

«Забудова берегів річок практично «в нуль» – це велика проблема. Повеней не було в останні роки, і люди про це забули. А берегова лінія, власне, для цього й потрібна – вільний берег дуже важливий, коли йде весняна повінь. Водозахисна зона Дніпра, наприклад, – 100 метрів. Це щоб річка могла «дихати», – говорить еколог.

Ще одна проблема як Дніпра, так і малих річок – замулення, каже він.

«Це комплексна проблема, яка, з одного боку, пов’язана з кліматичною ситуацією, а з другого – Дніпропетровщина має недостатньо водного ресурсу. Ми мали навіть гідрологічну посуху, це було, зокрема, 2020-го року. Ця ситуація була викликана неналежним поводженням з водними ресурсами», – зауважив Олексій Ангурець.

Читайте також: "Річки стали фортифікаційними об'єктами". Експерт розповів про причини цьогорічної повені на Дніпрі

Які позитивні наслідки повені

Окрім негативних наслідків, як-то підтоплення будинків, садиб та сільгоспугідь, у весняного водопілля можуть бути й позитивні, вважає фахівець.

«Це може призвести до природного поглиблення річища річки, тобто її промивання. Це те, на що закордоном витрачають великі гроші, – очищення річок, їхнє поглиблення. Потім – оскільки наш регіон проблемний з точки зору об’єму опадів та вологи, то це буде означати рік, який, швидше за все, сприятиме сільському господарству. Також повінь, як не дивно, може сприяти якості води. З одного боку, певна частина забруднень, яка на дні, може бути піднята й перенесена. Це треба буде відстежувати. Але, з іншого боку, промивання, певний процес очищення – це позитивний момент», – сказав він.

Як розповів фахівець, найближчим часом Центр екологічного моніторингу планує відновити роботу станції моніторингу води на Монастирському острові, яку, як і щороку, згорнули восени. Це дозволить мати дані про якість води й відстежувати її рівень у Дніпрі.

Як зазначив Олексій Ангурець, останні великі повені на Дніпрі були наприкінці 70-их років минулого століття. У незалежній Україні це було в 90-их роках, а також 2013-го року.

Що відомо про підтоплення в Україні

  • Наразі спостерігається сезонне підняття рівня води у межах річок Віть, Дніпро, Десна, Сейм, Сож, Прип’ять, Горинь та Західний Буг на територіях Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Рівненської, Полтавської, Черкаської та Чернігівської областей.
  • Станом на ранок 16 квітня кількість підтоплених господарств в Україні становила понад 900. Про це повідомили в Державній службі з надзвичайних ситуацій.
  • Станом на ранок 15 квітня ДСНС повідомляла про підтоплення близько 500 дворогосподарств.
  • Орієнтовно до кінця квітня вода ще прибуватиме, розповів Суспільному начальник Черкаського гідрометеоцентру Віталій Постригань. За попередніми оцінками, пікові значення водопілля очікують 18-28 квітня.
  • На Дніпропетровщині 19 квітня триватиме затоплення заплавних територій та можливе часткове затоплення прируслових територій у прирічкових населених пунктах на Кам’янському та Дніпровському водосховищах.
  • З 15-го квітня внаслідок підняття рівня води у річці Дніпро спостерігається часткове затоплення прируслових територій у низці прирічкових населених пунктів на Дніпропетровщині.

Читайте також

Підтоплені понад 150 дачних будинків: на Дніпропетровщині долають наслідки весняного водопілля

Через паводок у Дніпрі погіршилися показники якості води – "Дніпроводоканал"

Підтоплення берегових територій у Дніпрі. Що кажуть жителі, влада та експерт

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок