У громаді на Хмельниччині батьки виступають проти закриття ліцею

У громаді на Хмельниччині батьки виступають проти закриття ліцею

У громаді на Хмельниччині батьки виступають проти закриття ліцею
. Суспільне Хмельницький

Батьки учнів Меджибізького ліцею проти його закриття та переведення школярів у інші навчальні заклади громади, розповідає тато трьох учнів Михайло Блонський. За його словами, в селищній раді запланували оптимізацію освітніх закладів, і учні, педагоги й батьки бояться втратити ліцей. Подробиці з’ясовували кореспондентки Суспільного.

Мережу освітніх закладів Меджибізької громади за пів року планують почати оптимізовувати, тобто, деякі з них мають закрити та возити учнів в опорні школи. Батьки учнів Меджибізького ліцею проти закриття навчального закладу.

"Ми просто, батьки, хочемо, щоб залишили наш меджибізький ліцей в спокої. І для того ми збираємось, щоб відвоювати нашу школу", - каже жителька Меджибожа Любов Крохмальна.

Мама учениці Наталія Городецька показує підписи батьків, готових відстоювати ліцей. Розповідає: "Більшість батьків підписалася. Хто мав вільну хвилину, підходив, підписував".

Жінка каже, що її донька хоче вчитися в Меджибожі: "Вона сказала, що не буде ходити до школи, якщо її переведуть в іншу школу".

У ліцеї та його філіях - 336 учнів, у самому ліцеї – 240. Старша та молодші школи – в різних корпусах. У класах в середньому 20 учнів. В ліцеї є укриття з інтернетом, водою, вбиральнями, розповідає виконувачка обовязків директора Інна Ястремська: "Обладнане все. Вогнегасники теж є, якщо холодно, є також ковдри для того, щоб діти могли вкритися".

Бабуся двох учнів Надія Цисар каже, що її онуки хочуть закінчити школу, в якій навчалися з першого класу: "І сьогодні, щоб наших дітей знов перевели в якусь школу і знов вони звикали. Ну чекайте, я погоджуюсь, якби була вже така необхідність. Необхідності немає. Дітям вистачає місця".

Начальниця відділу освіти громади Катерина Глядченко розповідає: в громаді 5 освітніх закладів, в яких навчається 724 дитини, що понад удвічі менше від проектних потужностей шкіл та ліцеїв.

"56 мільйонів, а це майже 60 з чимсь відсотків, йде на забезпечення освітніх потреб. При тому всьому, що загальний бюджет громади складає 80 мільйонів. Зараз політика держави іде на те, щоб створювати опорні заклади, тому що на них виділяються кошти", - каже посадовиця.

За її словами, Меджибізький ліцей був опорним закладом, та змінилися вимоги до старшої школи, де має бути дві паралелі класів, тому заклади мають укрупнювати. Батьки меджибізьких учнів наполягають, щоб цей ліцей залишався опорним, каже один з них, Михайло Блонський: "Всі одноголосно, щоб центральна школа, основна, була в Меджибожі. Але тут, якщо 240 дітей, найбільша за чисельністю школа, і зробити з цього якусь тісняву".

Юлія Ніколайчук додає: "Де знайдеться стільки автобусів, щоб в 8.30 вчасно перевезти їх на уроки? Я не бачу в цьому ніякої логіки".

Функціонування Требуховецької школи І-ІІІ ступенів теж хочуть зберегти.
Функціонування Требуховецької школи І-ІІІ ступенів теж хочуть зберегти. Суспільне Хмельницький

На громадські слухання приїхали вчителі й батьки інших освітніх закладів громади. Кожен відстоював свою школу чи садок.

"Ми все зробимо для того, щоб наш заклад функціонував. І ми навіть не розглядаємо іншого питання. Сьогодні йде війна, багато шкіл розбомблених, і ми не знаємо, що буде завтра, післязавтра, і куди приїдуть ці діти", - каже директорка Требуховецької школи І-ІІІ ступенів Тетяна Попадюк.

Депутат селищної ради Петро Леськів каже: депутати на сесії в вересні підтримали оптимізацію освітньої мережі. Із його слів, оптимізація не торкнеться молодшої школи та розпочнеться не раніше 2027 року. Додає: коли батьки Меджибожа настільки рішуче налаштовані відстоювати ліцей, їхню думку мають врахувати.

Меджибізький селищний голова Олександр Ткач каже: "Складний вузол. Повірте, розв’язати його надзвичайно складно. Чого я пішов до людей? Якби в мене було рішення на поверхні, я би його довів просто, і все".

На цих зборах вирішили звернутися до служби оцінювання якості освіти, додає селищний голова: "Прив’язатися до рекомендацій щодо обрання закладу освіти, який він має бути по санітарних нормах, відповідно до тих чи інших критеріїв якості освіти - такі загальні підстави обрання того чи іншого закладу. Ми будем звертатися письмово, я думаю, наступного тижня".

А наступна зустріч із педагогами та батьками, каже голова, відбудеться в кінці квітня.

Читайте також

  • Житло, робота і психологічна підтримка. У Хмельницькому говорили про потреби жительок області
  • Майже рік в дитсадку живуть переселенці, які евакуювались на Хмельниччину
  • На Хмельниччині облаштовують гуртожиток для переселенців
  • У Хмельницькому відкрили центр психологічної підтримки. Хто може скористатись

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок