Як на Харківщині працюють бюджети участі — досвід ОТГ

Як на Харківщині працюють бюджети участі — досвід ОТГ

Як на Харківщині працюють бюджети участі — досвід ОТГ
.

Фінансування з громадського бюджету в громадах Харківщини з року в рік збільшується.

Як працює бюджет участі в ОТГ на Харківщині, говорили в ефірі "Українського радіо Харків".

У Чугуєві за чотири роки профінансували 25 проєктів, розповіла начальниця відділу економічного розвитку та залучення інвестицій Чугуївської міської ради Тетяна Красільнікова.

"Ми втілювали цей процес своїми силами, розпочинали ми з такої маленької суми, як 322 тисячі гривень. Зараз ця сума у нас вже 800 тисяч на весь конкурс — майже у два з половиною рази збільшено", — розповіла вона.

За словами Красільнікової, у 2020 році на Чугуївщині подали 7 заявок на участь у Громадському бюджеті, 3 проєкти — вже профінансували. У 2019 році до участі у програмі подали 47 проєктів, 11 з яких профінансували.

Громадський бюджет у Нововодолазькій ОТГ існує вже три роки.

"Бюджет участі дав нам можливість залучати сільське населення, сільську молодь до участі у житті громади. Багато проєктів йде саме у старостинських округах. Якщо на початку ми планували виділяти на наш бюджет 500 тис. грн, то тепер 1,5 млн", — говорить Ірина Кулик, головна спеціалістка відділу економічного розвитку та інвестицій Нововодолазької селищної ради.

У 2019 році було 32 заявки, говорить Кулик, перемогли 11 проєктів, повністю реалізовано один проєкт. Станом на кінець червня у Нововодолазькій ОТГ подали 4 заявки.

У 2019 році до участі в проєкті у Малинівський ОТГ долучилися 16 проєктів, 7 — виграли та реалізовуються, розповів заступник голови Малинівської ОТГ Євген Чудний. Взяти участь у проєкті можна до 15 липня.

"Це зниження соціальної напруги в громаді. Половина всіх поданих проєктів перемагають і реалізовуються. Але зараз більше проблем приносять державні закупівлі, оскільки аукціон має певний проміжок часу", — каже Чудний.

Ізюмська ОТГ запровадила Громадський бюджет вперше цього року. Заявки приймали до 21 травня, говорить заступник Ізюмського міського голови з питань економіки та фінансів Костянтин Петров.

"Це дає мешканцям пряму участь у прийнятті рішення покращити, наприклад, якісь локації в місті або це пов’язано з благоустроєм... Елемент народовладдя. На бюджет участі-2021 подано 13 заявок, перевіряємо їх на відповідність будівельним нормам. Але стикнулись з тим, що не всі розуміють сенс громадського бюджету", — сказав Петров.

Авторка: Оксана Білецька

На початок