Справа Гандзюк: суд по Мангеру знову перенесли, він в залі засідань — адвокат

Справа Гандзюк: суд по Мангеру знову перенесли, він в залі засідань — адвокат

Справа Гандзюк: суд по Мангеру знову перенесли, він в залі засідань — адвокат
.

Судове засідання щодо зміни голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру запобіжного заходу перенесли на 13:00 17 червня. Як заявив Суспільному прокурор Андрій Синюк, це треба для того щоб захист міг ознайомитися з деталями справи.

"Зараз голова херсонської обласної ради Владислав Мангер знаходиться в будівлі суду. Раніше Суддя оголосив перерву до 13 години для того, щоб захист міг ознайомитися з деталями справи, оскільки з'явився новий адвокат", - заявив Синюк кореспонденту Суспільного.

Натомість адвокат Мангера Дмитро Ільченко заявив, що СБУ не випускає Мангера з зали суду.

Також Ільченко додав, що суддя в ході закритого судового засідання наголосила на тому, що Мангер не є затриманим й може вільно пересуватися. За словами Дмитра Ільченка, наразі сторона захисту готує документи до Європейського суду з прав людини.

За словами адвокатів Владислава Мангера, його не годують вже другу добу, що сторона захисту кваліфікує як катування. Відповідне відео на своїй сторінці виклав інший адвокат Мангера Костянтин Глоба.

Вранці 16 червня стало відомо, що СБУ затримало Владислава Мангера в херсонській лікарні й везе на суд до Києва. До Печерського райсуду столиці Мангера доправили о 15:00, де на початку засідання його адвокати оголосили відвід судді.

Ввечері 16 червня після судового засідання Мангера затримали співробітники СБУ. У коментарі Суспільному адвокат Дмитро Ільченко розповів, що його клієнта схопили четверо правоохоронців з нашивками СБУ, посадили у в машину і незаконно привезли до будівлі СІЗО СБУ.

У СБУ заявили Суспільному, що діяли згідно з приписом Печерського райсуду столиці, який наклав на них зобов'язання щодо обов'язкового доправлення Мангера до суду 17 червня о 10:00 ранку.

Судове засідання щодо зміни Владиславу Мангеру міри запобіжного заходу відклали на 10:00 17 червня. Перед цим суд відмовив стороні захисту у відводі судді й призначив судове засідання на 20:00 16 червня. Одразу після завершення засідання Мангера на виході з будівлі Печерського райсуду столиці затримали співробітники СБУ.

Що відомо

  • У липні 2018 року Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою. Через чотири місяці шпиталізації вона померла. Відтоді розслідування справи просувалося доволі повільно.
  • 16 березня до України з Болгарії доправили підозрюваного в організації вбивства Катерини Гандзюк Олексія Левіна. 22 лютого 2019 року Бургаський окружний суд дозволив його екстрадицію.
  • Левін переховувався від слідства за кордоном. Його затримали у Болгарії 24 січня. Болгарські правоохоронці повідомили, що ідентифікували Левіна за відбитками пальців, адже підозрюваний змінив зовнішність.
  • Перед цим, 20 січня, у Херсоні відбулася спецоперація із затриманням членів організованого злочинного угруповання, керівництво якого закидають фігуранту справи про вбивство Гандзюк Ігорю Павловському.
  • Виконавці вбивства Катерини Гандзюк засуджені до різних термінів ув'язнення.
  • Замовником вбивства, за офіційними даними, нині вважається лише голова Херсонської облради Владислав Мангер. Хоча друзі та родичі вважають, що до злочину причетні також ексочільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, його заступник Євген Рищук і правоохоронці, які допомагали тікати Левіну.
  • Владислава Мангера заарештували, він вийшов під заставу та зараз носить електронний браслет. Справу щодо нього об’єднали зі справою Левіна і призупинили у зв’язку з розшуком останнього.
  • 12 червня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про примусовий привід Владислава Мангера.
  • Адвокат Мангера Дмитро Ільченко повідомив Суспільному, що той перебуває на лікуванні й не зможе 15 червня прибути на судове засідання до Києва. Згодом суд надав дозвіл на примусовий привід Мангера для участі у судових засіданнях. СБУ затримала Мангера в Херсоні та привезла до Києва.
На початок