У Дніпрі випустили на волю близько 400 червонокнижних кажанів

У Дніпрі випустили на волю близько 400 червонокнижних кажанів

У Дніпрі випустили на волю близько 400 червонокнижних кажанів
Руда вечірниця. Фото: Суспільне Дніпро

В суботу, 8 квітня, у Дніпрі випустили на волю близько 400 врятованих впродовж зими кажанів. Як розповіла Суспільному ековолонтерка Ольга Ченцова, ці рукокрилі занесені до Червоної книги й охороняються законом України.

Впродовж зими врятовані кажани перебували у Центрі реабілітації рукокрилих, що розташований у Харкові. Там їх перетримували та годували.

"Ми повинні знати їх вагу, щоб вони могли полетіти, даємо їжу, воду, якщо вага дозволяє – то вони полетять і знайдуть собі місце – це ліс, або можливо навіть у місті. Випускаємо саме в Дніпрі, бо вони приїхали до Харкова з Дніпра ", – розповіла фахівчиня Центру реабілітації рукокрилих Анжела Бут.

Волонтерка Ольга Ченцова каже: задля виживання кажани часто оселяються у будинках людей. Якщо ж виявили у себе вдома рукокрилого, розповідає жінка, ні в якому разі не потрібно його чіпати.

"Враховуючи те, що знищується природне середовище кажанів, вони змушені для того, щоб вижити, оселятися в наших будинках. Велике прохання до містян: не чіпайте їх, будь ласка, нехай вони живуть. Вони не шкодять, не переносять повітряно-крапельним шляхом жодних хвороб, не шкодять майну", – сказала Ольга Ченцова.

Більшість з цих рукокрилих знаходили мешканці будинків у себе вдома, згадує Ольга.

"Робили ремонт на балконі і знайшли цілу колонію, то викликають співробітників ДСНС, відповідно волонтерів, ми їх вилучаємо, поміщаємо в належні умови, піклуємося про них", – розповіла вона.

Одного з кажанів на волю випустила жителька Дніпра Анна. Каже: проходила повз, і побачила коробки з рукокрилими.

"Я бачила в новинах, як з балкона знімали 500 кажанів, і мені було цікаво, що з ними буде далі, і сьогодні я дізналася. Вони як мініатюрне кошеня – не страшні, але милі", – говорить вона.

Загалом на волі опинилося майже 400 кажанів, 350 з них – це руді вечірниці.

"Найбільший кажан в Україні, у неї великий розмах крила, через це і здаються великими і страшними. Вони їдять комах, це комарі, мошки, цим харчуються", – пояснила фахівчиня Центру реабілітації рукокрилих Анжела Бут.

У Дніпрі випустили на волю близько 400 червонокнижних кажанів
Нетопир середземноморський. Фото: Суспільне Дніпро

Крім того, на волю полетіли ще й 40 нетопирів.

"Нетопир середземноморський – малий вид, який також знаходиться в Україні. Ми їх кольцуємо для того, щоб відстежувати про них інформацію", – каже Анжела Бут.

У Дніпрі випустили на волю близько 400 червонокнижних кажанів
Ольга Ченцова. Фото: Суспільне Дніпро

Також, каже волонтерка, всі види кажанів, що мешкають в Україні, занесені до Червоної книги, тому вбивати їх заборонено.

"Вони є дуже корисними тваринами й хотілося б, щоб люди це розуміли, щоб люди поважали їх і не чіпали. Всі види кажанів, що мешкають в Україні, занесені до Червоної книги й відповідно охороняються законом України", – розповіла Ольга.

У Дніпрі випустили на волю близько 400 червонокнижних кажанів
Фото: Суспільне Дніпро

Пізніше волонтери планують випустити на волю ще одну групу кажанів, які досі перебувають на реабілітації.

Читайте також

На Тернопільщині рятували кажанів

В екопарку під Харковом випустили до лісу врятованих під час війни кажанів

У Дніпрі з балкона багатоповерхівки врятували 140 кажанів: яка їхня доля та що треба знати в схожих ситуаціях

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок