Патріотичні принти на одязі: Як евакуювали підприємство й почали працювати у Хмельницькому

Патріотичні принти на одязі: Як евакуювали підприємство й почали працювати у Хмельницькому

Патріотичні принти на одязі: Як евакуювали підприємство й почали працювати у Хмельницькому
.

Від початку повномасштабного російського вторгнення найбільшої популярності серед замовників набули патріотичні малюнки, розповів оператор цифрового друку одного з підприємств Хмельницької тергромади Андрій Аксюзов. За його словами, зображення наносять на одяг, головні убори та сумки.

Як створюються одяг з тематичними принтами дізнавалась команда Суспільного Хмельницький.

Аби надрукувати малюнок на одязі оператор цифрового друку Андрій Аксюзов спочатку готує біле полотно для нанесення зображення: розгладжує нерівності й обирає малюнок. За кілька хвилин на футболці з’являється марка з російським воєнним кораблем.

"Процес називається "ДТГ", або прямий цифровий друк. Його суть у тому, що принтер друкує на футболку приблизно так, як на звичайний папір. Тобто, береться футболка, викладається на стіл, який заїжджає в принтер, і він друкує одразу на футболку", — розповів Андрій.

Андрій підготовлює тканину для нанесення принта.
Андрій підготовлює тканину для нанесення принта. Фото: Суспільне Хмельницький

Після нанесення зображення, каже Андрій Аксюзов, висушує фарбу під термопресом і дає остигнути. За словами оператора цифрового друку, за день він може зробити близько сотні таких футболок. Говорить, які малюнки мають найбільший попит: "Від початку повномасштабного вторгнення провідні позиції займають саме патріотичні принти. Зараз може це трішки згасає, але загалом, найбільший об’єм саме патріотичних принтів. Пес Патрон, напевно для діточок, на початку дуже багато замовлень було. Ну і зараз є".

Разом із патріотичними зображеннями популярними є і написи, розповів Андрій Аксюзов: "Наприклад: "Доброго вечора, ми з України". Ця фраза дуже активно розійшлася в різних інтерпретаціях, просто текст, або текст з малюнком у нас часто замовляють".

Зображення і написи, за словами Андрія Аксюзова, наносять не лише на одяг, а також на головні убори, сумки та чашки.
Зображення і написи, за словами Андрія Аксюзова, наносять не лише на одяг, а також на головні убори, сумки та чашки. Фото: Суспільне Хмельницький

Директор підприємства з пошиття та друку на текстилі й кераміці Станіслав Кривулянський розповів, як розпочинав прикрашати одяг друкованими зображеннями: "Ми привезли з Європи перші в Україну великий принтер, котрий друкує на футболках. Ми майже перші, хто почав цю технологію в Україні. А далі воно все розвивалося, а потім патріотизм збільшився, і принти самі собою створилися".

За словами Станіслава Кривулянського, підприємство, яке нині працює в обласному центрі, переїхало сюди зі столиці рік тому.

"Це підприємство було створене у 2011 році в маленькому містечку Донецької області, у 2014 році ми переїхали до Києва. Ми — двічі переселенці, двічі вивозили підприємство під час воєнних дій", — сказав Станіслав Кривулянський.

Наразі мають попит патріотичні зображення, розповів підприємець.
Наразі мають попит патріотичні зображення, розповів підприємець. Фото ілюстративне: Суспільне Хмельницький

За словами виконувачки обов’язків начальника управління економіки Хмельницької міської ради Наталії Сахарової, деякі підприємства, які переїхали до Хмельницької тергромади через повномасштабне російське вторгнення, повернулися на деокуповані території України. Інші — залишаються тут.

"Зараз ми маємо дуже багато підприємств із Маріуполя, залишилися підприємства з Харкова, лишився завод з Донецької області. Переважно, це підприємства, якщо зі Сходу, то це важка промисловість, і легковики в нас є також", — говорить Наталія Сахарова.

Як розповів Станіслав Кривулянський, працювати в Хмельницькому він із командою планує і надалі.

Авторка: Ярослава Антошевська.

Читайте також

  • Від сільгосптехніки до бронежилетів. Історія хмельницького підприємця
  • Перший врожай огірків збирають в теплиці хмельницького училища

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок