"Маємо жити і творити". У Хмельницькому дизайнерка та художниця створюють авторські картини з норвезького моху

"Маємо жити і творити". У Хмельницькому дизайнерка та художниця створюють авторські картини з норвезького моху

"Маємо жити і творити". У Хмельницькому дизайнерка та художниця створюють авторські картини з норвезького моху
. Суспільне Хмельницький

Поєднання олійного живопису і природнього моху використовують у своїх авторських картинах хмельничанки Світлана Мельничук та Світлана Ковтун. Художниця та дизайнерка об’єднали свої таланти і створили серію картин у цій техніці. У творчій майстерні побували кореспонденти Суспільного.

Художниця Світлана Мельничук розповідає про композицію майбутньої картини під назвою "Танго": "Попередньо ми робимо малюнок. А тоді я залишаю частину ту, що під фарбу. Верхня частина буде під фарбу, а нижче ми будемо клеїти мох".

Над картиною вона працює у співавторстві з дизайнеркою Світланою Ковтун. Ця робота - одна із серії картин, в якій хмельничанки-майстрині поєднали олійний живопис та природній мох, каже Світлана Мельничук: "Особисто для себе я називаю це симбіоз художній - масляних фарб і, напевно, природніх матеріалів. Що для мене, як для художника, було важливо - реально поєднати цих два матеріали, щоб воно виглядало як мистецтво. У нас була база моху, і мені потрібно було як художнику викласти чи дерево, чи волосся, чи ще щось на об’єм, тобто, світло, тінь, напівтінь, і тоді це ставало саме художнім витвором, а не просто ми собі гарно задекорували і все".

Першу спільну виставку картин з моху майстрині провели у Хмельницькому.
Першу спільну виставку картин з моху майстрині провели у Хмельницькому. Суспільне Хмельницький

Дизайнерка-декораторка Світлана Ковтун говорить, що стабілізаційний мох гармонійно вписався у живописні картини і додав їм багатошарового об’єму: "Це просто є "вау-ефект". Я ще не бачила такої людини, якій це не подобається. Це об’ємний, гарний, стильний, сучасний і, не менш важливо, природній декор для інтер’єру".

Спільні роботи художниць є у приватних колекціях в Україні та за кордоном. Серед них - й перша картина, ідею якої "підказав" чорний мох, розповідають майстрині.

"Особисто ми почали займатися, коли був наш перший карантин. Телефонує до мене Світлана, каже: "Ти знаєш, в мене є ідея. Давай спробуємо. Ось я купила чорний мох, і він дуже схожий на волосся афро-американської жінки. Прямо ідеально підходить". І що, кажу. "Що? Ти малюєш, а я клею мох, і ми робимо таку картину". З тієї картини почалася ця історія", - каже Світлана Мельничук.

Картина, з якої все почалося.
Картина, з якої все почалося. Суспільне Хмельницький

Її партнерка Світлана Ковтун додає: "І уже з неї почалися далі, далі створюватися нами картини. Писалися портрети. Створилася колекція під назвою "Сучасна Мавка". Потім ми ще створили ряд пейзажів і міст".

Дизайнерка каже: декорує живописні картини природнім мохом ягель, або його ще називають оленячий мох. Він росте в лісах та на схилах гір Норвегії. Там його збирають, стабілізують, фарбують у різні кольори. Звідти він потрапляє в Україну, додає Світлана Ковтун: "Будь-який декор з моху можна застосовувати лише в приміщенні. Ні для яких зовнішніх робіт він не придатний. А мох сам не втрачає свого кольору, своїх властивостей до 10 років".

Декорують живописні картини природнім мохом ягель, який росте в Норвегії. Там його збирають, стабілізують, фарбують у різні кольори.
Декорують живописні картини природнім мохом ягель, який росте в Норвегії. Там його збирають, стабілізують, фарбують у різні кольори. Суспільне Хмельницький

Першу спільну виставку картин з моху майстрині провели у Хмельницькому. Готуються до наступної. Світлана Мельничук говорить, що творчість здатна налаштувати людей на позитив, особливо під час війни: "Ми не можемо зупинитися. Якщо ми зупинимося – це означає, що зупиниться життя. І тому, я вважаю, що в Україні ми маємо продовжувати жити і творити однозначно".

Авторка: Наталія Паляниця.

Читайте також

  • Хмельницькі учні гуртка анімації створили мультик про небезпеку вибухівки. Його розповсюдять рятувальники
  • Хмельницькі волонтери продають розписані шоломи і гільзи
  • У музеї Хмельниччини продають мистецькі роботи за донати на потреби ЗСУ

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок