"У кожної спортсменки зараз є злість". Воротарка збірної України Гладун – про відбір на ЧС та занепад гандболу в Україні

"У кожної спортсменки зараз є злість". Воротарка збірної України Гладун – про відбір на ЧС та занепад гандболу в Україні

Ексклюзивно
"У кожної спортсменки зараз є злість". Воротарка збірної України Гладун – про відбір на ЧС та занепад гандболу в Україні
. Федерація гандболу України

Найкраща голкіперка України поділилася очікуваннями від фінального етапу кваліфікації на чемпіонат світу та розказала про ситуацію з гандболом в Україні під час повномасштабної війни.

Жіноча збірна України з гандболу боротиметься за перший за 14 років вихід до чемпіонату світу. 8 та 11 квітня на українок чекають вирішальні матчі другого раунду європейської кваліфікації проти Північної Македонії. До цієї стадії підопічні Віталія Андронова дійшли завдяки перемозі над Люксембургом (66:24 за сумою двох матчів) у першому раунді.

Востаннє "синьо-жовті" брали участь у чемпіонаті світу ще 2009 року в Китаї, де посіли 17-ту позицію. Найкращим результатом України на такому рівні залишається четверте місце на ЧС-2003. У доробку збірної також є "бронза" Олімпійських ігор-2004 та "срібло" Євро-2000.

Підготовку до останніх двох поєдинків кваліфікації гандболістки проходили в Ужгороді, де влаштувала два збори. Крім того, у лютому команда зіграла два товариські матчі проти Румунії та в обох зазнала поразки.

Напередодні останніх ігор відбору до складу повернулася воротарка Марія Гладун, яка пропускала попередній збір через травму. Наразі українка представляє німецький "Фюксе Берлін", який бореться за вихід до топдивізіонуНаразі клуб іде в топ-3 другої ліги. За путівку до топдивізіону команди змагатимуться в плей-оф.. Утім із наступного сезону вона гратиме за "Локомотиву" Загреб, де сподівається поборотися за статус першої воротарки. У новому клубі в неї з'явиться можливість втілити "мрію дитинства": зіграти в Лізі чемпіонів. Раніше Гладун виступала у єврокубках зі львівською "Галичанкою", проте до головного клубного турніру ніколи не доходила.

В інтерв'ю Суспільне Спорт голкіперка розповіла про своє відновлення й налаштування на матчі з Північною Македонією, зміну клубу заради Ліги чемпіонів та вплив повномасштабної війни на гандбол в Україні.

Читайте також: "Можемо грати на рівні з олімпійськими чемпіонками". Збірна України з гандболу – про підготовку до відбору на ЧС-2023

"Майже не бігала": повернення після травми

Марія Гладун Євгенія Левченко жіноча збірна України з гандболу на зборі в Ужгороді напередодні матчів кваліфікації до чемпіонату світу-2023 проти Північної Македонії
Марія Гладун разом із Євгенією Левченко, яка наразі також відновлюється після травми, на зборі в Ужгороді. Федерація гандболу України
Читайте також: Гол українки Левченко ввійшов до топ-5 найкращих у турі Європейської ліги з гандболу

"У мене був пошкоджений гомілкостоп: одна зв'язка була розірвана, інша – надірвана, – поділилася Марія Гладун. – На той момент [під час зборів у Румунії в лютому] я майже не бігала: тільки швидко ходила. Дуже надіялася набрати форму й приїхати вже готовою у квітні. Дякую моїй команді, яка має контракт із хорошою компанією, що займається реабілітацією. Слава богу, все зажило, і я можу повернутися нормально в гандбол".

Наприкінці лютого Гладун уже виступала в Бундеслізі II зі своїм клубом "Фюксе Берлін" та зараз готова до матчів за збірну як основна голкіперка, хоч і з певними обмеженнями.

"Я ще досі граю з бандажем. Перестраховуюся, – пояснила гравчиня. – Відчуваю, що немає повної сили в нозі, яка була до пошкодження. Без бандажа я не можу грати, тому що це – мінус упевненість, а з ним виходжу й викладаюся на 100%. Тоді в мене немає психологічного блоку в голові".

"Вони не слабші за нас": очікування від Північної Македонії

Збірна України вдруге поспіль пройшла до заключного етапу кваліфікації на чемпіонат світу. Два роки тому "синьо-жовта" команда потрапила на Швецію, дворазових призерок чемпіонату Європи. Двоматчеве протистояння закінчилося з різницею "-10" для українок, хоча матч-відповідь вони грали проти резервного складу шведок. "У першій грі проти Швеції в нас у захисті мало що виходило, й у нападі ми теж мало забивали. Ми багато в чому недотягували: що фізично, що тактично", – згадує ті матчі Марія Гладун.

У відборі ж на чемпіонат світу-2023 Україні випала Північна Македонія. Це найслабша команда з кошику "сіяних": на Євро-2022 македонки посіли останнє місце, а на чемпіонаті світу востаннє грали у 2007 році.

"Усі дівчата розуміють, що це сильний суперник, незважаючи на те, що один із найслабших [у цьому раунді], – вважає Марія. – Але все ж це дуже відповідальні ігри, і важливу роль матиме психологія: хто буде готовий до потужної й стресової гри. Ми на рівних: не сказала б, що вони слабші за нас. Ми сильно готуємося тактично, переглядаємо їхні ігри, дивимося на їхні мінуси в захисті й нападі, як мені й Вікторії СалтанюкЩе одна воротарка збірної України. можна проти них зіграти з кута чи центру. Головне – зіграти впевнено свою гру".

Марія Гладун жіноча збірна України з гандболу кваліфікація на чемпіонат світу-2021 проти Швеції в Києві
Марія Гладун перед матчем відбору на ЧС-2021 проти Швеції в Києві. Федерація гандболу України

На думку Гладун, ключовими факторами в тому, щоб цього разу подолати вирішальну стадію відбору, будуть "упевненість, зіграність і комунікація". Також, за словами голкіперки, з того часу українки додали в "силі й витривалості", яких бракувало в попередньому відборі.

"Два роки тому ми мало розуміли, як співпрацювати в захисті одне з одним. Перед тим у нас не було ігор, за якими ми могли зрозуміти, де ми слабші, а де сильніші. А тут ми мали два товариські матчі з Румунією та могли попрацювати над помилками. За два роки дівчата додали у фізичному плані й техніці, стали сильнішими. І зараз ми маємо більше часу на підготовку разом".

"Постійни стрес" і "мотивація": вплив війни на український гандбол

Жіноча збірна України з гандболу
Федерація гандболу України

"Це сумне питання, тому що багато дівчат виїхало за кордон, у Європу, – розмірковує Марія Гладун. – Чемпіонати України в Суперлізі й Вищій лізі досі є, але вже не в таких масштабах, як були раніше. Складно зараз організувати гру. Єдиним містом, де можна нормально провести змагання, є Ужгород".

Наразі в топдивізіоні України – Суперлізі – грає шість команд, розділених на дві групи. Лідирують після чотирьох із шести турів ужгородські "Карпати" (16 очок) та львівська "Галичанка" (12), яка провела ще не всі матчі чемпіонату через гру в збірній.

"Психологічно також важко, – продовжує Гладун. – Приходиш на тренування – тут повітряна тривога, і заняття завершено, тому що маєш бігти в укриття. Немає таких можливостей, як є за кордоном: не можеш спокійно вийти в магазин чи поїсти через тривоги. Це постійний стрес. Дівчата, які залишаються тут грати в "Галичанці", розповідають, що це нелегко. Особливо коли бомбили електростанції й не було світла".

Топклуби України додатково виступають у національних чемпіонатах інших країн: "Галичанка" – в топлізі чемпіонату Польщі, а "Карпати" – у третьому дивізіоні Угорщини.

"Дуже класно, що вони їх прийняли, – вважає Марія. – У цьому є позитивний вплив на український гандбол. Команди вже мають досвід гри за кордоном, можуть звідти взяти щось корисне й принести сюди, в Україну. Зараз гандбольна сім'я хоче якось нас підтримати. Взяти українку в команду для них також честь".

Окрім спортивного розвитку, в українок, на думку Марії, змінилося й ментальне налаштування на гру: емоції, які викликає війна, вони виплескують на майданчику.

"Мені здається, у кожної спортсменки, яка зараз виходить на поле, є оця накопичена злість. Я її скеровую у спорт. Це може, навпаки, додати більше енергії. Коли розумієш, що ти з України й у твоїй країні відбуваються такі жахіття, коли Росія робить такі звірства – потрібно показати характер. Зараз те, що виробляють ЗСУ, – просто фантастика. І ти маєш розуміти, що представляєш свою країну й також маєш донести цей дух у спорті, давати більше інфоприводів про те, що Україна є та досягає високих результатів. Це додає мені сил і мотивації, особливо після початку [повномасштабної] війни".

Склад збірної України на матчі з Північною Македонією

  • Воротарки: Марія Гладун ("Фюксе Берлін", Німеччина), Вікторія Салтанюк ("Галичанка" Львів).
  • Польові гравчині: Діана Дмитришин, Мар'яна Маркевич, Ірина Прокоп'як, Анастасія Мелекесцева, Марина Коновалова (усі – "Галичанка" Львів), Леся Смолінг, Наталія Воловник (обидві – "Ярослав", Польща), Ірина Глібко, Євгенія Левченко (обидві – "Римніку-Вилча", Румунія), Дарина Кот ("Карпати" Ужгород), Юлія Андрійчук ("Волда", Норвегія), Тамара Смбатян ("Альба Фехервар", Угорщина), Ірина Стельмах ("Подравка", Хорватія), Ірина Компанієць ("Ювента", Словаччина).

Розклад матчів України на відборі до ЧС-2023

  • Субота, 8 квітня. 20:00 – Північна Македонія – Україна (Скоп'є, Північна Македонія)
  • Вівторок, 11 квітня. 18:00 – Україна – Північна Македонія (Кішварда, Угорщина)

Чемпіонат світу-2023 з гандболу відбудеться з 29 листопада до 17 грудня в Данії, Норвегії та Швеції.

Читайте також: Українська гандболістка Глібко стала другою найкращою бомбардиркою Європейської ліги напередодні Фіналу чотирьох
На початок