Посилення співпраці РФ та Китаю, обстріл Часового Яру, прем'єр Японії в Києві. 391 день війни. Онлайн

Посилення співпраці РФ та Китаю, обстріл Часового Яру, прем'єр Японії в Києві. 391 день війни. Онлайн

Посилення співпраці РФ та Китаю, обстріл Часового Яру, прем'єр Японії в Києві. 391 день війни. Онлайн
. Собака стоїть перед українським бойовим вертольотом Мі-24 в Донецькій області, Україна, 18 березня 2023 року. AP Photo / Evgeniy Maloletka

21 березня — 391 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 391 дня війни. Нову текстову хроніку 22 березня — читайте тут.

Зеленський провів засідання Ставки щодо ситуації на передовій

"Провів сьогодні засідання Ставки. Головне питання – передова. Наші воїни, наші позиції, наше посилення. Доповідали командувачі, головком, розвідка. Одне з питань, якому завжди максимум уваги, – це постачання боєприпасів, підтримка від наших партнерів. Очікуємо збільшення постачання саме того, що нам потрібно саме зараз", — повідомив президент під час вечірнього звернення.

Україна почала відзначати річницю перших переможних битв: боїв на півночі — Зеленський

Про це президент Володимир Зеленський повідомив під час вечірнього звернення.

"Сьогодні Україна почала відзначати першу річницю перших переможних битв повномасштабної війни – боїв на півночі нашої держави, які призвели до втечі окупанта. Саме 21 березня минулого року завершилася битва за Мощун – маленьке село в Київській області, яке стало першим великим кроком нашої держави до перемоги в цій війні. Були й інші такі кроки... Битва за Гостомель. Бої за Ірпінь. Боротьба на Чернігівщині й Сумщині. Битва за Зміїний. Жорстоке протистояння на півдні України й унікальна наша оборонна операція, яка повернула свободу Харківщині", — заявив Зеленський.

Він додав, що Україна здобуде перемогу і й героїчній битві за Донбас, "у якій неминуче домінуватиме український прапор": "У подальшому протистоянні на півдні, яке відновить нормальне українське життя в Приазовʼї. У поверненні нашого Криму, звідки вже почалася міграція найбільш далекоглядних щурів держави-терориста".

Російська армія обстріляла Красногорівку та Степове на Донеччині. Є поранені та загиблі

21 березня російські військові обстріляли Красногорівку та Степове Очеретинської ОТГ на Донеччині. Є загиблий та троє поранених. Про це Суспільному розповіла речниця Донецької обласної прокуратури Анастасія Мєдвєдєва.

"У Красногорівці загинув чоловік та ще двоє людей отримали поранення. Також одна людина отримала поранення у Степовому", — зазначила речниця.

За даними речниці, правоохоронці розпочали досудове розслідування порушення законів та звичаїв війни (ч. ч. 1, 2 ст. 438 КК України). Станом на 22 годину 21 березня 2023 року на Донеччині загинули троє людей, ще четверо поранені.

Російська армія за день обстріляла сім громад Сумської області

21 березня сили РФ обстрілювали території Юнаківської, Новослобідської, Білопільської, Великописарівської, Свеської, Есманської, Середино-Будської громад. Про це повідомили у Сумській військовій адміністрації.

Білопільську громаду обстрілювали з мінометів – 13 ударів та гранатометівАГС-17 – 89 ударів. Також з БпЛА скинули вибуховий пристрій ВОГ. По Новослобідській ударили зі ствольної артилерії – 20 влусань.

З мінометів обстрілювали Великописарівську, Свеську, Юнаківську, Середино-Будську, Есманську громади. Усього по територіях цих громад влучили близько 63 міни. Травмованих та руйнувань немає, йдеться в повідомленні ОВА.

Над Одещиною збили дві керовані авіаційні ракети

Про це повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

"Близько 19:40 21 березня у небі над Одещиною силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" збито дві керовані авіаційні ракети класу "повітря-поверхня" Х-59", — ідеться в повідомленні.

Ракети були випущені російськими винищувачами Су-35 з акваторії Чорного моря.

Зеленський затвердив відзнаку "Місто-герой України"

Указ про почесну відзнаку "Місто-герой України" оприлюднений на сайті президента.

"Відзнаку "Місто-герой України" встановлено "для відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті своїх міст під час відсічі збройної агресії іншої держави (держав) проти України", — йдеться в документі.

Подання про її присвоєння на розгляд президента вносять Кабінет міністрів, обласні державні адміністрації. У поданні вказуються визначні геройські вчинки, особливі заслуги громадян, виявлені у захисті своїх міст під час відсічі збройної агресії іншої держави (держав) проти України.

Місту, якому присвоєно почесну відзнаку, вручатиметься основа верхівки древка прапора міського населеного пункту та стрічка почесної відзнаки.

У Маріуполі чутно вибухи та фіксують авіацію

Над тимчасово окупованим Маріуполем фіксують активність російської авіації після звуку вибуху. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Знову гвинтокрили в небі після "бавовни", — написав він.

Військова допомога, яку Естонія надала Україні перевищує третину оборонного бюджету країни

Про це в ексклюзивному інтерв'ю Суспільному розповів міністр оборони Естонії Ханно Певкур. Він, зокрема, зазначив, що військова допомога, яку Естонія надала Україні, становить близько 400 мільйонів євро, що перевищує третину річного оборонного бюджету країни.

"Ми відправили в Україну два типи гаубиць — 155 мм і 122 мм. Крім того, Естонія надіслала в Україну "Джавеліни", протитанкові міни, вантажівки, польові шпиталі, легке озброєння, боєприпаси, засоби індивідуального захисту", — зазначив Певкур.

Міністр оборони Естонії додав, що ключове питання зараз — забезпечити Україну достатньою кількістю боєприпасів.

"Це те, про що ми говорили на останній зустрічі в "Рамштайні" і що є однією з головних тем на зустрічі міністрів оборони та закордонних справ ЄС. Основна ініціатива Естонії спрямована на спільну закупівлю Європейським Союзом 1 мільйона боєприпасів 155 мм калібру, але також необхідно продовжувати надавати менші пакети допомоги, які мають чітко визначену цільову спрямованість", — додав міністр.

Певкур додав, що Естонія підготувала близько 600 українських солдатів, крім того, готує медиків, снайперів.

Уряд розпочав реформу "Укроборонпрому" — Шмигаль

Про це 21 березня на засіданні Кабінету міністрів повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Уряд розпочинає перетворення державного концерну «Укроборонпром» в акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість". Це не просто зміна вивіски, це реформа, яка готувалася тривалий час ще до початку повномасштабного вторгнення Росії. Сьогодні нам як ніколи потрібна ефективність в оборонно-промисловому комплексі. Потрібно запровадити корпоративну модель управління. Створити умови для залучення інвестицій у виробництво зброї, техніки та амуніції. Відповідні зміни також дозволять посилити взаємодію з нашими західними партнерами", — зазначив Шмигаль.

Кабмін призначив нового голову "Укрзалізниці"

Кабінет міністрів призначив Євгена Лященка головою "Укрзалізниці" замість Олександра Камишіна, йдеться у розпорядженні уряду.

Згідно з документом, уряд достроково припинив повноваження колишнього голови правління акціонерного товариства “Українська залізниця” Олександра Камишіна.

"Призначити з 23 березня 2023 р. головою правління акціонерного товариства “Українська залізниця” Лященка Євгена Анатолійовича строком на два роки", — йдеться у розпорядженні.

Російські винищувачі завдали ракетні удари по Одещині: є поранені

Російські винищувачі СУ-35 здійснили пуск ракет з моря. Частину ракет вдалось збили ППО. Однак є влучання: частково пошкодений цивільний будинок. Є поранені. Про таке повідомив на сторінці Одеської районної військовї адміністрації у Facebook начальник відомства Юрій Крук.

Станом на 20:40 пожежу вдалось локалізувати, зазначив посадовець. О 19:42, через десять хвилин після оголошення повітряної тривоги, в Одесі пролунали вибухи. В одному з районів Одеси відчувався запах диму та гару, повідомляли місцеві жителі.

О 20:15 пролунав відбій тривоги.

На Київщині протестували дрон, який може шукати міни

Польський благодійний фонд "Fundacja POSTUP" протестував на Київщині нову технологію ідентифікації мін і вибухових предметів за допомогою дронів, повідомляє "Укрінформ".

Ця система сканування боєприпасів називається магнітометр, який використовується разом із комерційним дроном для обприскування полів. До нього додатково розробили виніс – конструкцію, яка кріпиться до безпілотника.

"На основі цієї системи ми скануємо певне поле, обробляємо дані і отримуємо карту мінного поля, яке сапери можуть далі використовувати у своїй роботі", — розповів засновник і директор фонду Влад Козак.

Лубінець заявив, що омбудсман Угорщини не відповідає на його запити

В уповноваженого з фундаментальних прав Угорщини немає вільного часу у графіку для моніторингу прав угорської та української національних меншин, повідомив омбудсман України Дмитро Лубінець.

"Неодноразово звертався з офіційним листом до пана Акоша Козми, омбудсмана Угорщини з пропозицією проведення спільних моніторингових візитів на території Угорщини та України щодо дотримання прав національних меншин. Однак відповіді так і не отримав", — йдеться в дописі Дмитра Лубінця.

За його словами "захист прав української національної меншини для омбудсмана України важливіше, ніж захист прав угорської національної меншини для омбудсмана Угорщини, який просто не має часу для візиту та спілкування". Дмитро Лубінець підкреслив, що питання прав меншин є надзвичайно важливим для України.

США передасть танки Abrams до осені 2023 року — Пентагон

США передасть Україні старішу версію танків Abrams, щоб прискорити темпи доставки.

"Після подальшого вивчення та аналізу того, як найкраще це зробити, міністерство оборони США у тісній координації з Україною прийняло рішення надати M1A1 варіант танка "Абрамс", що дозволить нам значно прискорити терміни поставки і доставити цей імпортний потенціал в Україну до осені цього року", — сказав речник Пентагону Патрік Райдер під час брифінгу.

Російські війська обстріляли цвинтар у Бериславському районі

Сьогодні, 21 березня, поблизу села Михайлівка Бериславського району російські окупанти обстріляли цвинтар, повідомив у Telegram керівник ОВА Прокудін. У кладовище влучили 8 російських снарядів. Російські війська поцілили також і у село. Поранених та загиблих немає.

Місцеві жителі повідомляють Суспільному про запах диму та гару в одному з районів Одеси.

Японія виділить 30 млн доларів на нелетальне озброєння для України

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда під час пресконференції з Володимиром Зеленським повідомив, що Японія вирішила виділити 470 млн доларів нової односторонньої грантової допомоги для енергетичного сектору та інших галузей України, передає кореспондент Суспільного.

Також країна виділить 30 млн доларів на постачання нелетального озброєння через трастовий фонд НАТО.

"Водночас Японія надає широкий спектр іншої допомоги на потреби України таких як розмінування, підтримка у сфері телерадіомовлення, освіта та зміцнення державного управління і також захист культурної спадщини. Ми продовжимо підтримувати Україну так як може це тільки Японія", — сказав Кісіда.

В Одесі чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Генштаб: найзапекліші бої тривають за Бахмут та на Авдіївському напрямку

Російська армія зосередила основні зусилля на спробах повної окупації Донецької та Луганської областей у межах адміністративних кордонів. Росіяни продовжують вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та на Авдіївському напрямку.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ 21 березня.

Армія РФ продовжує застосовувати тактику терору цивільного населення, обстрілює житлові квартали, а також об’єкти критичної інфраструктури.

Протягом доби росіяни завдали 4 ракетних та 24 авіаційних удари, а також здійснили понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Існує загроза завдання ракетних ударів по всій території України.

Путін заявив, що Росія "буде реагувати" на постачання снарядів зі збідненим ураном Україні

Російський президент Володимир Путін заявив, що новина про те, що Велика Британія поставить Україні снаряди зі збідненим ураном, які призначені для танків Challenger 2 свідчить про те, що захід вирішив воювати проти Росії до "останнього українця".

"Хотів би у зв'язку з цим зазначити, що якщо все це відбуватиметься, то відповідним чином Росія буде змушена реагувати, маю на увазі, що колективний захід починає застосовувати зброю з ядерним компонентом", — сказав президент РФ.

Внаслідок обстрілу Часового Яру загинула літня пара

Внаслідок чисельних обстрілів Часового Яру на Донеччині 21 березня армією РФ було пошкоджено близько 15 приватних та багатоквартирних житлових будинків. Відомо про одного пораненого мешканця багатоповерхівки та подружню літню пару, яка загинула внаслідок влучання снаряда у їхній будинок, розповіла Суспільному речниця Донецької обласної прокуратури Анастасія Мєдвєдєва.

У Чорне море на чергування вийшли носії крилатих ракет "Калібр"

Росія збільшила корабельне угруповання у Чорному морі до 12 кораблів. Серед них два ракетоносії з 16 "Калібрами". Таку інформація станом на 16:00 21 березня повідомили в оперативному командуванні "Південь". Загроза ракетних ударів лишається високою, наголосили у командуванні.

Це моя прерогатива скликати Раду НАТО-Україна: Столтенберг про заперечення Угорщини

Генсек НАТО ЄНС Столтенберг прокоментував заперечення Угорщини щодо наступної зустрічі Ради Україна-НАТО. Про це він сказав відповідаючи на питання після презентації звіту про діяльність Альянсу за 2022 рік, повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Це моя прерогатива скликати Раду НАТО-Україна. І я роблю це, бо думаю, що час настав. Звичайно, я завжди намагаюся домовитися з союзниками, але коли ми не можемо повністю дійти згоди, моїм пріоритетом є скликати засідання Північноатлантичної ради в різних форматах, і я це зроблю", — сказав генсек НАТО.

Столтенберг зазначив, що його план полягає в тому, щоб за кілька тижнів скликати зустріч міністрів закордонних справ.

"Я це роблю, бо вважаю, що це платформа для демонстрації нашої підтримки Україні. Україна є партнером із розширеними можливостями. Але водночас я знаю про проблеми, пов’язані з меншинами, і це питання також обговорювалося безпосередньо з українцями на попередній зустрічі. Я очікую, що це й надалі буде частиною діалогу з Україною", — сказав він.

Нам потрібно понад 1 350 танків — "Повернись живим"

Загальна потреба танків в ЗСУ вираховується сотнями, вона більше, ніж пів тисячі. Щоб укомплектувати весь штат, всі підрозділи, поновити втрачену техніку, потрібно понад 1 350 танків, вважає Андрій Римарук, який керує військовим відділом найбільшого волонтерського фонду підтримки армії в Україні "Повернись живим".

"Це неймовірна кількість. Можемо списати 25-30% на те, що більш сучасна техніка замінить якістю кількість. Але все ж таки давайте будемо виходити з військової тактики. Нам потрібна більша кількість, тому що при наступі твої засоби, сили, ресурси мають переважати сили ворога в п’ять разів. Тому нам досить виважено і стримано треба буде підійти до цього рішення. Мені б не хотілось коментувати те чи інше рішення Генштабу чи Міноборони. Покладаємося на їхній професіоналізм",— сказав він Суспільному.

Повне інтерв'ю читайте тут: "На 15-20 пострілів з боку Росії ми відповідаємо одним" — Римарук про зброю, ТрО, мобілізованих та контрнаступ

У Бериславі поліцейські збили російський дрон

Сьогодні близько 11-ї години ранку Берислав вкотре обстріляли російські військові. Окупанти скинули вибухові пристрої за допомогою квадрокоптера, повідомила у Facebook поліція Херсонської області. Поліцейські помітили в небі дрон та збили його. Після огляду залишки пристрою передали військовим.

Армія РФ обстріляла Часів Яр

Росіяни обстріляли місто Часів Яр. Частково зруйнований будинок, повідомив голова ОП Андрій Єрмак.

Армія РФ завдала по території Запорізької області 73 удари за добу

За минулу добу армія РФ 73 рази обстріляла населені пункти Запорізької області. Руйнувань зазнали переважно інфраструктурні об'єкти Пологівського та Василівського районів. Загиблих та поранених немає.

Про це сьогодні, 21 березня, повідомили у пресслужбі ГУ Нацполіції у Запорізькій області.

Російські військові обстріляли цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів: Гуляйполе, Залізничне, Ольгівське, Новоданилівка, Чарівне, Мала Токмачка, Малинівка, Новоандріївка, Білогір'я, Преображенка, Зелений гай, Затишшя, Кам’янське, Степове.

"Армія РФ застосувала проти мирного населення БПЛА, реактивні системи залпового вогню та артилерію", – йдеться в повідомлені відомства.

Надійшло 13 повідомлень про руйнування. Переважна кількість влучань зафіксована по житлових кварталах.

"Вибуховою силою та уламками снарядів у оселях громадян побило шибки, дахи, фасади будівель і паркани", – зазначають у відомстві.

Пошкоджень внаслідок обстрілу також зазнало підприємство в Пологівському районі.

З Авдіївки та Тоненького евакуювали родини з дітьми

За 500 метрів до військ РФ поліцейський екіпаж "Білий Янгол" евакуював з Авдіївки жінку з 12-річним сином. Вони мешкали у старій частині міста під постійними обстрілами, де замість будинків — руїни. Про це повідомили в поліції Донеччини.

Виїжджаючи з міста, родина забрала морську свинку Жорика та хвилястих папуг.

Як розповіли у поліції, з селища Тоненьке, що в Очеретинській громаді Покровського району, виїхали дві сім'ї з дітьми 7 та 12 років, а також четверо дорослих. "Люди вирішили покинули свої оселі після авіаційного обстрілу з боку російської армії, внаслідок якого руйнувань зазнали житлові будинки, а двоє мешканців загинули", — йдеться у повідомленні.

Ще один будинок, де жила 12-річна дівчинка з батьками та страшимо братом, зруйнував прямим влучанням російський снаряд. Родина була змушена жити у підвалі. Виїжджаючи з Тоненького, дівчинка забрала кота Боню.

Росіяни з артилерії обстріляли три громади в прикордонні Чернігівщини

Російські війська станом на 14:00 годину 21 березня двічі обстріляли прикордоння Чернігівщині. Під вогонь потрапили три громади — Новгород-Сіверська, Сновська та Городнянська. Про це повідомляє оперативне командування "Північ" у своєму Telegram-каналі.

Зокрема, з 08:25 до 09:20 зафіксували 18 приходів, ймовірно з САУ, в районі села Михальчина Слобода Новгород-Сіверської громади

А з 10:35 до 10:55 — 13 приходів, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі дороги на Хрінівку, що на Сновщині, та Сеньківку Городнянської громади.

Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Шольц пропонує відмовитися від принципу одностайності при ухваленні рішень ЄС

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликає до масштабних реформ інституцій Євросоюзу і наполягає на припиненні дії принципу одностайності, який діє під час ухвалення ключових рішень у ЄС.

Про це Олаф Шольц заявив в інтерв'ю Rheinische Post.

Він наполягає на можливості ухвалювати рішення з певних питань кваліфікованою більшістю і як приклад, де ця система мала б застосовуватися, наводить зовнішню політику або деякі фінансові питання, зокрема, податкові.

"Не повинно бути так, що одна країна може все зупинити. Ми не повинні вважати проблемою той факт, що не всі завжди згодні з якимось рішенням", — сказав Шольц.

Канцлер також додав, що "потрібно шукати шляхи, щоб прийти до вирішення".

"Ми не можемо просто залишити всі інституційні структури такими, якими вони є", — зазначив Шольц.

Розмови про відмову від принципу одностайності в ЄС ведуться вже тривалий час. Деякі країни, зокрема Угорщина, часто зловживають цим принципом для блокування рішень з міжнародної політики.

Коли у ЄС ухвалюють рішення кваліфікованою більшістю, її становлять більшість держав-членів, що представляють щонайменше три п'ятих населення Євросоюзу. Таким чином цей принцип дозволяє уникати ситуації, коли одна держава ветує рішення ЄС.

В Україну повернули 15 дітей

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що до України вдалося повернути 15 українських дітей спільно з їхніми мамами та законними представниками. Це діти з міст Харківської та Херсонської областей, що були окуповані ще на початку війни. "Попри всі виклики, ми продовжуємо працювати, щоб українці мали змогу побачити рідних і бути на своїй землі. Так, станом на сьогодні, за даними Національного інформаційного бюро, на територію України повернулися 308 дітей", — написав він.

Череватий розповів про ситуацію на східному фронті

За добу війська РФ у районі Бахмута стріляли 59 разів, всього відбулося 13 боєзіткнень. 278 російських військових загинули, ще 325 поранені.

Про це в ефірі нацмарафону Суспільному розповів речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"Бахмутський і Лимано-Куп'янський напрямок — лідери агресивних атак ворога. За цю добу на Бахмутському напрямку ворог здійснив 178 обстрілів зі ствольної та реактивної артилерій. Відбулося 26 боєзіткнень та один авіаудар", — повідомив він.

Російські військові більше застосовують бронетехніку — БМП-3 та БМП-2, БМП-1, але наші оборонці її спалюють. У них (окупантів, — ред.) з'явилися "баражуючі боєприпаси Ланцет", — сказав Череватий. За цю добу українські воїни спалили бойову машину піхоти, міномет "Васильок. Також українські війська знищують танки "Т-72", "Т-80" та "Т-90".

Кого підозрюють у скоєнні злочину агресії проти України. Пояснює ОПУ

Загалом українська прокуратура підозрює 250 людей у вчиненні злочину агресії: серед них, окрім президента Росії Володимира Путіна, голова ФСБ РФ Бортников, голова Ради безпеки Росії Патрушев, міністр оборони Шойгу, голова МЗС Лавров та інші.

Про це в ефірі Суспільного заявив головний консультант ОПУ, член робочої групи з питання створення Трибуналу при Президентові України Олег Гавриш.

"Злочин агресії — почав агресивну війну, яка не має підстав, як почала Росія, вона вже винна.За це міжнародне право передбачає покарання кримінальне — від 30 років позбавлення волі до пожиттєвого", — пояснив він.

Представник ОПУ зазначив, що трибунал буде створений у Гаазі, по одній справі (у форматі ad hoc). Відповідна домовленість з Нідерландами вже досягнута.

"Сьогодні о 15.00 буде засідання цієї групи в Страсбурзі, і будуть йти перемовини про конкретну модель, як створити трибунал і що від нього чекати", — додав Гавриш.

Певкур: Естонія допомагає навчати українських бійців у складі двох тренувальних місій — власної та ЄС

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур в інтерв'ю Суспільному розповів, що військова допомога, яку країна надала Україні, становить близько 400 мільйонів євро, що перевищує 1/3 річного оборонного бюджету.

В Україну відправили 2 типи гаубиць — 155 мм і 122 мм. Крім того, Естонія надіслала в Javelin, протитанкові міни, легке озброєння, а також боєприпаси, засоби індивідуального захисту, вантажівки, польові шпиталі тощо.

"Частина гаубиць все ще перебуває в Естонії, вони потрібні для того, щоб українські солдати могли використовувати їх тут для тренувань. Естонія підтримує Україну, проводячи навчання для ваших військових. Ми підготували близько 600 українських солдатів", — розповів міністр.

Він додав, що зараз тривають 2 великі місії. Перша — це частина тренувальної місії ЄС, а друга — естонська, в якій беруть участь багато європейських країн. Крім того, Естонія готує медиків та снайперів.

Єврокомісія виділила Україні ще 1,5 мільярда євро макрофінансової допомоги

Європейська комісія сьогодні 21 березня оголосила про виділення Україні ще 1,5 мільярда євро у межах програми макрофінансової допомоги на 18 мільярдів євро.

Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Twitter.

"Наша підтримка допомагає Україні жити, захищаючись. І впевнено ставить Україну на її шлях до ЄС, підтримуючи реформи – наприклад, ефективне управління та фінансову стабільність. Разом ми пишемо європейське майбутнє України", — сказано у повідомленні.

Прем'єр Японії приїхав в Київ

Прем'єр-міністр Фуміо Кісіда відвідав Україну у вівторок, 21 березня, щоб провести переговори з президентом Володимиром Зеленським у Києві, пише Kyodo з посиланням на МЗС країни.

Також про прибуття японського прем'єра на центральний вокзал Києва повідомляє кореспондент Суспільного.

Пошта Болгарії призупинила відправку посилок до РФ та Білорусі

Національний оператор поштового зв'язку Болгарії «Болгарська пошта» оголосив про тимчасове припинення прийому усіх відправлень до Росії та Білорусі, йдеться на сайті компанії.

"«Болгарська пошта» інформує своїх клієнтів, що у зв’язку зі зменшенням пропускної здатності транспорту, що спричиняє накопичення пошти в транзитному аеропорту, тимчасово призупиняється прийом усіх видів відправлень до Росії та Білорусі", — йдеться в повідомленні.

У разі зміни ситуації клієнтів поінформують додатково.

Раніше Пошта Литви тимчасово призупинила доставку посилок з товарами в Росію через нові вимоги до відправлень адресатам у РФ, пов'язані з міжнародними санкціями.

У МЗС Японії заявили, що Кісіда 21-22 березня відвідає Україну і Польщу

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда на запрошення президента Зеленського відвідає 21 березня Україну, а потім вирушить до Республіки Польща, повідомляє Міністерство закордонних справ Японії.

"Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда на запрошення президента України Володимира Зеленського відвідає Україну 21 березня для проведення зустрічі на вищому рівні з Президентом Зеленським у Києві. Потім прем’єр-міністр Кісіда відвідає Республіку Польща 22 березня для зустрічі на вищому рівні та повернеться до Японії вранці 23 березня", — йдеться у заяві.

Як зазначає МЗС Японії, Кісіда висловить Зеленському свою повагу за "мужність і стійкість українського народу, який став на захист своєї країни під керівництвом українського лідера".

"Прем'єр-міністр Кісіда, як Японія і G7, у якій головує Японія, передасть нашу солідарність і непохитну підтримку Україні", — наголошується у заяві.

Що буде в разі захоплення Авдіївки військами РФ — розповів український військовий

Промислові підприємства Авдіївки та залізниця — це одна з причин, чому сили РФ постійно атакують місто, заявив Суспільному військовослужбовець, голова ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко. Він також нагадав, що у разі окупації міста російськими військами, для них відкривається шлях на Краматорськ та Слов’янськ. Військовий наголосив, що наразі всі атаки армії РФ Сили оборони відбивають від Авдіївки. "Якщо контрнаступ в бік окупованих територій — це прямий шлях на Донецьк. Там дуже добре розвинена залізнична гілка. Там є кілька промислових об’єктів стратегічного рівня, заводів, які росіяни хочуть захопити й в майбутньому використовувати їх як склади і для ремонту своєї техніки, оскільки потужності це дозволяють", — розповів він.

Над Бахмутом прикордонники з автомата збили російський дрон-корегувальник

У небі над Бахмутом українські прикордонники збили дрон-корегувальник військ Росії.

Як повідомили в ДПСУ, знадобилось кілька магазинів набоїв до АК-74, щоб поцілити в один з двигунів БпЛА.

"Тепер збитий DJI mavic 2 стане черговим донором для наших безпілотників", — йдеться у повідомленні. У ДПСУ зазначили, що це вже третій впродовж останніх трьох діб збитий прикордонниками ворожий БпЛА.

Цього тижня минає другий місяць з моменту загострення боїв за Бахмут, однак оборона міста тримається, повідомила напередодні заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Підрозділи ВМС знищили 37 військових РФ і сховище з боєприпасами

Підрозділи Військово-морських сил Збройних сил України за минулу добу, 20 березня, знищили 37 російських військових і сховище з боєприпасами.

Про це повідомили у ВМС України.

"Минулої доби підрозділами ВМС ЗС України було знищено 35 загарбників, один міномет та сховище з боєприпасами", — ідеться у повідомленні.

Остаточні втрати РФ уточнюються.

За добу в Україні знешкодили 152 вибухонебезпечних предметів

За добу рятувальники вилучили і знешкодили 152 вибухонебезпечних предметів, обстежено територію площею 47,68 гектарів, повідомляє уряд з посиланням на ДСНС. Найчастіше піротехнічні підрозділи працювали:

  • в Харківській області 15 696 разів,
  • Київщині – 7 294,
  • Чернігівщині – 4 377,
  • Донеччині – 4 245,
  • Миколаївщині – 3 802,
  • Херсонщині – 3 529,
  • Сумщині – 1 747,
  • Черкащині – 1 083.

Загалом від початку широкомасштабного військового вторгнення РФ на території України знешкоджено 334 986 вибухонебезпечних предметів та 2 891 кг вибухової речовини, у тому числі 2 194 авіаційних бомб. Обстежено територію площею близько 80 987 гектарів.

Читайте також: Третина територій України замінована — ДСНС

Росія скликає засідання Радбезу ООН щодо вивезення українських дітей – АР

Росія планує провести неформальне засідання Ради Безпеки ООН на початку квітня щодо депортації українських дітей, через що Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна. Про це повідомляє АР. Зазначається, що посол Росії в ООН Василь Небензя заявив на пресконференції у понеділок, що РФ запланувала засідання РБ ООН "задовго до п’ятничного рішення МКС" про ордер на арешт Путіна.

Росіяни зранку та вночі обстріляли чотири громади на Сумщині

Російські війська зранку та вночі обстріляли чотири громади на Сумщині, повідомила Сумська ОВА.

"Вночі та вранці росіяни здійснили обстріли 4 територіальних громад Сумської області: Середино-Будської та Білопільської, Есманської та Новослобідської", — йдеться в повідомлені.

Як повідомляється, у ️Середино-Будській громаді вчора вночі був обстріл з мінометів (3 прильоти), по Есманській РФ били із САУ — зафіксували 4 прильоти. По Білопільській громаді вночі зафіксовано обстріл з артилерії – 2 прильоти. Обстріл продовжився зранку – 6 прильотів. Також був обстріл Новослобідської громади з артилерії — 1 прильот.

Як зазначили в ОВА, втрат та ушкоджень немає.

Немає доказів, що Путін був у Маріуполі — розвідка

Українська розвідка не має доказів відвідування тимчасово окупованого Маріуполя справжнім президентом РФ Володимиром Путіним. Про це заявив представник Головного управління розвідки міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телемаратону, передає "Новини Донбасу".

"Чому ви впевнені, що це був саме Володимир Путін у Маріуполі? У нас немає жодних доказів того, що ця людина була Володимиром Путіним. Чоловік, схожий на Володимира Путіна, дійсно зафіксований на цих кадрах", — сказав Юсов. Він зазначив, що в експертному середовищі зараз точаться дискусії про те, чи живий Путін.

"Але якщо живий, то ми бачимо зазвичай зустрічі Володимира Путіна того самого за довгим столом на величезній відстані від живих людей. У нього тремтить одна рука і багато інших уже характерних ознак, які добре характеризують самого Путіна. Серед цих характерних ознак немає прогулянок вечірнім Маріуполем, спілкування з мирними жителями у дворах", — зазначив Юсов. За його словами, що "це хороша режисура", і російська пропаганда вміє робити "різні постановочні сеанси".

"Але жодних доказів, що саме Путін був у Маріуполі, нам не надали", — заявили в ГУР.

19 березня російські ЗМІ повідомили, що Путін приїхав в розбомблений військами РФ український Маріуполь.

У Сєвєродонецьку з настанням тепла погіршилась санітарна ситуація — керівник МВЦА

Із настанням тепла санітарна ситуація у тимчасово захопленому російськими військами Сєвєродонецьку на Луганщині ускладнилася — сміття на вулицях і у дворах ніхто не прибирає, воду людям подають погодинно, каналізацію не лагодять. Про це повідомив керівник Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк.

"У місті почалися перебої з постачанням електроенергії, тому що лінії передачі росіяни облаштовували без заходів безпеки. Із підвищенням температури повітря погіршилася санітарна складова, тому що сміття з дворів окупанти так і не вивезли – там позаводилися гризуни", — розповів Стрюк. Він додав, що воду людям подають погодинно, каналізацію ніхто не лагодить, оскільки робити це в напівзруйнованих будинках практично неможливо.

"Потрібно міняти міські колектори, але займатися цим ніхто не збирається", — зауважив очільник міста.

464 дитини загинули в Україні внаслідок збройної агресії РФ — прокуратура

1399 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 21 березня 2023 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося — 464. Ці цифри не остаточні. Триває робота з їх встановлення в місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, повідомляє Офіс генерального прокурора.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 446, Харківській - 273, Київській - 123, Херсонській - 94, Запорізькій - 87, Миколаївській - 84, Чернігівській - 68, Луганській - 66, Дніпропетровській - 66.

Уряд схвалив план розмінування сільськогосподарських земель

Глава Міністерства оборони Олексій Резніков повідомив, що план заходів із розмінування сільськогосподарських земель для проведення посівної схвалено.

Зокрема спростили порядок отримання дозволу на виконання вибухових робіт під час розмінування.

Першочергово обстеження та розмінування здійснюватимуться в регіонах, де проблема забруднення територій є найбільш актуальною, а очищення сільгоспугідь – найбільш економічно обґрунтованим.

У дев’яти областях України (Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська та Черкаська) потребують обстеження та, за необхідності, розмінування близько 470 тисяч гектарів земель сільгосппризначення. Ці дані попередні.

Росіяни за добу 66 разів атакували Херсонщину — ОВА

За минулу добу, 20 березня, російські війська 66 разів атакували мирні населені пункти Херсонщини, повідомляє Херсонська ОВА.

"Російські загарбники 66 разів атакували мирні населені пункти Херсонщини. Випустили 393 снаряди з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків, безпілотників, авіації, СПГ та АГС", — йдеться в повідомленні. За даними ОВА, житлові квартали Херсона російські військові обстріляли тричі. У місті пошкоджено приватні та багатоквартирні будинки.

Також інформують, що минулої доби на Херсонщині через російську агресію одна людина загинула, ще сім осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості. Серед поранених — восьмирічний хлопчик.

На Київщині знищують вибухонебезпечні предмети

Як повідомили в Київській обласній адміністрації, у Вишгородському районі сьогодні, 21 березня, пройде ліквідація вибухонебезпечних предметів і "може бути гучно".

"Зберігайте спокій та дотримуйтеся правил безпеки", — додали в КОВА.

Керівник військового відділу фонду "Повернись живим" Андрій Римарук в інтервʼю Суспільному про оборону Бахмута та анонсовану військову допомогу Україні.

За його словами, у середньому на добу в Бахмут і на околиці прилітало понад 20 тисяч снарядів. Через виснаження ресурсу росіяни подекуди переходять у позиційну оборону, тобто вже не наступають. Також він порівняв Бахмут з Авдіївкою, місто теж перебуває у жахливому становищі.

В окупованому Джанкої ввели режим НС

Після нічної атаки безпілотників так звана влада Джанкоя ввела режим надзвичайної ситуації, повідомив "глава" міста Ігор Івін. Слідчий комітет РФ заявляє про розслідування використання безпілотників у Криму. У повідомленні відомства ідеться, що "ціллю збитих безпілотників були цивільні об'єкти".

Водночас за даними Головного управління розвідки України, в результаті вибуху були знищені російські ракети "Калібр".

МЗС Тайваню розкритикував спроби Китаю представити себе як миротворця у війні в Україні

У Міністерстві закордонних справ Тайваню розкритикував спроби Китаю представити себе як миротворця у війні в Україні.

"КНР погрожує війною Тайваню та іншим, але хоче запропонувати мирний план Росії, яка ініціювала війну проти України. Ми не ідіоти. Хочете миру? Обидва автократи повинні негайно припинити свої погрози, агресію та експансіонізм", — йдеться у дописі МЗС Тайваню у Твіттер.

На Донеччині від обстрілів загинули двоє людей, ще троє поранені

Протягом 20 березня на Донеччині від обстрілів російської армії загинули двоє жителів у Бахмуті та Авдіївці, ще троє отримали поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його даними, поранені жителі в Авдіївці та Бахмуті.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1420 людей, поранення отримали 3244 людини. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Росіяни втратили майже тисячу військових за добу — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 21 березня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 166 570 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 960 військових.

Внаслідок обстрілів Херсонщини загинула людина, семеро — поранені

Впродовж 20 березня російська армія 66 разів била по Херсонщині з важкої артилерії та "Градів". Одна людина загинула, семеро поранені, серед них — дитина. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Херсон за добу обстріляли тричі. 14 снарядів влучили у будинки, йдеться в повідомленні.Загалом по території області військові РФ випустили майже 400 снарядів.

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по окупантах — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 21 березня.

Крім того, підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили окупантів.

Військо РФ обстрілює лінію фронту — Генштаб ЗСУ

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Російська Федерація продовжує зберігати значну військову присутність на території Республіки Білорусь, проте, без явного формування наступальних угруповань. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

Водночас окупанти продовжують інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Протягом доби військові РФ здійснили мінометні та артилерійські обстріли районів 26 населених пунктів. Серед них — Середина-Буда, Сопич, Старикове, Атинське, Костянтинівка, Кіндратівка, Волфине, Олександрівка, Попівка, Студенок та Тур’я Сумської області; Кам’янська Слобода та Хрінівка на Чернігівщині, а також  Глибоке, Мороховець, Вовчанськ, Землянки, Красне Перше, Дворічна, Западне, Кам’янка, Красне, Новомлинськ, Стрілеча та Чугуївка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках окупанти безуспішно намагалися прорвати українську оборону, здійснили артилерійські обстріли районів 11 населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення. Постраждали, зокрема, райони Куп’янська, Крохмального та Берестового Харківської області; Невського, Піщаного, Білогорівки та Діброви на Луганщині, а також Спірного, Торська та Новоселівки Донецької області. Військо РФ безуспішно наступало у напрямку Новоселівського.

На Бахмутському напрямку окупанти не припиняють штурмові дії міста Бахмут. В той же час українські воїни відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Богданівка, Іванівське, Предтечине та Північне. Обстріляні Міньківка, Васюківка, Залізнянське, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Олександро-Шультине, Диліївка, Нью Йорк, Оріхово-Василівка, Привілля та Часів Яр Донецької області. Загалом, від вогню окупантів постраждало 12 населених пунктів на Бахмутському напрямку.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках військо РФ безуспішно намагалося наступати в напрямку населених пунктів Бердичі, Авдіївка, Сєверне, Первомайське та Новомихайлівка Донецької області. Численних російських обстрілів зазнали райони 17 населених пунктів. Зокрема, Новобахмутівка, Кам’янка, Авдіївка, Ласточкине, Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка, Вугледар,  Велика Новосілка, Орлівка та Тоненьке Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках російське військо продовжує оборону. Інтенсивно обстрілює, зокрема, Ольгівське, Малинівку, Гуляйполе, Білогір’я, Оріхів і Чарівне Запорізької області; Времівку, Новопіль і Первомайське — Донецької, а також Дудчани, Козацьке, Благовіщенське, Дніпровське, Білозерку, Берегове, Червоний Маяк та Янтарне Херсонської області. Загальна кількість обстріляних населених пунктів становить 41.

Окупанти не припиняють штурмувати Бахмут — Генштаб ЗСУ

Окупанти не припиняють штурмувати Бахмут. Основною метою російського війська минулої доби залишались спроби виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні. Для цього окупанти зосереджували свої основні зусилля на наступі на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Сили оборони відбили понад 120 атак окупантів на цих напрямках.

Протягом доби російські військові завдали 21 авіаційний та 9 ракетних ударів. Один із них —  по місту Слов’янськ. Втрат серед жителів немає. Інший ракетний удар прийшовся на Краматорськ, по об’єкту цивільної інфраструктури. Пошкоджено 7 багатоповерхівок та 3 приватні авто. Серед цивільного населення втрат немає. Також військо РФ здійснило 57 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних ударів по всій території України залишається досить високою.

Прем'єр-міністр Японії 21 березня відвідає Україну з несподіваним візитом — ЗМІ

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда у вівторок, 21 березня, відвідає Україну з несподіваним візитом. Про це пише японський мовник NHK з посиланням на японських офіційних особ.

За даними ЗМІ, представники уряду та правлячої партії кажуть, що Кісіда вже вилетів з Індії до України.

Очікується, що прем'єр-міністр прибуде в Україну цього дня для переговорів на вищому рівні з президентом Володимиром Зеленським.

В УПЦ МП заявили, що Мінкульт заборонив молитися в Лаврських печерах

Голова інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП митрополит Климент заявив, що 20 березня 2023 року монастир отримав лист від керівництва національного заповідника "Києво-Печерська лавра", в якому йдеться про припинення доступу до Ближніх та Дальніх печер. Там працюватиме комісія, яка визначатиме рівень збереженості культурних цінностей.

Також у зв’язку із роботою комісії припиняється доступ до Хрестовоздвиженського, Аннозачатіївського храмів та храму на честь Собору всіх преподобних Печерських (Теплий храм).

Климент заявив, що закриття печер "є безпрецедентним проявом обмеження прав українських вірян".

У Джанкої пролунав вибух

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони.

"Вибух у місті Джанкой на півночі тимчасово окупованого Криму знищив російські крилаті ракети “Калибр НК” під час їхнього транспортування залізницею. “Калибр НК” ― ракети, призначені для пусків з надводних кораблів російського чорноморського флоту. Дальність ураження такої зброї ― понад 2500 тисячі кілометрів по наземних цілях, та понад 375 кілометрів по морських", — зазначили у ГУР.

У Донецькій та Луганській областях підтверджено 9182 жертви — ООН

Про це повідомляє Організація Об'єднаних Націй.

"У Донецькій та Луганській областях підтверджено 9182 жертви: 3822 загиблих та 5360 поранених", - пише відомство.

За даними організації, лише з 1 по 19 березня в ООН зафіксували загибель 113 українців і поранення 356. Всього підтверджені дані про 22 209 жертв серед цивільного населення в Україні.

Водночас, згідно з інформацією ООН, реальне число загиблих є значно вищим, адже отримання даних з місць активних бойових дій відбувається із затримкою, і багато інформації все ще потребує підтвердження.

Куп'янськ розірвав побратимські відносини з містом Алексєєвка Бєлгородської області

Про це повідомили у міській військовій адміністрації.

"У зв’язку з військовою агресією РФ проти України, що призвело до людських жертв, страждань та значних руйнувань інфраструктури міста Куп’янськ (...) розірвати в односторонньому порядку побратимські відносини з містом Алексєєвка Бєлгородської області", — йдеться у документі.

Міністерство культури назвало умови виїзду митців за кордон

Як повідомила пресслужба Міністерства культури, виїзду митців за кордон сприятимуть лише за наявності військово-облікових документів.

"Під час воєнного стану та оголошення мобілізації заборонено виїзд з країни чоловіків, громадян України призовного віку. Це визначено законодавством. Міністерство культури та інформаційної політики може надавати митцям, творцям, художникам, артистам, музикантам й журналістам листи сприяння щодо перетину кордону, якщо вони належать до сфери культури й інформації й мають за мету виїзду захист і популяризацію інтересів держави України на міжнародній арені, з обов’язковим поверненням у країну", — зазначили у Мінкульті.

На початок