Власники тимчасово окупованого найбільшого кизилового саду в Європі розпочинають роботу у Запоріжжі

Власники тимчасово окупованого найбільшого кизилового саду в Європі розпочинають роботу у Запоріжжі

Власники тимчасово окупованого найбільшого кизилового саду в Європі розпочинають роботу у Запоріжжі
. Фото з особистого архіву родини Ольшанських

Вони втратили близько 14 гектарів кизилового саду та всю виробничу техніку, але зважились розпочати все з нуля у прифронтовому Запоріжжі. Родина Ольшанських протягом десяти років вирощувала ягоди у селі Нове, що нині під контролем окупантів.

Подружжя Сергій та Наталія Ольшанські — власники найбільшого органічного кизилового саду в Європі. Наразі свою продукцію виготовляють у Запоріжжі.

“Одного разу, просто зранку чоловік вийшов, біля будинку в нас росте кизил, і він подивився і каже: “А, чому б ні, це дуже корисна ягода” і тоді ми заклали сад кизилу і ми щасливі від того”, — каже Наталія.

киззил
Наталія Ольшанська. Фото: Суспільне Запоріжжя

Жінка згадує, тоді, близько 10 років тому, мало хто знав, як вирощувати кизил, і що з нього можна виготовляти:

“Приніс мені Сергій 5 ящиків кизилу і каже: “На тобі тиждень і 5 ящиків — твори. Придумай щось таке, щоб було більш, ніж 10 позицій". Я стала їсти його кілограмами, щоб зрозуміти, як він працює, як смакові рецептори відреагують. Протягом тижня варила, пригощала друзів. Ми доводили смак до топ і створили наприкінці тижня 15 позицій".

киззил
Кизил з садів родини Ольшанських. Фото з особистого архіву родини Ольшанських

Проживає подружжя Ольшанських у Запоріжжі, сад з кизиловими деревами (близько 14 гектарів землі) та необхідна сільськогосподарська техніка, холодильник, а також вироби з ягід від початку повномасштабної війни опинилися в окупації, в селі Нове, біля Токмака.

Через це, каже Сергій, з минулорічного врожаю втратили близько 150 тонн кизилу. Окрім цього, внаслідок обстрілу знищені близько 30 дерев від загальної кількості 12 тисяч, а інші пошкоджені. Наразі планують виготовляти продукцію ще з залишків ягід попередніх років, а також чекають на деокупацію, зазначає Наталія.

Власну справу розвивають близько 10 років всією родиною: раніше вчотирьох, разом з дітьми, але зараз втрьох — торік 11 серпня у танковому бою у селі Степове загинув їхній син Данило. Хлопець був добровольцем ротно-тактичної групи “Степові вовки”. Місяць не дожив до свого 25-річчя.

киззил
Прощання з загиблим у боях за Україну Данилом Ольшанським. Фото з особистого архіву родини Ольшанських

Наталія згадує, минулого року 25 лютого поїхали у військкомат вступати в лави оборони, алечерез вік вирішили, що краще організовуватимуть волонтерський рух і допомагатимуть:

“Даня каже: “Мам, я не можу, ви впораєтеся самі, я повинен бути там”. І пішов добровольцем. Проходив навчання на полігонах. У нього не було ще навушників. Пам'ятаю, не чув мене, коли телефонувала, бо за цілий день набахкає у вуха. Він був готовий і морально, і фізично. Я щаслива мама, я народила воїна за духом і по суті”.

киззил
Сергій, Наталія, Данило та Єлизавета Ольшанські. Фото з особистого архіву родини Ольшанських

Ольшанські кажуть, продовжувати розвивати сімейний бізнес, особливо в Запоріжжі, — їхній обов'язок, в пам’ять про сина, який захищав рідний край. На воротах майбутнього підприємтсва розмістили емблему “Створено захисниками” від Міністерства у справах ветеранів і міжнародного благодійного фонду “Повернись живим”.

Власники тимчасово окупованого найбільшого кизилового саду в Європі відновлюють роботу у Запоріжжі
Фото: Суспільне Запоріжжя

“Він воював за наше майбутнє, за нашу землю, за наш бізнес, то зараз ми не маємо складати руки. Інколи прокидаєшся і думаєш: “Господи, хоч би прокинутися, коли не було війни, коли він був”, але розуміємо, що він би не хотів нас бачити в сльозах. Ми маємо прожити ще й його життя. Як його сестра, я маю тепер жити за двох", — каже Єлизавета Ольшанська.

киззил
Єлизавета Ольшанська. Фото: Суспільне Запоріжжя

Запрацювати підприємство має вже в травні, кажуть Ольшанські, а також чекають на цьогорічний врожай з власного саду. Також планують займатися зеленим туризмом, ділиться Наталія:

киззил
Цвітіння кизилу. Фото з особистого архіву родини Ольшанських

“Це як соціальний проект. Після війни буде багато людей, які потребують психологічної допомоги. Якщо людина потрапить в наш сад, там дуже гарно, затишно, там енергетика надзвичайна. Якщо там буде табір ще якийсь, це буде дуже добре. Зараз йде цвітіння кизилу, воно фантастичне”.

Власники тимчасово окупованого найбільшого кизилового саду в Європі розпочинають роботу у Запоріжжі
Родина Ольшанських будує цех для виробництва кизилової продукції. Фото: Суспільне Запоріжжя

Наразі родина продовжує будувати підприємство з виготовлення кизилової продукції та мріє зібрати новий урожай вже на звільнених українських землях.

Читайте також

Армія РФ завдала ракетного удару по Запоріжжю. Загинули люди

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок