У Хмельницькому припинили будівництво коворкінгового корпусу Донецького університету: в чому причина

У Хмельницькому припинили будівництво коворкінгового корпусу Донецького університету: в чому причина

У Хмельницькому припинили будівництво коворкінгового корпусу Донецького університету: в чому причина
. Фото: Суспільне Хмельницький

На майданчику перед Хмельницьким центром науково-технічної інформації та інновацій припинили підготовку до будівництва коворкінгового корпусу Донецького національного університету, розповідає головний архітектор міста Максим Дружинін. За його словами, впродовж двох днів архітектурно-містобудівна рада ухвалювала рішення щодо забудови, та крапку поставив міський голова, який переконав інвесторів припинити будівництво.

Про це Суспільному розповів головний архітектор міста Максим Дружинін.

На майданчику перед Хмельницьким центром науково-технічної інформації та інновацій припинили будівництво згідно з паспортом "Добудови торгово-офісних приміщень до будівлі ЦНТІ". Хмельничанин Олександр Зорян каже: тут замало місця для будівництва триповерхового центру.

"Коли занедбана ділянка огороджується і починається будівництво торгово-офісного центру на місці, де не так багато простору для людей, то це уже виникають якісь питання", — розповідає Олександр Зорян.

На майданчику перед Хмельницьким центром науково-технічної інформації та інновацій припинили будівництво згідно з паспортом "Добудови торгово-офісних приміщень до будівлі ЦНТІ"
На майданчику перед Хмельницьким центром науково-технічної інформації та інновацій припинили будівництво згідно з паспортом "Добудови торгово-офісних приміщень до будівлі ЦНТІ". Фото: Суспільне Хмельницький

У цій добудові мав розташовуватися й освітній простір для студентів Донецького національного університету імені Василя Стуса, розповідає директор філії університету Леонід Прус.

"Планується будувати сучасне приміщення з коворкінгом, конференц-залами. Також буде там підземний паркінг, що, на мою думку, дуже важливо для нашого середмістя", — розповідає Леонід Прус.

За його словами, приміщення ЦНТІ не прикрашає місто, а його облицювання — аварійне.

"Ця наша будівля лабораторного корпусу взагалі є якимсь таким насліддям радянщини. Ідея університету — залучити інвестора, щоб покращити фасади цієї будівлі. В позаминулому році була ситуація, що на дев'ятому поверсі шибка відкололася і мала впасти. Ми там викликали верхолазів та усували цю річ. Торік елементи конструкції прийшли в непридатний стан: арматура прогнила, впала штукатурка перед входом", — каже директор філії університету.

Будівництво на цій ділянці триповерхового торгово-офісного центру зчинило полеміку в соцмережах, розповідає один із дописувачів, Олександр Зорян.

За словами директора філії університету Леоніда Пруса приміщення ЦНТІ не прикрашає місто, а його облицювання — аварійне
За словами директора філії університету Леоніда Пруса приміщення ЦНТІ не прикрашає місто, а його облицювання — аварійне. Фото: Суспільне Хмельницький

"Цей донецький університет, який тільки на папері, фактично не проводить ніякої діяльності, а тут бац — він починає будувати якийсь торгово-офісний центр. Більшість людей обурює цей факт. Є люди, які кажуть: ось там була занедбана ділянка. В місті безліч занедбаних ділянок, але це не означає, що їх потрібно усі забудувати. Якщо є занедбана ділянка, моя суб’єктивна думка, що там має бути проведений якийсь доброустрій", — розповідає Олександр Зорян.

До пандемії та воєнного стану студенти Донецького університету, який в 14-му році переїхав у Вінницю, вчилися в приміщенні ЦНТІ. Зараз навчання, в основному, онлайн. Втім, студенти, які вивчають в виші менеджмент і право, повернуться на очну форму навчання. Олександр Зорян каже: коли мали будувати освітній простір, чому на паспорті торгово-офісна добудова?

"Від неї тхне не дуже добре. Моя суб’єктивна думка, якщо там видавали дозвіл на об’єкт освіти, а потім його просто змінили на торгово-офісні центри, то щось відбулось не так. Під час війни люди на це звертають увагу трохи менше, тому що ми розуміємо, що грошей недостатньо, тому ми не кричимо: давайте робіть, щось робіть", — каже чоловік.

Усі документи на будівництво були отримані в 16-ому році, каже Леонід Прус.

"Документи є в вільному доступі, дозвіл на будівництво є", — розповідає Леонід Прус.

Дозвіл на будівництво був виданий з порушеннями, каже головний архітектор міста Максим Дружинін.

"По дозволу там були деякі питання в плані того, що не була пройдена правильно процедура та у зв'язку з цим дозвіл виданий в певному обсязі — неправильний, з певними порушеннями", — розповідає Максим Дружинін.

З його слів, це й було підставою скасувати дію дозволу. Що й зробила архітектурно-містобудівна рада.

"Інвестори не сперечалися, погодилися і пішли на дане рішення щодо припинення забудови. Це має бути громадський простір. Це є ділянка державної власності й безпосередньо Донецького університету, і вони спільно мають розв'язувати дане питання", — каже Максим Дружинін.

За його словами, попередньо на ділянці перед ЦНТІ мають розбити сквер. Коли ж розпочнуться роботи з благоустрою, вирішуватимуть забудовники спільно з Донецьким університетом, якому, за кадастровою картою, належить ця ділянка.

Читайте також

  • У громаді на Хмельниччині батьки виступають проти закриття ліцею
  • Житло, робота і психологічна підтримка. У Хмельницькому говорили про потреби жительок області
  • Майже рік в дитсадку живуть переселенці, які евакуювались на Хмельниччину
  • На Хмельниччині облаштовують гуртожиток для переселенців
  • У Хмельницькому відкрили центр психологічної підтримки. Хто може скористатись

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок