Київ увійшов до рейтингу 30 столиць світу за якістю повітря

Київ увійшов до рейтингу 30 столиць світу за якістю повітря

Київ увійшов до рейтингу 30 столиць світу за якістю повітря
. Дим у Києві, 17 квітня 2020 р. Фото: УНІАН

Згідно зі світовим рейтингом IQAir World Air Quality Report Київ увійшов до 30 столиць світу з найкращими показниками стану атмосферного повітря. Українська столиця посіла 26 місце, опинившись між Мадридом та Токіо. Про це повідомляє Київська міська рада.

Також Київ отримав особливу відзнаку як місто, яке попри повномасштабну війну розбудовує систему моніторингу повітря та покращує екологічну ситуацію. Про це повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

"Безумовно, на наші позиції в цьогорічному рейтингу вплинуло введення воєнного стану в Україні, зменшення кількості транспорту та інтенсивності роботи підприємств у столиць", – зазначив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

Згідно з даними рейтингу, концентрація пилу фракції PM 2.5 у Києві за минулий рік знизилася на 50%. Це забезпечило потрапляння столиці України до так званої "зеленої" зони списку разом із такими містами як Вашингтон (США), Копенгаген (Данія), Осло (Норвегія).

У звіті, який отримало Суспільне повідомляється, що Україна піднялася у рейтингу через зменшення виробництва та зменшення населення, оскільки багато українців тимчасово залишили країну через війну. Також на якість повітря вплинула й комендантська година, позаяк вночі майже не використовується транспорт.

Київ увійшов до рейтингу 30 столиць світу за якістю повітря
Фото: IQAir World Air Quality Report

До п’ятірки найбільш забруднених країн у 2022 році увійшли: Чад, Ірак, Пакистан, Бахрейн та Бангладеш.

Київ увійшов до рейтингу 30 столиць світу за якістю повітря
Рейтинг світових країн щодо забруднення повітря. Фото: IQAir World Air Quality Report

Що відомо про моніторинг повітря у Києві

У Києві діє мережа із 7 високоточних (референтних) та 46 індикативних пунктів спостережень за станом атмосферного повітря європейського зразка.

Пункти спостережень аналізують повітря за такими показниками як пил, діоксид сірки, оксид азоту, озон, сірководень, летючі органічні речовини. Дані з датчиків фіксуються щохвилини, зберігаються на сервері та виводяться у режимі реального часу на сайт asm.kyivcity.gov.ua та в додаток "Київ Цифровий".

Читайте також

Екологія Київщини постраждала на понад 47 млрд грн через вторгнення РФ

На початок