"Настрої покупців у Миколаєві змінилися". Продавчині розповіли про роботу під час повномасштабного вторгнення

"Настрої покупців у Миколаєві змінилися". Продавчині розповіли про роботу під час повномасштабного вторгнення

"Настрої покупців у Миколаєві змінилися". Продавчині розповіли про роботу під час повномасштабного вторгнення
Люди на одному з базарів Миколаєва. Квітень 2023 року. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Підприємиці Валентина Махаєва та Надія Шворень з початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України залишалися в Миколаєві та не припиняли працювати. Про роботу під час війни продавчині розповіли кореспондентам Суспільного.

Підприємниця Валентина Махаєва працює на ринку, що на площі Перемоги. Жінка згадує перший великий обстріл площі касетними снарядами. Це було 4 квітня 2022 року о 15:40.

продавчині
Валентина Махаєва. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

"Дівчинка загинула, яка поряд зі мною працювала в магазині. Жінка з аптеки — досі он вінки кладуть. Двоє чоловіків стояли біля гастронома, пили каву. Жінка овочами торгувала, теж поховали, одразу на смерть. Та 21 маршрутка стояла на зупинці, теж влучив снаряд. Я впала під вітрину, мене не зачепило. Вітрина постраждала і скло в магазині", — розповіда Валентина Махаєва про події квітня 2022 року.

Надія Шворень працює на ринку на вулиці 3-й Слобідській. Вона теж не припиняла роботу. Жінка каже, що помітила зміни в настроях покупців.

продавчині
Надія Шворень. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

"По-перше, вони стали звертатися до нас українською мовою, чого раніше, — ми ж російськомовне місто, — було вкрай мало. Зараз стали більше звертатися. Зустрічалися до війни такі назви: "Краснодарський соус", — люди зараз навіть не хочуть чути. Був майонез, не можу називати, там у назві було присутнє слово "Білорусь", теж не хочуть навіть чути люди про це", — каже Надія Шворень.

"Пам’ятаю, як підійшли дві жінки і спитали у мене, чи маю я повидло. Я сказала: "Так. Літо — ви ще можете...". А вони відповідають: "Ми не можемо цього зробити". І одна стала плакати. Каже, що втратила свій будинок і погріб, в якому було повно консервації", — згадує Надія Шворень.

Разом із колегами з Миколаївського осередку руху "SaveФОП" пані Надія займається волонтерством. Возить допомогу жителям сіл Миколаївщини й Херсонщини.

"А хто буде допомагати? Ми залишилися, ми мусимо тримати цю позицію і мусимо допомагати. Я так вважаю. Одне побажання: сили нам усім, особливо Збройним силам, перемогти й вигнати клятого ворога геть", — сказала Надія Шворень.

Читайте також

Життя у Квітневому. Жителі села на Миколаївщині відновлюються після окупації

"Танки стали навколо закладу та впритул обстріляли". На Миколаївщині бойові дії повністю зруйнували 19 шкіл

"Розуміння того, що відбулося, почало приходити з часом". Роковини удару по будівлі Миколаївської облради: спогади людей

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок