Україна і Польща 18 квітня продовжать перемовини щодо експорту і транзиту зерна — Мінагрополітики

Україна і Польща 18 квітня продовжать перемовини щодо експорту і транзиту зерна — Мінагрополітики

Пшениця на полі, Україна
. Пшениця на полі одного з господарств Великобурлуцького району Харківської області, 20 липня 2021 р. Фото Марієнко Андрій/УНІАН

Перемовини між Україною та Польщею щодо експорту і транзиту української сільськогосподарської продукції до або через Польщу ще тривають і продовжаться 18 квітня.

Про це Суспільному повідомила пресслужба Мінагрополітики України.

Польське радіо RMF FM посилаючись на власні джерела повідомляє, що "несподівана участь віцепрем'єрки України Юлії Свириденко в "зернових переговорах", яка прибула до Польщі 17 квітня, може призвести до зміни вже погодженого тексту угоди про умови імпорту і транзиту української сільськогосподарської продукції".

"Спочатку переговори про заборону імпорту українського зерна та продуктів харчування мали вести виключно міністри сільського господарства обох країн. Але до Варшави на переговори також прибула віцепрем'єр-міністерка України Юлія Свириденко. В останній момент склад делегації був розширений", — йдеться у статті.

Польське радіо зазначає, що присутність Свириденко "мало вплине на успіх перемовин між країнами"

Що відомо про постачання українського зерна через Польщу у ЄС

Після повномасштабного вторгнення Росії українські порти у Чорному морі були заблоковані, через що Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, була змушена шукати альтернативні маршрути постачання, зокрема через Польщу та Румунію.

Протягом 2022-го Польща та Румунія спільно сприяли експорту зернових з України. Додаткова пропозиція зерна на їхніх ринках спричинила тиск на фермерів, оскільки вплинула на ціни та можливості зберігання зернових. У двох країнах відбувалися місцеві протести проти урядів.

За оцінками Європейської комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 мільйонів євро від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки.

28 березня стало відомо, що Румунія і Польща ведуть переговори з Європейською комісією щодо механізмів відстеження експорту українського зерна, щоб гарантувати, що місцеві фермери не постраждають від потоку дешевого імпорту.

30 березня польський прем'єр Матеуш Моравецький заявив, що в уряді Польщі планують розробити правила, які дозволять обмежити ввезення українського збіжжя до країни, бо "це зерно сьогодні дестабілізує наш ринок". У Єврокомісії заявили, що віддані подальшій підтримці України, однак імпорт українського збіжжя чинить тиск на сусідні країни, які фактично "завалені" українським зерном.

Під час візиту до Польщі 5 квітня Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Польщі обговорили ввезення українського зерна до ЄС через Польщу, на який скаржилися місцеві фермери. За словами Зеленського, вони знайшли вихід. Водночас президент не уточнив, про який саме вихід ідеться.

У четвер, 6 квітня, речник польського уряду Петро Мюллер заявив, що українське зерно, яке транспортують через Польщу до третіх країн, не розвантажуватиметься на території країни.

7 квітня міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський під час спільної пресконференції з міністром сільського господарства і розвитку села Польщі Робертом Телусом заявив, що Україна припинить до нового сезону експорт зерна та олійних культур до Польщі.

15 квітня міністр розвитку та технологій Польщі Вальдемара Буди повідомив, що затвердив заборону на імпорт української сільгосппродукції. У Міністерстві аграрної політики України заявили, що шкодують через рішення польської сторони та сподіваються домовитися з польським урядом щодо транзиту збіжжя територією країни.

16 квітня стало відомо, що уряд Угорщини слідом за Польщею ухвалив рішення тимчасово заборонити імпорт агропродукції з України задля захисту інтересів місцевих виробників.

17 квітня уряд Словаччини ухвалив рішення про тимчасове зупинення імпорту зерна та деяких харчових продуктів з України. Заборона на імпорт почне діяти з 19 квітня. Транзит продуктів українського виробництва через Словаччину й надалі буде можливий.

Читайте також

Протести проти українського зерна в Європі. У чому проблема і що з цим робити Україні

Ситуація навколо експорту українського зерна у Польщу заполітизована — Всеукраїнська аграрна рада

Цьогорічна посівна важча за 2022 рік — Всеукраїнська аграрна рада

Ніякого демпінгу не було: У МінАПК прокоментували призупинення експорту зерна з України

"Ми знайшли вихід": Зеленський про проблеми через експорт українського зерна до Польщі

На початок