Діти війни. Понад 4000 малюків народились на Миколаївщині протягом року війни

Діти війни. Понад 4000 малюків народились на Миколаївщині протягом року війни

Діти війни. Понад 4000 малюків народились на Миколаївщині протягом року війни
Пологовий будинок №3 у Миколаєві. Фото: Ігор Горбатенко/Суспільне Миколаїв

В Миколаївській області за 2022 рік народилися 4 175 дітей. Із них 18 немовлят з'явились на світ поза пологовими закладами. Жінки народжували вдома та машинах швидкої медичної допомоги.

Заступник начальника управління охорони здоров’я Миколаївської обласної військової адміністрації Олег Бабін розповів кореспондентам Суспільного, скільки дітей з'явились на світ протягом воєнного року.

За словами Олега Бабіна, у 2022 році в області народились на 40 відсотків дітей менше, ніж у 2021.

"На жаль, ми маємо зменшення народжуваності за 2022 рік. Це відбулось через міграцію населення з області та міста на інші території через повномасштабне вторгнення російських військ в Україну. За статистикою у 2021 році на Миколаївщині народились 6928 малюків, а у 2022 лише 4175", — сказав Олег Бабін.

Напружена робота, каже Олег Бабін, тривала в медзакладах по всій області.

"За рік повномасштабної війни найбільше пологів прийняли у Миколаєві — 1646. У більш безпечному Первомайську — 789. Незважаючи на облогу та часткову окупацію, у Вознесенську побачили світ 618 діток. В Южноукраїнську — 301 дитина. Лікарня в Баштанці прийняла 139 пологів. Надавали допомогу жителям навколишніх населених пунктів і в окупованій Снігурівці", — розповів Олег Бабін.

Начальниця відділу по охороні материнства та дитинства управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради Людмила Чинякова розповіла, що за 2022 рік їй запам'ятався випадок, коли породіллі довелось допомагати народжувати через інтернет.

Жителька села Кандибине Миколаївського району 11 березня 2022 року була вимушена народжувати вдома. В той час російські війська захопили село. Солдати, погрожуючи розстрілом, не дали породіллі дістатися найближчої лікарні.

"Рішення потрібно було приймати миттєво, обласне та міське управління охорони здоров'я організували відеозв'язок між Тетяною Павловою, медичною сестрою першого пологового будинку Миколаєва, яка була поруч з породіллю, та миколаївською акушеркою-гінекологом", — пригадала Людмила Чинякова.

Медична сестра на той час також була вагітна і перебувала вдома у батьків, проте прийшла на допомогу жінці.

"Було дуже важко і страшно – добу бути на зв’язку, коли він пропадав або був різний, відео зникало, відбувалися обстріли, росіяни ганяли по селу. Породілля розуміла, що іншого виходу немає: вони хотіли виїхати, декілька разів просилися, а російські військові сказали: "Ще раз підійдете — розстріляємо", — розповіла Людмила Чинякова.

Ще одні пологи за допомогою зв'язку через Skype відбулись ввечері 31 грудня 2022 року в селі Бузьке Миколаївського району.

Карета швидкої допомоги, що їхала до породіллі, застрягла у болоті. Поки рятувальники ДСНС звільняли карету швидкої, близько 24:00 на світ з'явилась дівчинка Віолла.

Допомагали при пологах медсестра Бузької лікарні Лілія Сухорська та акушерка Любов Тараненко з Новоодеської лікарні.

Мама новонародженої Віоли Любов пригадала, що було дуже страшно, хоча має досвід виховання сімох дітей.

Постійний стрес, у якому перебуває вагітна під час війни, каже завідувачка неонатального відділення Миколаївської обласної дитячої лікарні Наталя Мартьянова, провокує передчасні пологи.

"Народитися і народити під час війни — виклик подвійний. І навіть потрійний для тих, хто з’являється на світ раніше строку. Після народження "поспішайкам", як часто називають таких дітей, потрібні особливі умови, що складно забезпечити під час повітряних тривог і відключень електроенергії. Але в Україні багато людей працюють над тим, щоб ці діти отримали найкращий старт", — сказала Наталя Мартьянова.

Читайте також

Захищав небо над Миколаївщиною. У Новоолександрівці встановили пам'ятник льотчику Вадиму Морозу

"Береш, лікуєш, годуєш та допомагаєш" — зоозахисниця з Миколаївщини знаходить господарів безпритульним тваринам

Психологічна допомога жінкам. У Миколаєві запрацював мобільний простір "Вільна"

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок