Психологічна та юридична допомога на Миколаївщині: як працює консультаційний центр з питань зниклих безвісти

Психологічна та юридична допомога на Миколаївщині: як працює консультаційний центр з питань зниклих безвісти

Психологічна та юридична допомога на Миколаївщині: як працює консультаційний центр з питань зниклих безвісти
Очільник групи консультантів Консультаційного центру Аркадій Дабагян. Фото: Аркадій Дабагян/Facebook

Консультаційний центр Південного регіону в місті Миколаєві — перше регіональне представництво Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими на півдні України. Фахівці надають допомогу рідним та близьким оборонців України, які потрапили в полон або зникли безвісти.

Очільник групи консультантів Консультаційного центру Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Аркадій Дабагян розповів кореспондентам Суспільного про роботу центру.

За словами Аркадія Дабагяна, найбільше люди запитують про обмін військовополоненими.

"Також питають про порядок перебування військовополонених за правилами Женевських конвенцій. Про те, в якому стані знаходяться наші військовополонені. Звісно, велика кількість питань, пов’язана з юридичним, соціальним, психологічним забезпеченням родин, які очікують на своїх родичів", — розповів Аркадій.

На більш ніж 70 відсотків запитань, каже Дабагян, консультанти надають відповіді відразу.

"Ми — фахівці, наше завдання не збирати запитання, обробляти й потім відповідати, а надавати відповіді відразу. Але є питання, що потребують вивчення його конкретики, бо воно суб’єктивне. Тоді збираємо на виїзді інформацію, обробляємо у Миколаєві і повідомляємо родину про результати", — пояснив очільник групи.

Під час виїзних зустрічей консультації надали майже ста родинам.

"У Баштанці ми зустрічались із 40 представниками родин військовополонених. У Вознесенську приблизно 50 осіб. Ми відкриті повністю і раді тому, що маємо можливість приїжджати до людей, аби допомагати їм. Це і є завдання Координаційного штабу Південного регіону", — сказав Аркадій Дабагян.

У Миколаєві за допомогою люди приходять до офісу Координаційного штабу за адресою — вулиця Нікольська, 37.

"Будь-яка родина може отримати консультації окремо, ми маємо наразі "гарячу" лінію, маємо фахівців, які там працюють, то не треба їхати в Миколаїв за індивідуальною консультацією. Достатньо зателефонувати — 0800 200 202, наші фахівці обов’язково будуть відповідати, надавати приватну консультацію", — розповів Аркадій Дабагян.

Сучасні технології, каже очільник консультантів, дозволяють спростити процедуру надання допомоги.

"Ми будемо запрошувати очільників територіальних громад здійснювати їх у режимі ZOOM-конференції. Це зручно і для нас, адже ми не витрачаємо ані час, ані ресурси на поїздку, і для людей — оперативно отримати відповіді на свої запитання", — сказав Аркадій Дабагян.

Що відомо

  • Консультаційний центр Південного регіону розпочав роботу в листопаді 2022 року.
  • Станом на 1 березня 2023 року Координаційний штаб з питань зниклих безвісти за особливих обставин по Миколаївській області опікується 100 сім’ями.

Читайте також

Шість обстрілів за добу. На Миколаївщині війська РФ продовжують обстрілювати громади

Через детонацію снаряда у селі на Миколаївщині травмувалася дитина

Миколаївські волонтери Червоного Хреста транспортують маломобільних людей

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок