В Оболонській ТГ на Полтавщині демонтували скульптури піонерів

В Оболонській ТГ на Полтавщині демонтували скульптури піонерів

В Оболонській ТГ на Полтавщині демонтували скульптури піонерів
. Фото Українського інституту нацпам’яті, колаж Суспільного

У Кременчуцькому районі біля однієї зі шкіл прибрали пам’ятні знаки піонерам. Про це Суспільному повідомив регіональний представник Українського інституту нацпам’яті Олег Пустовгар.

Споруди на честь піонерської організації були розміщені біля будівлі школи у селі Погребняки Оболонської громади. Їх демонтували з ініціативи Полтавського офісу Українського інституту нацпам’яті.

За інформацією Олега Пустовгара, це зробили на виконання Закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Фігури двох піонерів були присвячені діяльності компартії, тож їх прибрали із публічного простору.

Ці споруди звеличували Всесоюзну піонерську організацію імені Леніна. Створена комуністами 1922-го року, ця організація повністю контролювалася КПРС (Комуністичною партією Радянського Союзу – ред.) і мала на меті ідеологічну обробку дітей у дусі відданості комуністичній партії та радянській державі.

На думку Олега Пустовгара, замість цих постаментів можна увічнити пам’ять, зокрема, уродженця Оболонської громади – героя Крут Миколу Божинського-Божка.

Що відомо

  • Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» Верховна Рада ухвалила у квітні 2015-го року.

Читайте також

У Полтаві проголосували за демонтаж пам’ятників Ватутіну, Пушкіну та Зигіну: коли демонтують

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок