Офіцер, пілот, наставник. Рік пам’яті закарпатця Андрія Люташина, який скерував винищувач на колону окупантів

Офіцер, пілот, наставник. Рік пам’яті закарпатця Андрія Люташина, який скерував винищувач на колону окупантів

Офіцер, пілот, наставник. Рік пам’яті закарпатця Андрія Люташина, який скерував винищувач на колону окупантів
. Фото: Мукачівська міська рада

Герой України, закарпатець Андрій Люташин захищав небо і був одним з тих, кого називають "Привидом Києва". 8 березня 2022 року пілот загинув, скерувавши свій вже підбитий літак в окупантів. За бойову хоробрість посмертно Андрія нагородили Золотою зіркою.

"Андрій Олександрович народився в сім’ї військових. Батько теж — військовий, льотчик винищувача 92 Мукачевського авіаполку. Цей підрозділ у 1992 році дав почин 40 бригаді тактичної авіації у місті Васильків, де згодом розпочне свою службу син. Перший самостійний політ Андрій Люташин зробив саме на батьківському літаку, який той перед розпадом СРСР власноруч повернув в Україну з бойового чергування в Угорщині", — повідомляють на Facebook-сторінці повітряного командування "Центр".

Минулого року мама героя розповіла: в якийсь момент син вирішив повернутись до цивільного життя. Однак у 2014, коли почалася війна, не вагаючись поновився на службі у складі бригади тактичної авіації. "Ми навіть не знали, що він у зоні АТО був", — розповідає мама. З 24 лютого 2022 року чоловік брав участь у бойових діях — захищав небо над Україною від ворогів. "Якось дивилась телевізор, кажу: "Знаєш, сину, піду у військкомат і візьму автомат". А він каже: "Мамо, у мене на всіх патронів вистачить. І вистачило". Про події із фронту батькам не говорив, аби не хвилювалися. Мама Людмила каже: дзвонив син щодня не менше двох разів. Востаннє так було 7 березня, а вже 8-го зв'язок зник. "І от через місяць ми тільки дізнались...Серце відчувало".

8 березня Андрій загинув, він скерував палаючий винищувач на колону окупантів, що сунула на столицю. "Андрій сказав: "Я їм в руки не дамся". Він відстріляв. У нього вже нічого в літаку нема. Це було село Березівка, Бучанський район. На Житомирській трасі. Там йшла колона. І він пішов у ту колону. Ми місяць не знали". У Андрія залишилися дружина Тетяна та двоє синів.

Що відомо:

Батьки полеглого Героя України, військового льотчика з Мукачева Андрія Люташина купили дрон для воїнів.

В Мукачеві перейменували вулиці на честь Героїв України Андрія Люташина, Степана Чабана, Інни Дерусової, Віталія Скакуна, захисника України Володимира Фраткіна

Читайте також:

  • Масований ракетний удар, обстріл Херсона, відключення електрики. 379 день війни
  • У Грузії з парламенту відкликали законопроєкт про "іноагентів", через який в країні почались протести
  • "Мукачівська ТрО з нев попрацювала". Бійці 70 батальйону територіальної оборони збили "шахеда" та присвятили події вірш
  • Словаччина і Польща домовилися передати Україні винищувачі МіГ-29
  • Супутник від фонду Притули допоміг знищити тисячі одиниць військової техніки РФ — ГУР

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram

На початок