Із первоцвітами Хмельниччині пощастило. Інтерв'ю з Євгеном Клоком

Із первоцвітами Хмельниччині пощастило. Інтерв'ю з Євгеном Клоком

Із первоцвітами Хмельниччині пощастило. Інтерв'ю з Євгеном Клоком
. Суспільне Хмельницький

Як змінюються ареали первоцвітів у нашому краї і наскільки в наших силах зберегти весняну красу у лісах - в інтерв’ю з головним спеціалістом Південно-Західного міжрегіонального управління лісового і мисливського господарства Євгеном Клоком.

- Друга декада березня. Що і де у нашому краї вже квітне?

- Цього року справжня весна співпала з календарною. З початку березня сніг розтанув, і почали пробуджуватись первоцвіти. Це – пролісок, первоцвіт, шафран Гейфеля і рябець звичайний.

- Які з них неподалік Хмельницького, а які південніше і північніше в області?

- Рябець більше у південному регіоні нашої області. Це досить рідкісний вид. А проліски і підсніжники по всій території області більш-менш рівномірно розповсюджені. До речі, до первоцвітів ще належить черемша або ведмежа цибуля. З неї досить часто роблять салати о цій порі року.

- Черемшу внесено до Червоної книги України. А як щодо всіх інших згаданих первоцвітів?

- Усі ці первоцвіти є червонокнижними видами і їх несанкціонований збір переслідується відповідно до чинного законодавства. Стаття 88 Кодексу про адміністративні порушення передбачає штраф від півтори до двох тисяч гривень і плюс відшкодування збитків за кожну рослинку, залежно від виду, від 40 до 62 гривень. І далі, коли сума перевищує податкові пільги, це понад 23 тисячі гривень, то і кримінальна справа може бути, залежно від обсягу нанесеної шкоди. Єдиний виняток – коли ці рослини людина вирощує у своєму присадибному господарстві і може підтвердити це довідкою від квартального, якщо це у місті, або сільським головою, якщо у селі.

- Але перед тим, як почати вирощувати, вона може копнути у лісі …

- Це теж ніби порушення, але ж вони різняться. Одна справа – виривати з цибулинами сотні квіточок і наносити таку системну шкоду. Інша – якщо людина пару квіточок пересадила і розвела у себе.

- У місті щовесни можна побачити спільні рейди представників екоінспеції і поліції. А чи є у функціях лісівників запобігати знищенню первоцвітів ще у лісі?

- Роль лісового господарства, державної лісової охорони полягає в тому, щоб виявляти і не допускати цих правопорушень на стадії збирання в лісових масивах. До речі, і при погодженні заходів з поліпшення санітарного стану лісів ми зважаємо на наявність червонокнижних видів. Якщо на запланованих ділянках такі є, то рубки проводяться тільки в зимовий період, коли немає наземної частини квітки, щоб мінімізувати можливу шкоду.

- Відколи у лісовому господарстві працюєте, помічали зміни у площах ареалів первоцвітів чи їх зміщення?

- У нас немає такої тенденції до зменшення чи зникнення цих квітів. У тих ареалах, де вони були раніше, вони ростуть так само і зараз. Із первоцвітами Хмельниччині пощастило – у нас їх достатньо.

Більше – у відео.

Авторка – Олена Кеменяш.

Читайте також

  • Захистити тих, хто захищає нас. У проєкті "Сорочка для захисника" - три майстрині з Хмельниччини
  • Хмельницький піротехнік Олег Савіцький: "Заміновані території будуть небезпечні десятиліттями"

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок