Понад 130 тисяч жителів Донеччини лишаються без водопостачання

Понад 130 тисяч жителів Донеччини лишаються без водопостачання

Понад 130 тисяч жителів Донеччини лишаються без водопостачання
. Бахмут 10 лютого 2023. Фото: AP Photo/Libkos

На Донеччині через обстріли зупинений один із насосів Карлівської фільтрувальної станції. Без централізованого водопостачання залишилися жителі Мирноградської, Новогродівської, Покровської, Селидівської, Гродівської та Очеретинської громад — всього понад 130 тисяч людей.

Про це повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

"На початку березня росіяни поцілили в підстанцію, внаслідок чого зупинився один із насосів Карлівської фільтрувальної станції", — розповів очільник області.

За його словами, внаслідок обстрілів знеструмлені об’єкти інфраструктури у Бахмутському районі — без водопостачання залишилися мешканці у місті Часів Яр, частина жителів Костянтинівки та довколишніх сіл. "До відновлювальних робіт вже приступили, але розуміємо, що повною мірою ризики повторення таких ситуацій зникнуть тільки після того, як ми виженемо  з нашої землі російських загарбників", — сказав Кириленко.  

Він зазначив, що якість води у річці Сіверський Донець перевіряють.

"У річці Сіверський Донець за показниками моніторингу, який проводили у січні-лютому, концентрація фізико-хімічних показників та металів не перевищує гігієнічних нормативів. Ми вже підготували звернення до Держводагентства щодо необхідних кроків, до яких потрібно вдатися вже у цьому році, щоб створити необхідний резерв води, якого має вистачити в разі настання маловоддя. Великі ризики для водопостачання становлять бойові дії, — зауважив Павло Кириленко.

Що відомо про водопостачання на Донеччині

На Донеччині внаслідок бойових дій 14 березня 2022 року знеструмлено Карлівську фільтрувальну станцію. Без води залишились понад 200 тисяч людей таких населених пунктів: Покровськ, Мирноград, Родинське, Селидове, Українськ, Новогродівка, Гірник, Білицьке, Білозерське, Водянське, частково — Добропілля.

Карлівська фільтрувальна станція постачає воду у Білозерське, Білицьке, Гірник, Добропілля, Мирноград, Новогродівку, Покровськ, Селидове та Українськ.

На Карлівській фільтрувальній станції критично низький рівень води. Нове альтернативне джерело чистої води відтепер є у Покровську. В місті постійні перебої з водою через обстріли фільтрувальної станції. Окрім того, її подають раз на чотири дні — за графіком. На початку листопада на одній з водойм громади встановили водоочисну установку ірландського виробництва.

У Покровську, аби забезпечити людей водою, бурять свердловини та розробляють проєкт з очищення шахтних вод.

23 вересня на Донеччині через бойові дії знову зупинилася Карлівська фільтрувальна станція

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок