Були в окупації, тепер — під обстрілами. Як живуть люди у Білозерці на Херсонщині

Були в окупації, тепер — під обстрілами. Як живуть люди у Білозерці на Херсонщині

Ексклюзивно
Були в окупації, тепер — під обстрілами. Як живуть люди у Білозерці на Херсонщині
. Херсонщина, площа у селі Білозерка, 3 березня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

До повномасштабного вторгнення Росії у Білозерській селищній громаді жили 22 тисячі людей. Після звільнення правобережжя залишились половина. Зараз попри постійні обстріли РФ близько тисячі жителів повернулись додому. Що відбувалось під час окупації і як зараз живуть під систематичними атаками російських військ, жителі Білозерки розповіли Суспільному.

Місцевий житель Дмитро Горбенко весь час окупації прожив у Білозерці. Не виїжджав, бо не міг лишити матір. Обшуки у селищі, розповідає, тривали постійно. І дехто з російських військових говорив українською.

"Військові РФ до всіх приходили. Три рази. Як тільки ротація — приходили, заходили в хату, дивились паспорти, ходили по дворі. У декого хати переривали, навіть туалети. Були й такі, що чисто українською говорили", — розказує Дмитро.

Російська армія обстрілює Білозерку майже щодня. У ніч на 3 березня родина Горбенків прокинулась від гучного вибуху. Снаряд влучив поряд з їхнім будинком.

"Я підсвітив ліхтариком і побачив, що перебитий провід зі стовпа на світло, виваляна огорожа, а далі все розтрощено", — каже чоловік.

Шість сусідніх з будинком пана Дмитра отримали значні пошкодження. Російські війська б’ють по Білозерці з артилерії, "Градів", мінометів та танків.

За словами заступника начальника військової адміністрації Олексія Журавленка, наприкінці лютого внаслідок обстрілу загинули двоє жителів, троє — поранені.

"Найбільше обстрілюють прибережні села – обстріли ведуться з польової артилерії. Накривають Білозерку, Дніпровське та Кізомиський старостат", — говорить Олексій Журавленко.

Внаслідок обстрілів зруйновані близько 240 будівель у всій громаді, близько тисячі ушкоджені. Комісія військової адміністрації документує факти і ступінь руйнувань. Жителям надають будівельні комплекти для тимчасового ремонту.

За словами Олексія Журавленка, завдяки державній підтримці, волонтерам та благодійним місцеві жителі отримують ремонтні комплекти та OSB-плити.

"До комплектів входять визначена кількість плит, рейок, дощок, руберойд, плівка, цвяхи, для тимчасово ремонту. Для того, щоб люди могли перекрити дах та забити вікна", — каже Журавленко.

Житель Білозерки Костянтин разом з родиною залишався в окупації. Чоловік розповідає, що від обстрілів переховувались у власному підвалі. Хоча вже зараз звикли до вибухів.

У більшості населених пунктах Білозерської громади є газ, світло і вода.

За словами заступника начальника військової адміністрації Олексія Журавленка, відновлюється електропостачання в Правдинському старостаті. Поки неможливо дати світло у Дніпровське та Янтарне через щільні систематичні обстріли російської армії.

Що відомо

  • 9 березня російська армія зранку обстріляла Херсон. Влучили, у тому числі в зупинку громадського транспорту. Четверо людей загинули, одна людина — у вкрай важкому стані.
  • На Херсонщині 8 березня через обстріли російської армії загинула людина, троє отримали поранення.

Читайте також

Не залишилось жодного цілого будинку. Як живуть люди у Таврійському на Херсонщині

"Ми схопити, що могли й побігли". Історія родини з села на Херсонщині, яке зруйнували військові РФ

Залишаються вдома попри постійні обстріли РФ. Як живуть люди у Чорнобаївці на Херсонщині

Обстріли Зміївки та Веселого, допомога херсонській лікарні. 379 день війни: хроніка подій в області

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок