Перший врожай огірків збирають в теплиці хмельницького училища

Перший врожай огірків збирають в теплиці хмельницького училища

Перший врожай огірків збирають в теплиці хмельницького училища
. Суспільне Хмельницький

Перший урожай огірків починають збирати у теплиці навчально-виробничого комплексу вищого професійного училища №11 міста Хмельницького. Директор закладу Василь Селізар каже, що огірки вирощують за голландською технологією: їх з насінин проростили учні училища під керівництвом своїх майстрів. Урожай передають до соціальних та навчальних закладів громади.

У навчально-виробничому комплексі вищого професійного училища №11 на 600 квадратних метрах теплиці комплексу ростуть 1100 пагонів огірків, розповідає першокурсник, що навчається на овочівника, Владислав Завротний. Хлопець каже, що в теплиці майже щодня: "За нами закріплено ряди, на яких ми працюємо. Ми повинні підв’язувати огірки, збирати огірки, щоразу маємо протирати жолоби, мати, на яких ростуть рослини, щоб було чисто і не розвивались ніякі хвороби. За мною закріплений другий ряд, на якому я постійно повинен бути і доглядати за рослинами".

Першокурсниця Олександра Воробйова відповідає за третій ряд. За її словами, у кожному рядку – 100 пагонів огірків, а таких рядків у теплиці – 11: "В кожному маті має бути по 16 літрів води, яку ми доливаємо. Також обриваємо, пасинкуємо, тобто, відриваємо зайві листочки, щоб воно не розросталося, а росло тільки догори".

У теплицях працюють студенти училища, котрі навчаються на овочівників.
У теплицях працюють студенти училища, котрі навчаються на овочівників. Суспільне Хмельницький

Майстер виробничого навчання Людмила Забурмеха поливає рослини. Каже, частота поливу залежить від погоди: "Якщо сонячна погода, то до десяти разів, в похмуру погоду – до шести-восьми разів. Під одну рослину ми маємо дати до 100 грам поживного розчину. Із них 30 відсотків іде перелив, тобто, якщо не потребує, воно виходить в нас в дренажну ємність".

Огірки ростуть з січня, розповідає старший майстер Галина Дмитрук: "Ми спочатку насіння висаджуємо. Потім ці насінинки кладемо в кубики, а їх - в мати. Тоді коріння в маті розростається і вони починають рости - січень, лютий, березень. Вже в березні вони почали давати плоди".

За словами Галини Дмитрук, у теплиці ростуть виключно огірки: "Огірки з іншими рослинами не можуть бути. Ми в день поки можемо збирати 10-15 кілограмів огірків. Якщо би урожай хороший був, ми можемо з рядочка збирати кілограм десять".

За день в теплиці збирають 10-15 кілограмів огірків.
За день в теплиці збирають 10-15 кілограмів огірків. Суспільне Хмельницький

Тепличний навчально-виробничий комплекс збудували кілька років тому, каже директор вищого професійного училища №11 Василь Селізар: "Тоді це була просто площа, яка не використовувалася. Але сталося так, що було запропоновано проєкт Європейського банку реконструкції та розвитку по співфінансуванню – це тепличний комплекс площею 600 метрів квадратних, який збудований з обладнання італійського, і в ньому застосовуються голландські технології".

За словами Василя Селізара, перед початком роботи теплиці вивчали досвід українських підприємств-виробників, аграрних вузів: "Теплиця почала працювати минулого року. Ми зробили пробний варіант, навчились працювати. Понад півтора мільйона ще потрібно коштів, щоб зробити повністю мікроклімат автоматичний. На сьогоднішній день ми доопрацювали власними силами і зробили таким чином, що в нас підтримується мікроклімат ручним способом".

Керівникам соціальних та навчальних закладів Василь Селізар проводить екскурсію теплицею. Одна з її учасниць, директорка центру реабідітації "Родинний затишок" Антоніна Кочинська розповідає, чому прийшла: "Побачити, як ростуть, як зароджуються ці огірочки. І сьогодні наші діти будуть ласувати, ми будемо дякувати. Надіємося на подальшу співпрацю, адже це ті люди, які живуть в складних життєвих обставинах, я думаю, всі будуть щасливі".

Вирощують огірки за голландською технологією на італійському обладнанні.
Вирощують огірки за голландською технологією на італійському обладнанні. Суспільне Хмельницький

Центру професійно-технічної освіти сфери послуг нині передали першу партію огірків, каже директорка закладу Евеліна Царьова: "З перших днів війни, майже рік, ми здійснюємо комплексні обіди для внутрішньо-переміщених осіб, і саме співпраця з вищим навчальним закладом відбувається в напрямку передачі овочів, які виготовляються в даному закладі, для приготування комплексних обідів. Ми будемо використовувати для приготування салатів".

Нині у теплиці ростуть два види огірків, каже директор училища. Василь Селізар: "Це є довготілий огірок, і є огірок корнішон. Десь з серпня ми попробуємо висадити вже помідор. Плануємо на сезон, практично до кінця навчального року, забезпечити школи нашого міста такою продукцією, яку вирощуємо тут. Ми провели експертизу, наша продукція визначена як придатна, в якій немає жодного грама нітрітів і нітратів. Тому вона екологічно чиста".

Авторка: Наталя Сідова.

Читайте також

  • "Маємо жити і творити". У Хмельницькому дизайнерка та художниця створюють авторські картини з норвезького моху
  • Хмельницькі учні гуртка анімації створили мультик про небезпеку вибухівки. Його розповсюдять рятувальники
  • Хмельницькі волонтери продають розписані шоломи і гільзи
  • У музеї Хмельниччини продають мистецькі роботи за донати на потреби ЗСУ

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок