"Дім затопило, мокрі були по пояс". Жителів підтоплених вулиць Краматорська рятували на човнах: репортаж

"Дім затопило, мокрі були по пояс". Жителів підтоплених вулиць Краматорська рятували на човнах: репортаж

Доповнено
Повінь у Краматорську 4 квітня 2023 року
4 квітня в Краматорську на Донеччині зруйнувався водоскидний шлюз на одній з водойм. Вода затопила приватні будинки. На надувних човнах рятувальники допомагали жителям міста вибратися з підтоплених вулиць. Фото: ДСНС Донецької області

Один з районів на околиці Краматорська 4 квітня затопило: водоскидний шлюз тутешньої водойми не витримав тиску води. На човнах рятувальники допомагали жителям міста вибратися з підтоплених вулиць. Як рятували людей і чому не витримала конструкція шлюзуВ перші години надзвичайної ситуації міська військова адміністрація повідомляла про руйнування дамби, згодом уточнили, що зруйнований водоскидний шлюз на водосховищі. — репортаж.

Повінь у Краматорську 4 квітня
Фото: ДСНС Донецької області

На човні рятувальники забирають людей із підтопленого будинку.

Краматорськ паводок та повінь 4 квітня
Фото: ДСНС Донецької області

"Працюємо, рятуємо людей, переправляємо через підтоплення, поліція на місці разом із ДСНС надає допомогу. Є пункт прийому, школа. Туди всіх бажаючих доставляємо", — пояснює начальник Краматорського районного управління поліції Станіслав Загурський.

Місцева жителька Юлія каже, води у домі на момент евакуації вже було по коліно.

"Приїхала до мами речі взяти, тому що речей немає. Приїхали забрати, а тут так швидко почалось. Спробували виходити, але уже води більше, ніж по коліно. І дуже холодна вода", — розповідає жителька Краматорська.

Повінь у Краматорську 4 квітня
Фото: ДСНС Донецької області

Підтопила вода і територію одного із місцевих підприємств.

"Затопило повністю базу, вся робота стала, тепер не знаємо, що робити, коли нас тут врятують. Все затоплено: і підвальні приміщення на другій частині бази, там перший поверх, там офіси, все затоплено", — розповідає директор підприємства Роман Соломка.

Комунальники за допомогою спецтехніки прибирають сміття, яке принесло потоком води. Люди, чиї будинки затопило, чекають у автівці на евакуацію.

У Краматорську прорвало дамбу, підтоплені будинки, 4 квітня 2023 року
Фото: ДСНС Донецької області

"Я замерзла, тому що змокла сильно. Дім затопило повністю, по самий пояс. Пішло воно з вулиці, з одного кінця вулиці та іншого. Ми думали, що, можливо, воно якось піде в бік, а воно моментально, впродовж п’яти хвилин все пішло в дім", — каже жителька Краматорська Олена Каранда.

Ще один житель міста Роман розповідає: вибирався із підтопленого будинку самостійно.

"Човен був на горищі, надували його прямо на горищі. Винна влада. Не захотіла робити ставок, кільце зливне. Так що ось страждаємо", — вважає Роман.

Місцевий житель Іван забирає із собою і песика на прізвисько Майло. Чоловік також вважає, що причина повені невідремонтована конструкція на ставку.

Повінь у Краматорську, 4 квітня 2023 року
Наслідки повені у Краматорську 4 квітня. Фото: ДСНС Донецької області

"Є два ставки, перший та другий. На другому є кільце, де всі стрибають та купаються, і там були тріщини. І за кілька днів вони ставали більші та більші. І ось настав той день, коли воно повністю рухнуло", — пояснює Іван.

За словами начальника військової адміністрації Краматорського району Андрія Панкова цілий день на місці аварії працюють ДСНС, поліція, міська влада, районна влада.

"Робимо все можливе, щоб якомога скоріше ліквідувати наслідки цієї аварії. Багато осадків було за останні тижні і багато снігу тануло. Це привело к різкому підвищенню рівня води у водосховищах, майже на три метри", — пояснює причину повені Панков.

Краматорськ повінь, 4 квітня 2023 року
Фото: ДСНС Донецької області

За словами начальника Донецької обласної військової адміністрації Павла Кириленка, сьогодні почались роботи на зруйнований конструкції шлюзу.

"Скоріш за все, з плином часу відбулось пошкодження плити залізобетонної, яка утримувала воду. Вже йде відвантаження залізобетонної плити, мішків з глиною, та мішків із чорноземом, глинистої сировини, щоб затампонувати те пошкодження і те ураження, де відбулось, щоб не було такого об’ємного скиду води. Потім буде відкачування води. Відповідним чином йде розчищення русла річки, куди йде основний скид води, щоб вода пішла з домоволодінь", — повідомив Кириленко. За його словами, на вечір 4 квітня доведеться переселити п'ятнадцять людей.

Краматорськ прорив дамби, 4 квітня 2023 року.
Укріплення гідротехнічної споруди на водосховищі у Краматорську 4 квітня 2023 року. Фото: ДСНС Донецької області

О 16:00 він повідомляв, що підтоплені близько 260 будинків на 30 вулицях Краматорська. За годину у міській раді та Головному управління ДСНС Донецької області уточнили, йдеться про 260 домоволодінь, з яких 51 — приватний житловий будинок та 209 — прибудинкові ділянки.

ДСНСники врятували двох жінок та одного чоловіка з обмеженими фізичними можливостями, ще десять жінок та двох дітей евакуювали.

Оновлено о 22:00

За даними начальника ОВА Павла Кириленка, з підтопленого района евакуювали 17 людей, серед них двоє дітей. Семеро з цих людей перебують тимчасового житла, решта залишилися у родичів.

Він також додав, що вже укріплена берегова лінія. Підготовка до створення нового бетонного загородження у шлюзі триває.

Що відомо про повінь у Краматорську

Про надзвичайну ситуацію міська військова адміністрація повідомила зранку 4 квітня. Як розповіли місцеві жителі, вода піднялась в одному зі ставків в селищі Городещино на околицях Краматорська. Через це вода піднялась і в річках Бичок та Торець. За словами місцевих, вулиці затоплені водою, течією позносило теплиці, вулики, забори та різні господарські споруди.

ДСНС, комунальники, влада почали рятувальні роботи та будівництво конструкції, яка б зупинила потік води.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок