Обстріли Зміївки та Веселого, допомога херсонській лікарні. 379 день війни: хроніка подій в області

Обстріли Зміївки та Веселого, допомога херсонській лікарні. 379 день війни: хроніка подій в області

Оновлено
Обстріли Зміївки та Веселого, допомога херсонській лікарні. 379 день війни: хроніка подій в області
. Херсон, наслідки обстрілів російських військ, 8 березня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

379 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • На Херсонському напрямку протягом доби армія РФ обстріляла райони Зміївки, Веселого, Миколаївки, Ольгівки, Львового, Понятівки, Микільського, Антонівки, Зеленівки та Дніпровського.
  • Так званого "радника голови ДНР" судитимуть за викрадення та незаконне утримання секретаря Новокаховської міськради. Прокуратура передала справу до суду. Раніше прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт за аналогічні його злочинні дії, вчинені стосовно журналіста "Нового дня" та Таврійського міського голови.
  • Двох херсонських експоліцейських підозрюють у колабораціонізмі. Чоловік та жінка збирали для окупантів записи з камер відеоспостереження, фото і відео з телефонів містян, як докази їх "злочинів". Після цього військові РФ розшукували та затримували місцевих жителів.
  • Херсонська міська клінічна лікарня ім. Лучанського отримала "швидку допомогу" від Української греко-католицької церкви. Це одна з 12 автівок, яку закупили в Австрії на зібрані конференцією католицьких єпископів гроші. Крім автівки благодійники передали ліки та медикаменти.

В окупації лікував полонених, після звільнення міста — військових ЗСУ. Історія херсонського масажиста

Херсонець Юрій — професійний масажист. В окупації чоловік допомагав відновитися тим, хто був в російських катівнях, після звільнення міста — лікує військових. Своєю історією Юрій поділився із Суспільним.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

Переселенка з Херсона допомагає волонтерському центру в Миколаєві

Працівниця Херсонської митниці Олена Зайцева пережила окупацію. У листопаді 2022 року через постійні обстріли покинула Херсон і разом з сином переїхала до Миколаєва.

Обстріли Зміївки та Веселого, допомога херсонській лікарні. 379 день війни: хроніка подій в області
Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Олена допомагає силам оборони. У волонтерському цеху, де вона працює, робота не зупиняється навіть у вихідні. Виготовляють маскування для бійців ЗСУ, плетуть унікальні "хухі" для розвідників та снайперів. Для кожної пори року свій колір.

Повітряна тривога в Херсонській області.

Були в окупації, тепер — під обстрілами. Як живуть люди у Білозерці на Херсонщині

До повномасштабного вторгнення Росії у Білозерській селищній громаді жили 22 тисячі людей. Після звільнення правобережжя залишились половина. Зараз попри постійні обстріли РФ близько тисячі жителів повернулись додому. Що відбувалось під час окупації і як зараз живуть під систематичними атаками російських військ, жителі Білозерки розповіли Суспільному.

Військові РФ продовжують грабувати та мародерити на лівобережній Херсонщині

За даними Генштабу, на Херсонщині з тимчасово окупованих Голої Пристані та Нової Збур'ївки військові РФ вивозять вантажними автомобілями награбоване майно, зокрема, побутову техніку. Раніше на цих машинах окупанти доставляли своїм підрозділам боєприпаси.

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18 годину

На Херсонському напрямку російські військові протягом доби обстріляли райони Михайлівки та Херсона, повідомляє у вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ.

Херсонобленерго отримало енергетичне обладнання

Херсонобленерго отримало енергетичне обладнання на суму чотири з половиною мільйони євро. Зокрема, трансформатори, обмежувачі перенапруги, акумуляторні батареї та роз'єднувачі. Його надали у межах співпраці міненерго з секретаріатом енергетичного товариства, повідомив у Telegram голова ОВА Прокудін.

Полонений РФ з Херсонщини перебуває в СІЗО у Сімферополі — Кримська правозахисна група

Жителя села Велика Кардашинка Геннадія Ласінського з жовтня утримують в СІЗО № 2 у Сімферополі. Чоловіка обвинувачують у незаконному придбанні, збуту, зберіганні або носінні великокаліберної вогнепальної зброї, повідомляє Кримська правозахисна група.

У повідомленні сказано, що до сімферопольського СІЗО полоненого українця перевезли з Херсонщини наприкінці жовтня 2022 року.

Херсонський центр служби крові потребує донорів

Херсонський центр служби крові потребує донорів четвертої негативної групи для поранених внаслідок обстрілів РФ місцевих жителів. Центр працює з 8 до 11:30 по буднях, за адресою Миколаївське шосе, 7.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Жительку Білозерки з Херсонщини засудили за колабораційну діяльність

Суд визнав винною у колабораційній діяльності жительку Білозерки. 72-річна жінка працювала "головою громадської приймальні" в окупаційній адміністрації. Її позбавлено права обіймати посади в органах державної влади та самоврядування, надавати публічні послуги впродовж 10 років, повідомляється на сторінці у Facebook поліції Херсонської області.

Поранений через обстріли Корабельного района у Херсоні — у вкрай важкому стані

Поранений внаслідок сьогоднішніх обстрілів Херсона чоловік перебуває у вкрай важкому стані, повідомив Суспільному генеральний директор обласної лікарні Віктор Короленко.

Відбій повітряної тривоги в Херсонській області.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Стало відомо про ще одного загиблого внаслідок ранкових обстрілів Херсона

Станом на 14:00 стало відомо ще про одного загиблого та одного пораненого внаслідок сьогоднішніх обстрілів Херсона. Снаряд влучив у будинок поряд з Корабельною площею, повідомив Суспільному керівник пресофісу ОВА Толоконніков.

Прокуратура оголосила підозру у колабораціонізмі псевдоголові сільської ради на Херсонщині

Херсонська обласна та Скадовська окружна прокуратури підозрюють жителя Скадовська у колабораційній діяльності. Підозра оголошена заочно. Про це повідомила у Telegram пресслужба відомства.

За даними слідства, житель Скадовська у серпні 2022 року погодився співпрацювати з окупаційною владою та очолив "сільську раду села Шевченко Скадовського району".

"На псевдопосаді він організував роботу незаконно створеного органу влади, здійснював набір співробітників. Брав участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території. Також в інтерв’ю з проросійськими ЗМІ він публічно схвалював дії окупаційної влади та армії РФ", — йдеться у повідомленні.

Підозрюваному загрожує від 5 до 10 років ув’язнення.

У Херсоні вчергове чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Херсонському напрямку Сили оборони знищили танк, самохідну артилерійську установку та безпілотник російської армії

За минулу добу на Херсонському напрямку Сили оборони знищили на Кінбурнській косі самохідну артилерійську установку "Мста-С" російської армії. Також збили безпілотник типу "Орлан-10", повідомив у Telegram речник оперативного командування "Південь".

На лівобережній частині Херсонської області знищили танк та автомобільну броньовану техніку росіян. А також ліквідували 11 військових РФ, йдеться у дописі.

Повітряна тривога в Херсонській області.

Поліція відкрила 21 кримінальне провадження за фактами злочинів російських військових на Херсонщині

За добу 8 березня правоохоронці відкрили 21 кримінальне провадження за фактами воєнних злочинів військових РФ на деокупованій території Херсонщини. Про це на сторінці у Facebook повідомила поліція Херсонської області.

За даними поліції, російська армія била з РСЗВ, танків, мінометів та БПЛА. Внаслідок чого загинула жінка у Понятівці, є поранені у Чорнобаївці та Інженерному. Поліцейські зібрали речові докази і задокументували наслідки обстрілів російських військових.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Прокуратура повідомляє про трьох загиблих та щонайменше двох поранених через обстріли Херсона

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом обстрілів Херсона 9 березня. Російські снаряди влучили у зупинку громадського транспорту. Троє людей загинули на місці. Також відомо про щонайменше двох поранених, повідомила прокуратура Херсонської області в Telegram.

Обстріли міста тривають, йдеться в повідомленні.

Армія РФ обстріляла Херсон, влучили у зупинку громадського транспорту

Російська армія зранку обстріляла Херсон. Влучили, у тому числі в зупинку громадського транспорту. Загинули троє людей. Про це в Telegram повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Російська армія за добу обстріляла п'ять громад Бериславського району

Військові РФ протягом 8 березня обстріляли п'ять громад Бериславського району - Новоолександрівську, Новорайську, Милівську, Тягинську та Бериславську, повідомив в Telegram керівник РВА Володимир Літвінов.

Під обстріли в цих громадах потрапили Берислав, Новоберислав, Шляхове, Зміївка, Томарине, Михайлівка, Гаврилівка, Червоний Маяк, Милове, Качкарівка, Республіканець, Тягинка та Одрадокам'янка, йдеться в повідомленні. Внаслідок обстрілів пошкоджені будинки та господарські споруди. Загиблих та поранених немає.

Російська армія обстрілює середмістя Херсона

Військові РФ обстрілюють середмістя Херсона. Про це в Telegram повідомив перший заступник голови облради Соболевський.

Армія РФ за добу 15 разів обстріляла Херсонську громаду, поранені двоє людей

Впродовж доби 8 березня російські окупанти били 15 разів по Херсонській територіальній громаді. Двоє людей поранені. Про це в Telegram повідомила міськрада.

Атакували мікрорайони Корабел та Шуменський у Херсоні, а також передмістя — Антонівку, Садове, Інженерне, йдеться в повідомленні.

Також 10 разів обстріляли берегову лінію. Поранених немає, повідомила міськрада.

У Херсоні та області — відбій тривоги!

Внаслідок обстрілів Херсонщини російськими військами загинула людина, троє поранених

8 березня на Херсонщині через обстріли російської армії загинула людина, троє отримали поранення. Про це у Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Минулої доби військові РФ 86 разів обстріляли Херсонщину, випустили по її території 434 снаряди з важкої артилерії та "Градів". Херсон — сім разів. 30 снарядів влучили будинки, йдеться в повідомленні.

Російська армія 8 березня обстріляла 15 населених пунктів на Херсонщині

8 березня російська армія з важкої артилерії та "Градів" обстріляла 15 населених пунктів на Херсонщині. Про це повідомляє Генштаб в оперативній інформації станом на ранок 9 березня.

Під обстріли потрапили — Зміївка, Веселе, Миколаївка, Ольгівка, Львове, Понятівка, Микільське, Антонівка, Зеленівка, Дніпровське, Качкарівка, Червоний Маяк, Тягинка, Токарівка і Федорівка, йдеться в повідомленні.

На початок